Τεχνολογία | 04.07.2024 22:15

«Καμπάνα» στην Google για το κλίμα: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοξεύει τις εκπομπές αερίων

Newsroom

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κλίμα, με αφορμή την αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την Google κατά 48% από το 2019. Η αιτία; Η εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Προειδοποιήσεις των επιστημόνων

Το 2019, η Google είχε θέσει ως στόχο να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Ωστόσο, η πρόσφατη έκθεση της εταιρείας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχει μειώσει το κλιματικό της αποτύπωμα, αλλά το έχει αυξήσει σημαντικά.

Συγκεκριμένα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Google αυξήθηκαν κατά 13% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σε σχέση με το 2019, η αύξηση φτάνει το 48%.

Η Google απέδωσε αυτή την αύξηση στην εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την αυξανόμενη ζήτηση που δημιουργεί στα κέντρα δεδομένων, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή αυτής της ενέργειας με τη χρήση άνθρακα ή φυσικού αερίου εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, όπως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, που συμβάλλουν στη θέρμανση του πλανήτη και προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η Google είχε λάβει σημαντικές δεσμεύσεις για το κλίμα και είχε θεωρηθεί πρωτοπόρος στον τομέα αυτό.

Η Lisa Sachs, διευθύντρια του Columbia Center on Sustainable Investment, ανέφερε ότι η Google πρέπει να κάνει περισσότερα, να συνεργαστεί με "καθαρότερες" εταιρείες και να επενδύσει στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η επικεφαλής υπεύθυνη βιωσιμότητας της Google, Kate Brandt, δήλωσε στο Associated Press ότι ο στόχος για το 2030 είναι εξαιρετικά φιλόδοξος, τονίζοντας ότι γνωρίζουν πως δεν θα είναι εύκολο και ότι η προσέγγισή τους πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βλάπτει το περιβάλλον

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα κέντρα δεδομένων που απαιτούνται για την τεχνητή νοημοσύνη απειλούν τη μετάβαση σε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, αφού ένα νέο κέντρο δεδομένων μπορεί να καθυστερήσει το κλείσιμο ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα ή να προκαλέσει την κατασκευή ενός νέου.

Τα κέντρα δεδομένων δεν είναι μόνο ενεργοβόρα, αλλά απαιτούν και σημαντικές ποσότητες νερού για να διατηρούνται δροσερά, και συχνά κατασκευάζονται σε περιοχές όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη και όχι εκεί όπου κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το euronews.com.

Αμφισβητούνται τα σχέδια βιωσιμότητας

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για κέντρα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2026.

Τα σχέδια βιωσιμότητας και άλλων μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών αμφισβητούνται λόγω της δημιουργίας νέων κέντρων δεδομένων. Για παράδειγμα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Microsoft αυξήθηκαν κατά 29% το 2020 λόγω των νέων κέντρων δεδομένων.

Χρήση της AI για να προστατευτεί το περιβάλλον

Οι τεχνολογικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι η τεχνητή νοημοσύνη, περιλαμβανομένων εργαλείων όπως το ChatGPT, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προσφέροντας εργαλεία για την πρόβλεψη πλημμυρών ή την εξοικονόμηση καυσίμων.

Η αύξηση των εκπομπών της Google το 2023 αποδίδεται εν μέρει στη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, με 25.910 περισσότερες γιγαβατώρες, διπλάσια ποσότητα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.

Η Google είχε δεσμευτεί το 2020 να χρησιμοποιεί μόνο καθαρή ενέργεια για τις τεράστιες ενεργειακές της ανάγκες έως το 2030. Το 2022, η Google κατανάλωσε κατά μέσο όρο 64% καθαρή ενέργεια στα κέντρα δεδομένων και τα γραφεία της παγκοσμίως.

Η Lisa Sachs επαίνεσε τη Google για τη φιλοδοξία και την ειλικρίνειά της, προσθέτοντας όμως ότι ελπίζει η Google να συμμετάσχει σε μια πιο αυστηρή συζήτηση για την επιτάχυνση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

ηλεκτρική ενέργειαgoogleτεχνητή νοημοσύνηειδήσεις τώρα