Σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου ο μάγος Χουντίνι αποχαιρετάει τα εγκόσμια και χάνεται στη σφαίρα του μύθου
NewsroomΚαι ποιος δεν γνώριζε τότε τον σπουδαίο μάγο Χάρι Χουντίνι, που πέθανε μια μέρα σαν σήμερα 31 Οκτωβρίου του 1926
Είναι η ανθρωποβόρα μοίρα που στήνει τις παγίδες της, πολλές φορές χωρίς να σεβαστεί ούτε βασιλιάδες, ούτε άρχοντες, ούτε πλούσιους, ούτε φτωχούς, ούτε και ανθρώπους που έζησαν ξεγελώντας με τα παιχνίδια τους τον κόσμο, ανθρώπους που απέδειξαν ότι μπορούν να αποδράσουν και να ξεφύγουν από οπουδήποτε… Από τις παγίδες της μοίρας δεν ξεφεύγεις ποτέ κι ας είσαι κι ο Χουντίνι.
Ποιος ήταν ο Χουντίνι; Ο άνθρωπος που βγήκε ζωντανός από την κοιλιά μια φάλαινας! Από ένα χρηματοκιβώτιο όπου είχε μπει αλυσοδεμένος. Από τα βάθη της γης, από το κελί φυλακής υψίστης ασφαλείας, από φυλακή – βαγόνι κι από τις φυλακές της Σκότλαντ Γυάρντ… Αυτός ήταν ο θρυλικός μάγος Χάρι Χουντίνι που δεν τον κρατούσε καμιά αλυσίδα, καμιά φυλακή.
Η μοίρα όμως… Τα χτυπήματα είχαν αρχίσει από μέρες πριν. Στις 11 του Οκτωβρίου ενώ ο Χουντίνι ήταν δεμένος στο κελί του Κινέζικου Βασανιστηρίου, χτύπησε στο πόδι. Διαπιστώθηκε κάταγμα στον αστράγαλο. Δεν άκουσε τις συμβουλές των γιατρών να παραμείνει στο κρεβάτι. Ταξίδεψε στον Καναδά όπου στις 22 Οκτωβρίου έδωσε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο McGill. Ο αστράγαλός του ήταν πρησμένος και πονούσε.
Μετά τη διάλεξη δέχτηκε τους φοιτητές σε ένα γραφείο. Ένας από αυτούς, ρώτησε τον διάσημο μάγο αν ήταν αλήθεια ότι αντέχει στις δυνατές γροθιές στην κοιλιά, όπως ισχυριζόταν. Ο Χουντίνι χαμογέλασε και δεν σκέφτηκε καν την απάντηση: «Ασφαλώς», είπε και πριν τελειώσει δέχτηκε αλλεπάλληλες γροθιές από τον φοιτητή στην κοιλιακή χώρα. Ο Χουντίνι βρισκόταν ακόμα ξαπλωμένος στην πολυθρόνα του προσπαθώντας να ξεπεράσει τους πόνους από τον αστράγαλο. Δεν πρόλαβε να προετοιμαστεί για τα χτυπήματα. Σηκώθηκε αμέσως ο μάγος, και έδειξε χαμογελαστός και ευδιάθετος όταν χτύπησε στην πλάτη τον «πυγμάχο» φοιτητή, θέλοντας να του δείξει ότι άντεξε. Όμως δεν είχε αντέξει. Το ίδιο απόγευμα παραπονέθηκε για δυσφορία και κράμπες στο στομάχι.
Μοιραίες οι γροθιές του φοιτητή
Την επόμενη μέρα η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Παρουσίασε έντονους κοιλιακούς πόνους, πυρετό υψηλό και εφίδρωση. Ο γιατρός που τον είδε υποψιάστηκε οξεία σκωληκοειδίτιδα και του συνέστησε να τρέξει στο νοσοκομείο. Ο Χουντίνι είχε παράσταση. «Δεν θα κάνω πίσω», είπε και ετοιμάστηκε για την τελευταία του, όπως αποδείχτηκε παράσταση! Όταν έπεσε η αυλαία κατέρρευσε. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου χειρουργήθηκε αμέσως. Η σκωληκοειδής απόφυση είχε διαρραγεί με αποτέλεσμα να έχει μολυνθεί. Η ιατρική πρόγνωση μιλούσε για λίγες ώρες ζωής, όμως ο Χουντίνι άντεξε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η επίσημη αιτία του θανάτου του Χουντίνι καταγράφηκε ως περιτονίτιδα που προκλήθηκε από τη ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης. Οι γιατροί ήταν σίγουροι ότι η περιτονίτιδα προκλήθηκε από τις γροθιές του φοιτητή. Σπάνια περίπτωση η «τραυματική σκωληκοειδίτιδα», αλλά αποδεκτή. Αργότερα κυκλοφόρησαν οι συνηθισμένες θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο Χουντίνι έπεσε θύμα δολοφονίας από παραθρησκευτική σέχτα. Τίποτα δεν αποδείχτηκε.
Ο μάγος Χουντίνι είχε υποσχεθεί στη σύζυγό του Μπεθ, ότι μετά τον θάνατό του θα επικοινωνούσε μαζί της. Η Μπεθ πέθανε χρόνια μετά τον Χουντίνι, περιμένοντας μάταια την επικοινωνία τους...
Η ζωή του θρυλικού μάγου
Ο Χουντίνι είχε γεννηθεί στις 24 Μαρτίου του 1874 στη Βουδαπέστη ως Έρικ Βάις από έναν Εβραίο ραβίνο και τη σύζυγό του. Μετακόμισαν κι αυτός και η οικογένειά το στο Ουισκόνσιν και μετά στη Νέα Υόρκη όπου άρχισε να ενδιαφέρεται για την ταχυδακτυλουργία.
Το 1894, ο Βάις άρχισε την καριέρα του ως επαγγελματίας μάγος και μετονόμασε τον εαυτό του σε Χάρι Χουντίνι (Harry Houdini), με το επώνυμο του να είναι φόρος τιμής στον μεγάλο γάλλο μάγο Jean Eugene Robert-Houdin.
Ο Χουντίνι γρήγορα έγινε διάσημος στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 1900. Αυτό όμως που απογείωσε τη φήμη του – εκτός από τις αποδράσεις – ήταν το κινέζικο κελί μέσα στο νερό!
Επρόκειτο για μία δεξαμενή γεμάτη νερό, ερμητικά κλειστή, όπου ο Χουντίνι βυθιζόταν με το κεφάλι προς τα κάτω, αλυσοδεμένος χειροπόδαρα! Το κοινό μπορούσε να δει από ένα γυάλινο τοίχο τον Χουντίνι μέσα στο νερό να κρατάει την αναπνοή του και να βγαίνει σώος ύστερα από λίγα λεπτά που έμοιαζαν αιώνες.
Ο Χουντίνι δεν υποψιαζόταν ότι εκείνη η ασφυξία θα γινόταν πολλά χρόνια αργότερα το αγαπημένο βασανιστήριο των στρατιωτικών δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής και εκείνο που περισσότερο θα επαινούσε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος… Με ή δίχως Χουντίνι, όλα μοιάζουν μαγικά στη Γη!
Επίσης σαν σήμερα
Το 1517 ο Μαρτίνος Λούθηρος θυροκολλεί τις «95 Θέσεις» του στον Καθεδρικό ναό της Βιτεμβέργης. Αποκηρύσσει τα συγχωροχάρτια, που χορηγούσε η Παπική Εκκλησία με αποτέλεσμα το σχίσμα στην Καθολική Εκκλησία.
Το 1922 στην Ιταλία, σχηματίζεται φασιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον 39χρονο Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος γίνεται ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιταλική ιστορία. Ο ίδιος αναλαμβάνει και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών.
Το 1948 γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου – θρύλος «Αβέρωφ»: «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν» γράφει και περνά στην ιστορία.
Το 1961
- Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο: Ήχησε το 112 - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι
- Τριπλό pressing της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: Βήμα προς βήμα η γαλάζια στρατηγική στην… πολιορκία του κέντρου
- Φυσικό αέριο: Χειμωνιάτικη «παγωμάρα» στην Ευρώπη από το λουκέτο στον ρωσικό αγωγό