Για ένα κρασί - Λαχταριστή τάρτα με πράσα, γραβιέρα και μπλε τυρί
Εκτέλεση
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα πράσα και τα κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν και σβήνετε με το κρασί.
- Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα πράσων και κρεμμυδιών να κρυώσει. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μπλε τυρί και τη γραβιέρα. Ανακατεύετε καλά.
- Στρώνετε μια φόρμα για τάρτα και τα τοιχώματά της με τη σφολιάτα και κόβετε τα περισσεύματα στις άκρες. Ρίχνετε στη φόρμα το μείγμα των σοταρισμένων λαχανικών και το απλώνετε ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
- Χτυπάτε σε μπολ την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το αλατοπίπερο. Ρίχνετε την κρέμα με τους κρόκους πάνω από τη γέμιση της τάρτας και ψήνετε στους 200 °C για 50΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας και να ψηθεί η σφολιάτα.
Tip. Αν θέλετε να φτιάξετε σπιτική, τραγανή και βουτυρένια βάση για την τάρτα σας, βρείτε τη συνταγή εδώ.