Τεχνολογία|09.01.2024 16:37

Αποστολή Peregrine: Προβλήματα στο ρομποτικό «γεράκι» - Γιατί δεν θα προσεληνωθεί

Newsroom

Αναβάλλεται η αποστολή Peregrine των ΗΠΑ στη Σελήνη εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν μετά την εκτόξευσή του ρομποτικού σκάφους. 

Διαρροή καυσίμου

Η Astrobotic Technology, η εταιρεία που ανέπτυξε την πρώτη σεληνιακή προσεδάφιση, δήλωσε ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια να τοποθετήσει το διαστημόπλοιο Peregrine στο φεγγάρι λιγότερο από 24 ώρες μετά την πτήση του οχήματος.


Το διαστημόπλοιο έχει υποστεί διαρροή καυσίμου, σύμφωνα με την εταιρεία. Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του οχήματος από τη Φλόριντα προς το φεγγάρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, η Astrobotic ανακοίνωσε ότι η αποστολή βρίσκεται σε κίνδυνο

Η σεληνιακή προσεδάφιση, που ονομάστηκε Peregrine, δεν μπόρεσε να τοποθετηθεί σε θέση που να κοιτάζει τον ήλιο, πιθανότατα λόγω προβλήματος προώθησης, σύμφωνα με την Astrobotic. Αυτός ο αλλοπρόσαλλος προσανατολισμός εμπόδισε το διαστημόπλοιο να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Το πρόβλημα με τις μπαταρίες επιλύθηκε αργότερα, αλλά η Astrobotic δεν μπόρεσε να διορθώσει το προφανές πρόβλημα με το σύστημα προώθησης της προσεδάφισης Peregrine.

Σε ανακοίνωσή της αργά το βράδυ της Δευτέρας, η εταιρεία ανέφερε ότι μια διαρροή καυσίμου προκαλεί ότι οι προωθητήρες του συστήματος ελέγχου της στάσης της προσεδάφισης Peregrine - οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να ευθυγραμμίζουν με ακρίβεια την προσεδάφιση σε σχήμα κουτιού ύψους 2,5 μέτρων ενώ βρίσκεται στο διάστημα - έπρεπε να «λειτουργούν πολύ πέρα από τους αναμενόμενους κύκλους ζωής τους για να κρατήσουν την προσεδάφιση από μια ανεξέλεγκτη πτώση».

Σε ανακοίνωσή της, η Astrobotic ανέφερε ότι μετά την εκτόξευσή του, το σκάφος άρχισε να επικοινωνεί με επιτυχία με το Deep Space Network της NASA, ενεργοποίησε τα συστήματα αεροηλεκτρονικής ενώ οι ελεγκτές θερμικής ενέργειας, προώθησης και ισχύος ενεργοποιήθηκαν και λειτούργησαν όπως αναμενόταν.

«Δυστυχώς, τότε σημειώθηκε μια ανωμαλία, η οποία εμπόδισε την Astrobotic να επιτύχει έναν σταθερό προσανατολισμό προς τον Ήλιο», αναφέρει η ανακοίνωση. Αυτό συνέβη πιθανότατα λόγω προβλήματος στο σύστημα προώθησης.

Οι μηχανικοί της αποστολής ανέπτυξαν και εκτέλεσαν έναν αυτοσχέδιο ελιγμό για να επαναπροσανατολίσουν τα ηλιακά πάνελ του σκάφους προς τον Ήλιο ώστε να συλλέξουν το ηλιακό φως και να φορτίσουν τις μπαταρίες του. Αν και το πρόβλημα αυτό λύθηκε, στη συνέχεια εντοπίστηκε κρίσιμη απώλεια καυσίμου λόγω διαρροής. Αυτό σημαίνει ότι η προγραμματισμένη προσεδάφιση στη Σελήνη για τις 23 Φεβρουαρίου, είναι πλέον αδύνατη.

διαστημόπλοιοNASAΣελήνηειδήσεις τώρα