Συνταγές | Κυριάκος Μελάς

Συνταγή για φαλάφελ

Εκτέλεση

Αγαπημένο street food στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, τα φαλάφελ είναι ένας θαυμάσιος μεζές-σνακ και μια πολύ καλή ωραία ιδέα για όσους νηστεύουν ή θέλουν να αποφύγουν το κρέας. Νόστιμα, πλούσια σε πρωτεΐνη, τα χρυσαφένια χορτοφαγικά κεφτεδάκια της Μέσης Ανατολής φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα. Αρκεί να μουλιάσετε αποβραδίς τα ρεβίθια για να μαλακώσουν.

Σ’ αυτή τη εκδοχή, που ξεφεύγει λίγο από την κλασική, πέρα από κύμινο, μαϊντανό και κόλιαδρο, στο μείγμα θα προσθέσετε και τζίντζερ σε σκόνη και κανέλα. Τα φαλάφελ μπορείτε να τα σερβίρετε σε αραβική πίτα, συνοδεύοντας τα με μια σάλτσα με ταχίνι και λεμόνι, μια σάλτσα γιαουρτιού ή μια σάλτσα-σαλάτα με ντοματίνια και ψιλοκομμένη μελιτζάνα, που ψήνονται στο φούρνο με κανέλα, ζάχαρη και μερικά φυλλαράκια δυόσμου.

Δείτε τον Κυριάκο Μελά να παρουσιάζει ένα-ένα τα βήματα της συνταγής στην κουζίνα της εκπομπής «Ποιος είναι πρωινιάτικα;»:

Πληκτρολογήστε για αναζήτηση

 
30'
6

Υλικά

Για τα φαλάφελ:

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2/3 ενός μάτσου μαϊντανό
  • 1/3 ενός μάτσου κόλιανδρο
  • χυμό 1 λεμονιού 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ. αλεύρι 
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κ.γ. κύμινο 
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη 
  • 1 πρέζα τζίντζερ σε σκόνη και κανέλα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο 
  • αλάτι-πιπέρι

 Για τη σάλτσα:

  • 1 μελιτζάνα μικρή 
  • 250 γρ. τοματίνια 
  • 1 κ.σ. βαλσάμικο 
  • 1/2 κ.γ. κανέλα 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • φύλλα φρέσκου δυόσμου 
  • αλάτι