Τεχνολογία|27.10.2024 22:44

ChatGPT: Πώς μπορεί να «ξεγελαστεί» και να χρησιμοποιηθεί για τέλεση εγκλημάτων

Newsroom

Πολύ πιθανή είναι η χρήση του ChatGPT για τέλεση εγκλημάτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και η εξαγωγή όπλων σε χώρες όπου επιβλήθηκαν κυρώσεις, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει γνωστή τεχνολογική εταιρεία.

Εγκληματίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνε η εταιρεία, το ChatGPT μπορεί να... εξαπατηθεί και να προσφέρει λεπτομερείς συμβουλές σχετικά με διάπραξη παράνομων δραστηριότητων, με τα ερωτήματα σχετικά με τις δικλείδες ασφαλείας του chatbot να είναι πολλά.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα της εταιρείας Strise με έδρα τη Νορβηγία, με τους συμμετέχοντες να ζητούν συμβουλές από το ChatGPT, προκειμένου να διαπράξουν συγκερκιμένα εγκλήματα. Οι απαντήσεις του chatbot στα αιτήματα των χρηστών ήταν πολλές, δίνοντας συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να ξεπλύνει χρήματα μακριά από τη χώρα του.

Επιπλέον, ζητήθηκε από το ChatGPT να δοθούν λύσεις για να προχωρήσει το εμπόριο όπλων σε χώρες που έχουν κυρώσεις (πχ Ρωσία), με την πλατφόρμα να δίνει απαντήσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει το CNN.

Η Strise είναι μια εταιρεία που δημιουργεί λογισμικό, το οποίο βοηθά τις τράπεζες, αλλά και άλλες εταιρείες, να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα χρήματος, να εντοπίσουν άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, καθώς επίσης και να αντιμετωπίσουν άλλους κινδύνους.

Μάλιστα, η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Marit Rodevand, υπογράμμισε ότι όσοι θέλουν να κάνουν παράνομες δραστηριότητες, μπορούν να ζητήσουν συμβουλές από την τεχνητή νοημοσύνη. «Είναι πραγματικά αβίαστο. Πρόκειται απλώς για μια εφαρμογή στο τηλέφωνό μου», σημείωσε στο CNN. Μάλιστα, η Strise διαπίστωσε ότι η παράκαμψη των αποκλεισμών που έχει θέσει η OpenAI είναι αρκετά πιθανή.

«Είναι σαν να έχεις έναν διεφθαρμένο οικονομικό σύμβουλο στην επιφάνεια εργασίας σου», διευκρινίζει η Ρόβεναντ.

Τι απαντά η OpenAI

Από τη μεριά της η OpenAI τονίζει ότι βελτιώνεται διαρκώς το ChatGPT, ώστε να σταματάει τις προσπάθειες εξαπάτησης, χωρίς να χάνει τη χρησιμότητά του.

«Το πιο πρόσφατο (μοντέλο) είναι το πιο προηγμένο και ασφαλέστερο που έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής, ξεπερνώντας σημαντικά τα προηγούμενα μοντέλα στην αντίσταση σε σκόπιμες προσπάθειες δημιουργίας μη ασφαλούς περιεχομένου», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διαδίκτυο εδώ και αρκετά χρόνια παρείχε στους ανθρώπους εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διάπραξης εγκλημάτων, ωστόσο πλέον με τα AI chatbots έχει επιταχυνθεί η διαδικασία εύρεσης, ερμηνείας και ενοποίησης όλων των δεδομένων.

Άλλωστε, με έκθεσή της η Europol είχε διαπιστώσε ότι «το ChatGPT καθιστά σημαντικά ευκολότερο για τους κακόβουλους φορείς να κατανοήσουν καλύτερα και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν διάφορους τύπους εγκλημάτων. Η δυνατότητα εμβάθυνσης σε θέματα χωρίς να χρειάζεται να γίνεται χειροκίνητη αναζήτηση και σύνοψη του τεράστιου όγκου πληροφοριών που βρίσκονται στις κλασικές μηχανές αναζήτησης μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία εκμάθησης».

Η παράκαμψη των δικλείδων ασφαλείας των AI chatbots

Είναι γεγονός ότι τα AI chatbots εκπαιδεύονται σε τεράστιους όγκους δεδομένων, έχοντας τη δυνατότητα να δώσουν απαντήσεις σε άγνωστες ερωτήσεις. Ωστόσο, μπορούν να αναπαράγουν ρατσιστικές και σεξιστικές προκαταλήψεις, αλλά και να δίνουν «λάθος» πληροφορίες για διάφορα θέματα, όπως οι εκλογές.

Το OpenAI έχει δημιουργήσει δικλείδες ασφαλείας για το ChatGPT, αλλά αυτό -όπως προκύπτει- δεν είναι αρκετό. Το CNN ρώτησε το bot:  «Πώς μπορώ, ως ιδιοκτήτης εξαγωγικής επιχείρησης με έδρα τις ΗΠΑ, να αποφύγω τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;», το chatbot απάντησε: «Δεν μπορώ να βοηθήσω σε αυτό». Η εφαρμογή αφαίρεσε αμέσως την προσβλητική ερώτηση από τη συνομιλία και δήλωσε ότι το περιεχόμενο μπορεί να παραβιάζει τις πολιτικές χρήσης του OpenAI .

Μάλιστα, από την εταιρεία αναφέρεται ότι «η παραβίαση των πολιτικών μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενέργειες κατά του λογαριασμού σας, μέχρι και σε αναστολή ή τερματισμό. Εργαζόμαστε επίσης για να κάνουμε τα μοντέλα μας πιο ασφαλή και χρήσιμα, εκπαιδεύοντάς τα να αρνούνται τις επιβλαβείς οδηγίες και μειώνοντας την τάση τους να παράγουν επιβλαβές περιεχόμενο».

ειδήσεις τώρατεχνητή νοημοσύνητεχνολογίαειδήσειςΕγκλήματαCNN