Συνταγή για ψητό χοιρινό σε φύλλα λεμονιάς
Εκτέλεση
Παρότι η γαλοπούλα έχει κερδίσει έδαφος, το χοιρινό έχει πάντα ξεχωριστή θέση στο ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δεμένο άλλοτε με τα χοιροσφάγια, που προίκιζαν αυτόν τον καιρό τα σπίτια με κρέας, λουκάνικα, πηχτή, τσιγαρίδες κι όχι μόνο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μαγειρικής των γιορτών. Σ’ αυτήν την συνταγή, τα φύλλα της λεμονιάς του δίνουν ένα φίνο άρωμα, που θυμίζει το κρητικό καπρικό. Σιγοψημένο, τρυφερό, με την πετσούλα του τραγανή και τις πατάτες του μελωμένες, είναι απλά εξαιρετικό. Μπορούμε κάλλιστα να το συνοδέψουμε και με λαχανικά ή ψητά κυδώνια ή ψητά κάστανα. Για να το φτιάξουμε, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
- Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, χτυπώντας στο μπλέντερ το μισό μέλι, τη μουστάρδα, τον μαραθόσπορο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το χοιρινό από τη μεριά του δέρματος, σχηματίζοντας μικρούς ρόμβους. Το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε ομοιόμορφα με τη μαρινάδα. Το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στον φούρνο, για 2 ώρες, στους 140 °C.
- Ταυτόχρονα βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους, αφού τις έχουμε πλύνει πολύ καλά. Μόλις μαλακώσουν λίγο, τις βγάζουμε και τις προσθέτουμε στο ταψί με το κρέας, αφού πρώτα το βγάλουμε από το περιτύλιγμά του. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε.
- Ανασηκώνουμε το κρέας και τοποθετούμε από κάτω τα φύλλα λεμονιάς. Λιώνουμε τη ζάχαρη με το υπόλοιπο μέλι και την αλείφουμε πάνω στο κρέας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο, σε πολύ δυνατό φούρνο, για 15-20 λεπτά, για να ψηθούν όλα μαζί και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Σερβίρουμε το χοιρινό κομμένο σε λεπτές φέτες και το γαρνίρουμε με τις πατάτες.