Τεχνολογία | 05.02.2024 21:55

Στο CERN σχεδιάζουν νέο υπερ-επιταχυντή για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του Σύμπαντος

Newsroom

Οι ερευνητές του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο στην Ελβετία υπέβαλαν προτάσεις για έναν νέο, πολύ μεγαλύτερο, υπερ-επιταχυντή, με στόχο να ανακαλύψει νέα σωματίδια που θα φέρουν επανάσταση στη φυσική και θα οδηγήσει τους ερευνητές στο να αποκαλύψουν την λειτουργία του Σύμπαντος.

Τα φιλόδοξα σχέδια των επιστημόνων 

Εάν εγκριθεί η δημιουργία του επιταχυντή, θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από το σημερινό γιγαντιαίο μηχάνημα που βρίσκεται στο CERN. 

Όμως η τιμή, ύψους 17 δισ., έχει εγείρει κάποιες αμφιβολίες για το έργο, και υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για μια «απερίσκεπτη» δαπάνη.

Σύμφωνα με το BBC, τα χρήματα αυτά -που είναι μόνο το αρχικό κόστος κατασκευής- θα προέλθουν από τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Το μεγαλύτερο επίτευγμα σημερινού επιταχυντή αδρονίων (LHC) ήταν η ανίχνευση ενός νέου σωματιδίου που ονομάζεται μποζόνιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012. Από τότε, η φιλοδοξία να εντοπιστούν τα δύο ιερά δισκοπότηρα της φυσικής - η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια - αποδείχθηκε άπιαστη και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν φθηνότερες επιλογές.

Το νέο μηχάνημα ονομάζεται Future Circular Collider (FCC). Ο γενικός διευθυντής του Cern, καθηγητής Φαμπιόλα Τζιανότι, δήλωσε στο BBC News ότι, αν εγκριθεί, θα είναι ένα «όμορφο μηχάνημα».

«Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός στην απάντηση ερωτημάτων της θεμελιώδους φυσικής σχετικά με τις γνώσεις μας για το Σύμπαν. Και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα πιο ισχυρό όργανο», είπε.

Λειτουργία σε 2 στάδια 

Η πρόταση είναι να κατασκευαστεί ο FCC σε δύο στάδια. Το πρώτο θα αρχίσει να λειτουργεί στα μέσα της δεκαετίας του 2040 και θα συγκρούει ηλεκτρόνια μεταξύ τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αυξημένη ενέργεια θα παράγει μεγάλο αριθμό σωματιδίων Higgs, τα οποία οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετήσουν λεπτομερώς.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει στη δεκαετία του 2070 και θα χρειαστούν ισχυρότεροι μαγνήτες, τόσο προηγμένοι που δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί. Αντί για ηλεκτρόνια, θα χρησιμοποιηθούν βαρύτερα πρωτόνια για την αναζήτηση ολοκαίνουργιων σωματιδίων.

Το FCC θα είναι σχεδόν τριπλάσιο σε περίμετρο από τον LHC, θα έχει μήκος 91 χιλιομέτρων και διπλάσιο βάθος.

ειδήσεις τώραέρευναCERNεπιταχυντήςσύμπαν