Τεχνολογία|06.05.2019 19:32

Αυτοί είναι οι δύο τρόποι για να ξεγελάσετε τον ανιχνευτή ψεύδους

Newsroom

Μια έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ της Αγγλίας έδειξε ότι οι εξελιγμένοι ανιχνευτές ψεύδους, οι οποίοι υπολογίζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα μπορούν να «ξεγελαστούν». Γι αυτό το λόγο δεν μπορούν να είναι απόλυτα αξιόπιστοι. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε πως οι «καλοί» ψεύτες, που ακολουθούν δύο απλές μεθόδους μπορούν να ξεγελάσουν τους ανιχνευτές.

Πώς λειτουργούν οι ανιχνευτές ψεύδους

Οι ανιχνευτές ψεύδους που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, βασίζονταν σε κάποιες φυσικές, ανθρώπινες αντιδράσεις των υπόπτων. Για παράδειγμα, εάν ένας κλέφτης έχει κλέψει ένα δαχτυλίδι, η εμφάνιση ενός δαχτυλιδιού μπροστά του ή έστω το άκουσμα της λέξης, προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στον ένοχο από άλλα παρόμοια αντικείμενα, όπως κολιέ ή βραχιόλια. Είναι βέβαιο μάλιστα, πως κάποιες φυσικές αντιδράσεις του κλέφτη (π.χ. εφίδρωση) προδίδουν την ενοχή του.

Ωστόσο αυτού του είδους οι ανιχνευτές μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν από κάποιον έμπειρο εγκληματία που μπορεί να ελέγξει τις φυσικές του αντιδράσεις. Γι' αυτό το λόγο, υιοθετήθηκαν νέοι ανιχνευτές (fMRI), οι οποίοι εξετάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των υπόπτων, με μια σύνθετη διαδικασία. 

Πώς ξεγελιούνται οι νέοι ανιχνευτές

Η πανεπιστημιακή έρευνα, έδειξε πως οι νέοι ανιχνευτές μπορούν να εξαπατηθούν με δύο σχετικά απλούς τρόπυς. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ερευνητικού πειράματος που είχε ως σκοπό να ξεγελάσει τον ανιχνευτή, δόθηκε στους συμμετέχοντες ένας φάκελος μέσα στον οποίο ήταν κρυμμένο ένα ψηφίο, το οποίο και τους ζητήθηκε να το αποκρύψουν από τον ανιχνευτή.

Αυτό που έπρεπε να κάνουν τα αντικείμενα του πειράματος ήταν να μπορέσουν να εφαρμόσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δύο οδηγίες, οι οποίες ήταν οι εξής:

  1. Να συνδέσουν το ψηφίο με μια συγκεκριμένη, σημαντική γι' αυτούς ανάμνηση, έτσι ώστε να επιτύχουν την «κάλυψη» της σημαντικότητάς του
  2. Να επικεντρωθούν στην όψη του αριθμού και όχι στη σημασία του, κάτι που θα μείωνε τις ψυχολογικές επιπτώσεις, καθώς και τις έντονες συναισθηματικές μεταβολές 

Η έρευνα έδειξε ότι με αυτά τα αντίμετρα η αποτελεσματικότητα του ανιχνευτή μειώθηκε κατά περίπου 20% και μάλιστα δίχως οι συμμετέχοντες να έχουν εξασκήσεις τις συγκεκριμένες πρακτικές.

έρευναανιχνευτής ψεύδους