Αθλητισμός|22.11.2018 20:53

Ιορδάνου: Κύπριος έδωσε το σκάφος του σε Τούρκο για να πάρει μετάλλιο! (pics)

Κώστας Ασημακόπουλος

Την ώρα που οι αντεθνικές κορώνες των Τούρκων πολιτικών ανεβάζουν το θέρμομετρο της έντασης στο Αιγαίο, στα νερά του Αργοσαρωνικού ένας 20χρονος Κύπριος παρέδωσε μαθήματα ήθους και «εύ αγωνίζεσθαι». Ο Παναγιώτης Ιορδάνου που χαϊδευτικά οι δικοί του άνθρωποι τον αποκαλούν Τότη, είναι δικαίως το πρόσωπο των ημερών και όπως δεσμεύτηκε τόσο ο ΓΓΑ Γιώργος Βασιλειάδης, όσο και ο πρόεδρος της ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος θα τον προτείνουν στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για το έπαθλο του «εύ αγωνίζεσθαι» που είναι και η ύψιστη διάκριση για κάθε αθλητή.

Ο Τότης Ιορδάνου μίλησε στο «Εθνοσπόρ» για την απόφαση του να παραχωρήσει το σκάφος του στον Τούρκο πρωταθλητή Αλικιάν Καΐνάρ προκειμένου να τον βοηθήσει να τερματίσει και τελικά να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στον σπουδαίο διεθνή αγώνα «2018 Winter Series» που έγινε στο νέο εντυπωσιακό Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας στο Καλαμάκι.

«Του είπα μην στεναχωριέσαι»

Όλα έγιναν το Σάββατο 17 Νοεμβρίου όταν κατά την διάρκεια της 5ης ιστιοδρομίας το άλμπουρο από το τουρκικό σκάφος καταστράφηκε και ο Καïνάρ κάθονταν απαρηγόρητος. «Είδα τι συνέβη επειδή ήμουν κοντά. Επλευσα πλάι για βοήθεια. Ηταν σε τροχιά μεταλλίου, ενώ για μένα ήταν αγώνας προετοιμασίας. Τον είδα πολύ άσχημα ψυχολογικά και χωρίς να κάνω δεύτερη σκέψη του είπα “να μην στεναχωριέται” και πως θα του δώσω το δικό μου σκάφος να τρέξει την έκτη και καθοριστική ιστιοδρομία. Έτσι και έγινε και χάρηκα διπλά γιατί τελικά κατάφερε με το κυπριακό σκάφος να πάρει το μετάλλιο», αποκάλυψε ο Ιορδάνου και πρόσθεσε: «Στον αθλητισμό δεν χωρούν πολιτικές και τα μηνύματα συμφιλίωσης και ισότητας που πηγάζουν είναι πολύ δυνατά και υπεράνω όλων. Δεν περίμενα πως όλο αυτό θα έπαιρνε τόσο μεγάλη δημοσιότητα, αλλά τελικά είναι θετικό γιατί οι Κύπριοι και οι Ελληνες έχουμε ανεπτυγμένο το ευ αγωνίζεσθαι και σε κάθε ευκαιρία πρέπει να το διδάσκουμε. Με όλο αυτό που έγινε είναι σαν να πήρα εγώ το χρυσό μετάλλιο».

«Το ίδιο ίσως κάνει κάποιος για μένα»

Όπως τονίζει ο Τότης, ο Τούρκος που βοήθησε δεν είναι ένας τυχαίος αθλητής. Συνυπήρξαν στο καμπ των ελίτ που διοργανώνει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στο Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας και εξήγησε το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το μετάλλιο: «Ο Καϊνάρ είναι μέσα στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης στα φινν. Είναι περίπου 10 χρόνια μεγαλύτερος μου, με πολλές επιτυχίες και παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Του τρέφω μεγάλο σεβασμό ως αθλητή. Εχουμε βρεθεί μαζί και στο Ευρωπαϊκό της Ισπανίας αλλά και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Δανία. Δεν έχουμε μιλήσει για αυτά που μας "χωρίζουν" αλλά μόνο για αυτά που μας "ενώνουν". Στο 2018 Winter Series αγωνίστηκαν οι κορυφαίοι του αγωνίσματος. Αυτό το μετάλλιο το ήθελε πολύ γιατί κυνηγάει πλασαρίσματα στη παγκόσμια κατάταξη αλλά και σπόνσορες. Χαίρομαι που τον βοήθησα. Το ίδιο ίσως κάνει και κάποιος για μένα όταν έρθει η ώρα».

Το συγκινητικό μήνυμα του παππού

Ο Τότης Ιορδάνου είναι γεννημένος στη Λεμεσσό στις 9 Οκτωβρίου 1998 και προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στην ιστιοπλοΐα. Ο παππούς του (με το ίδιο ονοματεπώνυμο) ήταν πρωταθλητής Κύπρου όπως και ο μπαμπάς του Σωκράτης αλλά και η μητέρα του Αντρί. Εχει επίσης μία αδελφή που στο παρελθόν έκανε ιστιοπλοΐα αλλά δεν συνέχισε. Ο ίδιος ξεκίνησε σε ηλικία 5 ετών από τα όπτιμιστ, πέρασε στα λέιζερ και πλέον στα φινν. Για δεύτερη χρονιά σπουδάζει Μηχανοτρονική στο ΙΕΚ Ακμή και μόλις τελειώνει τα μαθήματα του κατεβαίνει στο Καλαμάκι για πολύωρη προπόνηση.

Η πιο συγκινητική στιγμή για τον νεαρό ιστιοπλόο ήταν η στιγμή που τον πήρε τηλέφωνο ο μπαμπά του από την Κύπρο: «Μπράβο Τότη. Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε πολύ περήφανοι για σένα. Συνέχισε αγόρι μου όπως ξέρεις και όπως σε οδηγεί η ψυχή σου και το ένστικτο σου», του είπε ο μπαμπάς του αλλά και ο παππούς του και ο Τότης φούσκωσε τα… πανιά του για να πλεύσει όρτσα στα κύμματα αλλά και στις μεγάλες προκλήσεις της ζώης του.

ιστιοπλοΐα