Παραδοσιακή ρεβιθόσουπα - Ο θρίαμβος της απλότητας
Εκτέλεση
Μουσκεύετε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό, στο οποίο -αν θέλετε- διαλύεται και λίγη σόδα, για 8-10 ώρες τουλάχιστον. Ξεπλένετε τα ρεβίθια, τα στραγγίζετε και τα τρίβετε να φύγουν οι φλούδες τους.
Βάζετε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με το ανάλογο νερό (θα πρέπει οπωσδήποτε να τα σκεπάζει) να βράσουν ξαφρίζοντας σε πρώτη φάση αν χρειαστεί.
Προσθέτετε, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το μισό λάδι και το αλάτι και αφήνετε να βράσουν με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Στη 1 ώρα ρίχνετε και το κρεμμύδι σε τέταρτα και συνεχίζετε το βράσιμο για 1½ - 2 ώρες, μέχρι να αρχίσουν να χυλώνουν, ανακατεύοντας τακτικά προς το τέλος του μαγειρέματος.
Πριν τα σερβίρετε, ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, προσθέτε άφθονο χυμό λεμονιου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.