Τεχνολογία | 19.07.2019 13:05

Διαστημική αποστολή Apollo 11: Πενήντα χρόνια από το «µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα»

Newsroom

Η αποστολή του «Apollo 11» αποτελεί ένα από τα ορόσηµα στην εξερεύνηση του ∆ιαστήµατος από τον άνθρωπο. Η προσσελήνωση της σεληνάκατου «Eagle» («Αετός») που έφτασε εκεί µε τον θρυλικό πύραυλο Saturn V και το διαστηµόπλοιο «Columbia» αλλά κυρίως ο περίπατος των Ολντριν και Αρµστρονγκ στην επιφάνεια της Σελήνης έγραψαν ιστορία, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που ανθρώπινο πόδι πάτησε εκεί.

Εκτοτε βέβαια συνολικά άλλες πέντε επανδρωµένες αποστολές έχουν φτάσει στη Σελήνη και άλλοι δέκα άνθρωποι έχουν πατήσει πόδι στον φυσικό µας δορυφόρο, µε τους τελευταίους να επισκέπτονται το φεγγάρι το 1972. Συνολικά η αποστολή του «Apollo 11» είχε διάρκεια οκτώ ηµερών. Ο προωθητικός πύραυλος Saturn V άφησε το έδαφος λίγο µετά τις 17.30 ώρα Ελλάδας της 16ης Ιουλίου του 1969. Για τέσσερις ηµέρες οι τρεις αστροναύτες ταξίδευαν µέχρι το «Eagle» να αποσπαστεί από το «Columbia» και να πραγµατοποιήσει την προσσελήνωσή του.

Στις 20 Ιουλίου, πριν από 50 χρόνια, ο Νιλ Αρµστρονγκ πρώτα και ο Μπαζ Ολντριν στη συνέχεια βγήκαν από τη σεληνάκατο για να συλλέξουν δείγµατα και ό,τι άλλο µπορούσαν από την επιφάνεια της Σελήνης. Ο περίπατός τους σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας διήρκεσε κάτι παραπάνω από δύο ώρες και στη συνέχεια ξαναµπήκαν στον «Αετό» και επέστρεψαν στο «Columbia» που είχε µπει σε τροχιά. Η επιστροφή είχε επίσης διάρκεια τεσσάρων ηµερών και οι τρεις άνδρες προσθαλασσώθηκαν κοντά στην ατόλη Τζόνσον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν και άλλες αποστολές -επανδρωµένες και µη- στη Σελήνη.

Μέχρι και σήµερα οι ΗΠΑ είναι η µόνη χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, µε την άνοδο της Κίνας και την ενίσχυση της Ινδίας, οι «διαστηµικές δυνάµεις» έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση µε τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ΕΣΣ∆ και ΗΠΑ ανταγωνίζονταν µεταξύ άλλων και για την κατάκτηση του ∆ιαστήµατος. Η αποστολή του «Apollo 11» ήταν η πιο λαµπρή στιγµή της κούρσας του ∆ιαστήµατος και το βήµα του Αρµστρονγκ στο φεγγάρι ήταν «ένα µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα» (όπως χαρακτήρισε ο ίδιος την επιτυχία της αποστολής µε τη γνωστή φράση «ένα µικρό βήµα για τον άνθρωπο, ένα µεγάλο άλµα για την ανθρωπότητα») για πολλούς λόγους.

Ο Ψυχρός Πόλεµος περνούσε µια από τις πιο «θερµές» φάσεις του.

Το 1969 ήταν η επόµενη χρονιά της µεγάλης αντεπίθεσης των Βιετκόνγκ στον πόλεµο του Βιετνάµ, ενώ τα πυρηνικά όπλα επί των ηµερών του τότε νέου προέδρου Νίξον ήταν συνεχώς στο προσκήνιο ως φόβητρο για την επιβολή της πολιτικής βούλησης των δυνάµεων που τα διέθεταν. Ο κόσµος ήταν χωρισµένος στα δύο και το βήµα του Αρµστρονγκ σηµατοδότησε για πολλούς την υπέρβαση των «γήινων» προβληµάτων. Για άλλους ήταν η επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν την κούρσα του ∆ιαστήµατος αφήνοντας πίσω την επίσης εξαιρετικά προηγµένη στη διαστηµική τεχνολογία ΕΣΣ∆. Η ΕΣΣ∆ είχε στείλει ήδη τη δεκαετία του 1950 τον δορυφόρο Sputnik στο ∆ιάστηµα, ενώ το 1961 και το 1963 οι κοσµοναύτες Γιούρι Γκαγκάριν και Βαλεντίνα Τερεσκόβα έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που ταξίδεψαν στο ∆ιάστηµα. 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων από το πρώτο βήμα στη Σελήνη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την επέτειο αυτή προσκαλεί τους φίλους και φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας σε μια μεγάλη γιορτή το απόγευμα του Σαββάτου 20 Ιουλίου 2019.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και ώρα 19:00, με καλεσμένους  σπουδαίους Έλληνες Επιστήμονες, που εργάζονται σε επιτελικές θέσεις της ΝΑSΑ και της ESA. Πρόκειται για τους: Δρα Σταμάτη Κριμιζή, Δρα Θανάση Οικονόμου, Δρα Ανεζίνα Σολωμονίδου,  καθώς και τον Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη. Το πάνελ θα συντονίσει ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου κος Διονύσης Σιμόπουλος, ο μοναδικός Έλληνας, που ως ανταποκριτής, βρέθηκε στο Ακρωτήριο Canaveral για να παρακολουθήσει την εκτόξευση του Apollo 11.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση.

Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

  • Στην εκδήλωση του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινήσει στις 18:15 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία από τα 220 δελτία που θα διατεθούν. Προτείνεται για παιδιά 10 ετών + και ενήλικες.
  • Για την περιήγηση στην έκθεση καθώς και την συμμετοχή στην αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Χειλεανάγνωση. Σημειώνεται επίσης ότι το ένα από τα τηλεσκόπια θα είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί χρήστες/στριες αναπηρικού αμαξιδίου, ενώ οι σκύλοι–οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

 Αναλυτικά η επετειακή εκδήλωση περιλαμβάνει:

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

- Αφιέρωμα στην πρώτη προσσελήνωση ανθρώπου
 Ώρα: 19:00
(Διάρκεια: δύο ώρες) 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και ευχάριστη συζήτηση ανάμεσα στους:

Δρα Σταμάτη Κριμιζή, Ακαδημαϊκό–Διαστημικό Επιστήμονα με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Δρα Θανάση Οικονόμου, Πολυβραβευμένο Καθηγητή Αστροφυσικής  στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και  ερευνητή στη NASA. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τρεις ρομποτικές διαπλανητικές αποστολές: Mars Exploration Rovers, την αποστολή Cassini στον Κρόνο και την αποστολή Rosetta στο Comet 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko. Συμμετείχε επίσης στην αποστολή Stardust και στην Stardust-NEXT. Επίσης, δημιούργησε το Άλφα Proton, ένα φασματόμετρο ακτίνων Χ που εκτέλεσε με επιτυχία την πρώτη χημική ανάλυση των βράχων του Άρη με το Mars Pathfinder το 1997.

Δρα Νικόλαο Πασχαλίδη, Ανώτερο Επιστημονικό Υπεύθυνο Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο τμήμα HSD (Heliophysics Science) στο Kέντρο Εκτόξευσης Goddard της ΝASA (GSFC).  Παράλληλα o Δρ. Πασχαλίδης είναι Διευθυντής Τεχνολογίας για το HSD και βοηθός Διευθυντής Τεχνολογίας στο NASA/GSFC. Πρωτοστατεί σε θέματα καινοτόμων τεχνολογιών, εργαλείων και μεθόδων για τις αποστολές της NASA.  Συντονίζει το πρόγραμμα IRAD του HSD, ενώ  συμμετέχει και στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξή του.

Δρα  Ανεζίνα Σολωμονίδου, Γεωλόγο με εξειδίκευση στις Πλανητικές Επιστήμες. Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα την Αστροβιολογία και Γεωλογία των δορυφόρων Τιτάνα και Εγκέλαδου. Από το 2014 εργάζεται στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA ως ερευνήτρια της αποστολής Cassini, ενώ από τις αρχές του 2018, παράλληλα με τη NASA, εργάζεται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) προετοιμάζοντας μία νέα αποστολή στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα (JUICE).

Τον συντονισμό της συζήτησης με τους σπουδαίους αυτούς επιστήμονες θα κάνει  ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος.

Θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα την προσσελήνωση.

- Έκθεση ομοιώματος της Σεληνακάτου (σε κλίμακα 1:3)
Ώρες: 18:00 ‒ 24:00

NASAApollo 11