Αθλητισμός | 30.11.2018 22:26

Euroleague: Χίμκι - Παναθηναϊκός 76-68 - «Μπλακ άουτ» στη Μόσχα

Θοδωρής Φελάνης

Οι πρωταθλητές Ελλάδος γνώρισαν την 5η ήττα τους αυτή την φορά στην Μόσχα από την Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα με 76-68. Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε το γνωστό σύνδρομο… ταραχής που παρουσιάζει σε κάθε παιχνίδι φέτος μακριά από το ΟΑΚΑ. Χωρίς έμπνευση , χωρίς δημιουργία(που να την βρει χωρίς τον Καλάθη), αλλά κυρίως χωρίς σκληράδα στην άμυνα, αποδείχθηκε σχετικά εύκολη λεία για την Ρωσική ομάδα η οποία παρεμπίπτοντος έπαιζε και χωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Αλεξέι Σβεντ.

Από το α΄ ημίχρονο ο Παναθηναϊκός σου έδινε την εντύπωση πως εφόσον σοβαρεύονταν στοιχειωδώς στην άμυνα θα έφτανε στον στόχο του. Κάτι που δεν όμως δεν συνέβη. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι «πράσινοι» είχαν παθητικό κοντά στους 30 πόντους(29-25), καθώς αδυνατούσαν να ελέγξουν τον ρυθμό(παρά την σοβαρή απουσία του τραυματία Σβεντ), αλλά και τις συνεργασίες των παικτών της ρωσικής ομάδας κοντά στο καλάθι. Ο Λάνγκφορντ επιθετικά ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού(έβαλε 13 πόντους στο πρώτο 12αλεπτο), όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για την ελληνική ομάδα. Η έλλειψη συγκέντρωσης και ισορροπίας στην άμυνα, φάνηκε  και στην συνέχεια όταν η Χίμκι απάντησε με ένα επιμέρους 10-0 στο ξέσπασμα του Παναθηναϊκού(είχε καταφέρει να προηγηθεί με 33-40 στο 15΄) για να πάει τελικά στα αποδυτήρια με διαφορά τεσσάρων πόντων(48-44).

Ατυχής αποδείχθηκε σε εκείνο το σημείο η έμπνευση Πασκουάλ να χρησιμοποιήσει τον Παπαγιάννη αντί του Λάσμε καθώς ο Έλληνας σέντερ αποδείχθηκε ανέτοιμος και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις συνθήκες του αγώνα.

Στην 3η περίοδο ο Παναθηναϊκός πίεσε περισσότερο τον αντίπαλο του, οδήγησε σε αρκετά λάθη την Χίμκι ,δεν διάθετε παρόλα αυτά τον παίκτη που θα έβαζε «φρένο» στην δράση του Γκιλ ο οποίος από 12ο ως το 25ο λεπτό «φόρτωσε» το καλάθι του αντιπάλων του με 18 πόντους. Επιθετικά οι παίκτες του Πασκουάλ άρχισαν να γίνονται προβλέψιμοι ο Λάγκφορντ έμεινε άποντος στο 3ο 10άλεπτο κι η Χίμκι σταδιακά έκτισε διαφορά 8 πόντων(59-51 στο 30΄ ).

Ο Καλάθης πέτυχε το πρώτο(και μοναδικό του) καλάθι στο 33΄ . Ο Παναθηναϊκός με εξαίρεση τον Γκιστ που έκανε πολύ καλό β΄ ημίχρονο( 19π. ) και τις ατομικές εκρήξεις των Λάνγκοφορντ, Λοτζέσκι, πελαγοδρομούσε και ουσιαστικά στη τελευταία περίοδο δεν απείλησε σε κανένα σημείο την Χίμκι που πανηγύρισε την 4η νίκη της στην διοργάνωση.

Ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε στην διάθεση τον τον Ιωάννη Παπαπέτρου ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα στον καρπό του δεξιού του χεριού. Ο Ισπανός τεχνικός δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Θανάση Αντετοκούνμπο.

Την επόμενη αγωνιστική(11η) ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο ΟΑΚΑ την Φενερμπαχτσέ.

Χίμκι: Μποστ 3, Κρόκερ 2, Βιάλτσεβ , Γκριν ,Ζάιτζεβ 3(1), Μάρκοβιτς 5 , Μόνια 9(2),Γκιλ 21, Γιαγκούσιν, Τζένκινς 12(1),Τόμας 7(1),Μάικι 14(1).

Παναθηναϊκός: Τόμας 8(2), Λάνγκφορντ 17 (2) Λάσμε 4, Παππάς 3(1) , Γκιστ 19(1),Βουγιούκας 2, Παπαγιάννης , Λεκαβίτσιους,

Λοτζέσκι 13(1), Καλάθης 2.

ΠαναθηναϊκόςΧίμκιEuroleague