Τεχνολογία|27.06.2023 22:56

Το James Webb ανατρέπει τη διαστρική χημεία: Ανίχνευσε νέα ένωση άνθρακα στο διάστημα

Newsroom

Σε μία εντυπωσιακή και ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA James Webb, καθώς εντόπισε για πρώτη φορά νέα ένωση άνθρακα στο διάστημα.

Οι μοναδικές δυνατότητες του James Webb το καθιστούν ιδανικό για την αναζήτηση αυτού του κρίσιμου μορίου. Η εξαιρετική χωρική και φασματική ανάλυση του James Webb, καθώς και η ευαισθησία του, συνέβαλαν στην επιτυχία της ομάδας. Ειδικότερα, η ανίχνευση από το James Webb μιας σειράς βασικών γραμμών εκπομπής από το CH3+ επισφράγισε την ανακάλυψη.

«Αυτή η ανίχνευση όχι μόνο επικυρώνει την απίστευτη ευαισθησία του James Webb αλλά και επιβεβαιώνει την υποτιθέμενη κεντρική σημασία του CH3+ στη διαστρική χημεία», δήλωσε η Marie-Aline Martin-Drumel του Πανεπιστημίου Paris-Saclay στη Γαλλία, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Ενώ το άστρο στο d203-506 είναι ένας μικρός ερυθρός νάνος, το σύστημα βομβαρδίζεται από ισχυρό υπεριώδες (UV) φως από κοντινά θερμά, νεαρά, ισχυρά άστρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι δίσκοι που σχηματίζουν πλανήτες περνούν από μια περίοδο τέτοιας έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς τα άστρα τείνουν να σχηματίζονται σε ομάδες που συχνά περιλαμβάνουν ογκώδη άστρα που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία.

Συνήθως, η υπεριώδης ακτινοβολία θεωρείται ότι καταστρέφει τα πολύπλοκα οργανικά μόρια, οπότε η ανακάλυψη του CH3+ μπορεί να φανεί ως έκπληξη. Ωστόσο, η ομάδα προβλέπει ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχει την απαραίτητη πηγή ενέργειας για να σχηματιστεί το CH3+. Αφού σχηματιστεί, στη συνέχεια προωθεί πρόσθετες χημικές αντιδράσεις για τη δημιουργία πιο σύνθετων μορίων άνθρακα.

Σε γενικές γραμμές, η ομάδα σημειώνει ότι τα μόρια που βλέπουν στον d203-506 είναι αρκετά διαφορετικά από τους τυπικούς πρωτοπλανητικούς δίσκους. Συγκεκριμένα, δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν κανένα σημάδι νερού.

«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει εντελώς τη χημεία ενός πρωτοπλανητικού δίσκου. Θα μπορούσε πράγματι να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στα πρώτα χημικά στάδια της προέλευσης της ζωής», επεσήμανε ο Olivier Berne του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Τουλούζης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα αυτά, τα οποία προέρχονται από το επιστημονικό πρόγραμμα PDRs4ALL Early Release Science, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ