Ψεύτικα βίντεο με «όπλο» την τεχνητή νοημοσύνη: Πώς δημιουργούνται για να εξαπατούν τους καταναλωτές
NewsroomΠροβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επιτήδειοι χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία για να εξαπατούν πολίτες. Μάλιστα πολλές φορές επιστρατεύουν δήθεν δημόσια πρόσωπα προκειμένου να γίνουν πιο πιστικοί.
Απάτη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, ορισμένοι δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν να παρουσιάσουν το αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως συνωμοσιολόγο. Πρόκειται για ένα παραποιημένο βίντεο που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Αρχιεπισκοπής.
«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να “διαφημίζει” δήθεν θεραπεία για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας και λοιπόν παθήσεων των αρθρώσεων αποτελεί τουλάχιστον κακόγουστο, φθηνό και σίγουρα ποινικά κολάσιμο προϊόν κατασκευασμένο σε εργαστήρια εικόνας και ήχου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής.
Την ίδια ώρα οι απατεώνες χρησιμοποιούν και τα πρόσωπα και τις φωνές παρουσιαστών, ηθοποιών και πολιτικών αρχηγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε κατασκευασμένα βίντεο να προωθούν προϊόντα προκειμένου να εξαπατούν τους καταναλωτές.
Πώς δημιουργούνται τα ψεύτικα βίντεο
Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας εξηγούν τους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται τα ψεύτικα βίντεο. Τονίζουν ότι για να κατασκευαστούν χρειάζεται μία φωτογραφία, η φωνή του ατόμου που θα ακούγεται και φυσικά ο αλγόριθμος που τα συνδυάζει προκειμένου να παρουσιαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων