ΗΠΑ: Δικαστήριο στο Τέξας ανατρέπει το δικαίωμα των μεγάλων πλατφορμών να λογοκρίνουν το περιεχόμενο χρηστών τους
NewsroomΝα χάσουν τη δυνατότητα να «κατεβάζουν» το περιεχόμενο των χρηστών τους κινδυνεύουν οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στις ΗΠΑ, μετά από δικαστική από στο Τέξας.
Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Σεπτεμβρίου, το πέμπτο εφετείο επικύρωσε έναν νόμο του Τέξας (Texas HB 20), σύμφωνα με τον οποίο, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με περισσότερους από 50 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προστατεύονται έναντι της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος (ελευθερία της έκφρασης).
Σήμερα, οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων στις ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν και να λογοκρίνουν περιεχόμενο , καθώς δε δεσμεύονται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ και προστατεύονται από το άρθρο 230 του Νόμου Ευπρέπειας των Επικοινωνιών (Communications Decency Act).
«Είναι η πιο ασυνάρτητη απόφαση για την Πρώτη Τροπολογία που έχω διαβάσει ποτέ» δήλωσε στο The Atlantic όπως ο δικηγόρος Κεν Γουάιτ και τόνισε ότι απειλεί να τινάξει στον αέρα την αρχιτεκτονική του διαδικτύου.
Ο νόμος θα επέτρεπε τόσο στον Γενικό Εισαγγελέα του Τέξας όσο και σε ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην πολιτεία, να ασκήσουν αγωγή κατά των πλατφορμών, εάν θεωρήσουν ότι το περιεχόμενό τους αφαιρέθηκε εξαιτίας μιας συγκεκριμένης άποψης.
Ο δικαστής πίσω από την απόφαση, Άντι Όλνταμ, αναφέρθηκε στην «εμμονή των πλατφορμών με τους τρομοκράτες και τους Ναζί», υπονοώντας ότι οι ανησυχίες τους είναι «ευφάνταστες» και «υποθετικές». Φυσικά, οι ανησυχίες αυτές δεν είναι καθόλου υποθετικές και αποτελούν κεντρικό ζήτημα για την ομάδα ελέγχου περιεχομένου κάθε πλατφόρμας μεγάλης κλίμακας.
Το 2015, για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Brookings εξέδωσε μια έκθεση 68 σελίδων με τίτλο «The ISIS Twitter census», η οποία χαρτογράφησε το δίκτυο των υποστηρικτών της τρομοκρατίας που κατακλύζει την πλατφόρμα. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 2014, υπήρχαν τουλάχιστον 46.000 λογαριασμοί του ISIS στο Twitter που αναρτούσαν βίαιο περιεχόμενο και χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για τη στρατολόγηση και τη συλλογή πληροφοριών για το Ισλαμικό Κράτος.
Ο ιδρυτής του Techdirt, Μάικ Μάσνικ, ο οποίος γράφει εδώ και δεκαετίες για τη διασταύρωση της τεχνολογικής πολιτικής και των πολιτικών ελευθεριών, παρομοίασε την απόφαση που ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade και αφαίρεσε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών στην άμβλωση. Εάν η υπόθεση τελικά καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, πολλοί από τους δικαστές θα αναγκαστούν να έρθουν σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις τους, προκειμένου να υποστηρίξουν τον νόμο του Τέξας.
- Τουρκικό ΥΠΕΞ για συμφωνίες με Λιβύη: Οι αντιδράσεις της Ε.Ε και της Ελλάδας δεν έχουν καμία σημασία
- Ακρόπολη: Τουρίστρια έπεσε από σκαλιά στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου – Στο νοσοκομείο χωρίς της αισθήσεις της
- Δώρα Ζέμπερη: Δύο φορές ισόβια στον Μανώλη Σοροπίδη
- Από την παραλίγο απόλυση της Ιβάνκα έως την καταστροφή εγγράφων: 8 εκρηκτικές αποκαλύψεις στο νέο βιβλίο για τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ο Ζλάταν ξαναχτύπησε! Έκλεισε τα 41 και έκανε δώρο στον εαυτό του 2 Ferrari αξίας 3 εκατ. ευρώ
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του