Τεχνολογία | 15.10.2024 07:21

Επιστήμονες δημιούργησαν δυνατές ίνες σαν τον ιστό του Spiderman

Newsroom

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα υγρό που μετατρέπεται σε μια ισχυρή κολλώδη ίνα όταν εκτοξεύεται και η οποία μπορεί να σηκώνει αντικείμενα πολλαπλάσια του βάρους της. Πρόκειται για μια ανακάλυψη που είναι εμπνευσμένη από τον υπερήρωα των κόμικς Spiderman και τον ιστό του!

Οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν ισχυρές ίνες όπως αυτές των αραχνών και διάφορα άλλα έντομα. Αλλά η ανάπτυξη τέτοιων ινών ήταν πολύ δύσκολη, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts.

Πώς δημιουργήθηκαν οι ίνες 

Ωστόσο, οι επιστήμονες έκαναν μια τυχαία ανακάλυψη. Χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη του μεταξοσκώληκα, που ονομάζεται ιμπροΐνη και εμπλουτίζοντάς την με τα κατάλληλα πρόσθετα ανακάλυψαν πως όταν διοχετεύεται από μια βελόνα, μπορεί σχηματίσει μια σκληρή κολλώδη ίνα.  

«Εργαζόμουν σε ένα έργο για τη δημιουργία εξαιρετικά ισχυρών συγκολλητικών με τη χρήση μεταξωτής ιμπροΐνης και ενώ καθάριζα τα γυάλινα σκεύη μου με ασετόν, παρατήρησα ότι στον πυθμένα του γυαλιού σχηματιζόταν ένα υλικό που έμοιαζε με ιστό», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Marco Lo Presti.

Προσπαθώντας αρχικά να αναπαραστήσουν τα νήματα της αράχνης, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα διαλύματα ιμπροΐνης σχημάτιζαν ένα ημιστερεό πήκτωμα όταν εκτίθεντο σε χημικές ουσίες όπως η αιθανόλη ή η ασετόν για αρκετές ώρες. Αλλά με τη χημική ουσία ντοπαμίνη, η διαδικασία στερεοποίησης συνέβη «σχεδόν αμέσως» και έτσι δημιουργήθηκαν κολλώδεις ίνες υψηλής αντοχής.

Η διάμετρος των ινών μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση βελόνας και έχει το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας έως περίπου μισό χιλιοστό.

Σηκώνουν αντικείμενα 80 φορές του βάρους τους

Οι ίνες που εκτοξεύονται με αυτόν τον τρόπο μπορούν να σηκώσουν αντικείμενα πάνω από 80 φορές το βάρος τους υπό διάφορες συνθήκες, λένε οι επιστήμονες. Σε διάφορες δοκιμές, οι ίνες κατάφεραν να σηκώσουν αντικείμενα.

Αν και ο ιστός της αράχνης εξακολουθεί να είναι περίπου 1.000 φορές ισχυρότερο, λένε οι επιστήμονες, οι νέες ίνες μπορούν να βελτιωθούν για διάφορες εφαρμογές.

ερευνητέςέρευναειδήσεις τώραSpidermanεπιστήμονες