Οι φοιτητές του ΑΠΘ κατακτούν το ?ιάστηµα
Βασίλης ΙγνατιάδηςΝανοδορυφόρος, κατασκευασµένος εξ ολοκλήρου από τα χέρια Ελλήνων φοιτητών, θα µεταφέρει µύκητες έξω από τη γήινη ατµόσφαιρα και θα ταξιδέψει µαζί τους στο ∆ιάστηµα, εξετάζοντας τη συµπεριφορά τους σε συνθήκες µικροβαρύτητας και κοσµικής ακτινοβολίας, στο πλαίσιο ενός πρωτοπόρου βιολογικού πειράµατος που θα «εκτοξεύσει» τη φήµη του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου.
Η δραστήρια και φιλόδοξη Οµάδα ∆ιαστήµατος και Αεροναυτικής (ASAT) του ΑΠΘ, που έχει ήδη στο ενεργητικό της ένα υπερ-ελαφρύ µη επανδρωµένο αερόχηµα (UAV) και έναν ελληνικό πύραυλο (rocket), εισέρχεται δυναµικά και στον χώρο της αεροδιαστηµικής τεχνολογίας, µε τον νανοδορυφόρο (CubeSat) που έχει ήδη ετοιµάσει και θα παρουσιάσει σε εκδήλωση την ερχόµενη Τετάρτη στο Κέντρο ∆ιάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσµάτων του ιδρύµατος.
Ο µικρών διαστάσεων δορυφόρος έχει µέγεθος ίσο µε τρεις κύβους διαστάσεων 10x10 εκατοστών, (3x10x10 cm), και είναι εξοπλισµένος µε προηγµένα συστήµατα αισθητήρων και εξαρτηµάτων επικοινωνίας, που θα λαµβάνουν και θα στέλνουν στον επίγειο σταθµό δεδοµένα, τα οποία µάλιστα θα είναι προσβάσιµα σε κάθε ενδιαφερόµενο ερευνητή στον πλανήτη.
Το όλο project γίνεται στο πλαίσιο του προγράµµατος Fly Your Satellite του Ευρωπαϊκού Οργανισµού ∆ιαστήµατος (ESA) και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση για επόµενες διαστηµικές του αποστολές.
«Κάνουµε ένα βιολογικό πείραµα που θα µελετήσει τη συµπεριφορά ευκαρυωτικών κυττάρων (µυκήτων) σε συνθήκες µικροβαρύτητας και ακτινοβολίας. Επειδή οι συγκεκριµένοι µικροοργανισµοί είναι κύτταρα που έχουν πλήρως σχηµατισµένο τον πυρήνα τους, όπως τα κύτταρα των ανθρώπων, θα προκύψουν αποτελέσµατα που εκτιµούµε πως στο µέλλον θα οδηγήσουν σε αντίστοιχες µελέτες και σε µεγαλύτερους οργανισµούς» είπε στο «Εθνος» το µέλος της οµάδας ASAT, φοιτητής του Τµήµατος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Θάνος Χατζάρας.
Ο νανοδορυφόρος µε το «νανοφορτίο» του αναµένεται να εκτοξευτεί µέσα στο 2020, ως δευτερεύον φορτίο σε κάποια από τις επόµενες διαστηµικές αποστολές της ESA. Θα τεθεί σε τροχιά «LΕO» (Low Earth Orbit - χαµηλή τροχιά γύρω από τη Γη), κοντά σε αυτήν του ∆ιεθνούς ∆ιαστηµικού Σταθµού. Για ένα χρονικό διάστηµα 8 µηνών, όσο η διάρκεια του βιολογικού πειράµατος, το CubeSat θα στέλνει µε τηλεµετρία τα δεδοµένα στη Γη σε πραγµατικό χρόνο. Αυτά θα περιλαµβάνονται σε ηλεκτρονική βάση δεδοµένων, η οποία θα είναι open source (ανοικτή πηγή), διαθέσιµη προς όποιον ερευνητή ενδιαφέρεται, χωρίς να διεκδικούνται δικαιώµατα. Ο νανοδορυφόρος εκτιµάται πως θα βρίσκεται σε τροχιά για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον 2-3 ετών, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ όταν θα ολοκληρώσει τον κύκλο «ζωής» του θα έχει πολύ µικρό ως µηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωµα. «∆εν θα µείνει να περιφέρεται ως διαστηµικό σκουπίδι ούτε θα πέσει ως γήινο σκουπίδι σε κάποιον ωκεανό, αλλά θα καεί ολοσχερώς µε το που θα εισέλθει στην ατµόσφαιρα της Γης» τόνισε ο κ. Χατζάρας.
Η οµάδα
Η ASAT (Aristotle Space & Aeronautics) του ΑΠΘ ιδρύθηκε τον Νοέµβριο του 2015 από 12 φιλόδοξους φοιτητές του Τµήµατος Μηχανολόγων Μηχανικών, µε στόχο να κατασκευάσουν ένα µη επανδρωµένο αερόχηµα (UAV) που θα συµµετείχε στο Air Cargo Challenge 2017, έναν διεθνή φοιτητικό διαγωνισµό πτήσης βαρέος φορτίου. Από τον Μάρτιο του 2016 η οµάδα είναι επίσηµο µέλος της Euroavia, του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Φοιτητών Αεροδιαστηµικής, µε µέλη περισσότερους από 2.000 φοιτητές, από 38 πανεπιστήµια σε 19 διαφορετικές χώρες. Τον Οκτώβριο του 2016 η ASAT ίδρυσε την πρώτη οµάδα Rocketry στην Ελλάδα, µε αρχικό στόχο την έρευνα πάνω στον άγνωστο για τα ελληνικά δεδοµένα τοµέα της πυραυλικής επιστήµης, και έβαλε στόχο την κατασκευή του πρώτου πυραύλου, που θα συµµετάσχει στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισµό Spaceport America Cup, φέτος στις ΗΠΑ. Παράλληλα, εισήλθε στον τοµέα της αεροδιαστηµικής µε το project για την κατασκευή του νανοδορυφόρου
- Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Η δημοσκοπική πτώση, οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου, το «φάντασμα Κασσελάκη» και τα προγνωστικά
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- TikTok: Η ψηφιακή νικοτίνη των εφήβων - Προβλήματα ψυχικής υγείας από τη χρήση του
- Η πρώτη δολοφονία σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση – Και οι θεωρίες συνωμοσίας θεριεύουν