Σαν Σήμερα|14.03.2022 00:05

Πεθαίνει ο Καρλ Μαρξ – Ποιος ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του κόσμου

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, πεθαίνει στο Λονδίνο ο Καρλ Μαρξ, ο άνθρωπος που έβαλε το τρένο του κόσμου σε νέες ράγες…
Γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο: Το 1883, στην κηδεία του Καρλ Μαρξ στο νεκροταφείο του Λονδίνου μαζεύτηκαν 11 άτομα μαζί με το νεκροθάφτη. Η πιο γνωστή φράση του ήταν εκείνη που χαράχτηκε πάνω στον τάφο του: «Οι φιλόσοφοι ερμήνευσαν τον κόσμο με διάφορους τρόπους όμως Το θέμα είναι πώς να τον αλλάξουμε»...

Αυτός ο προφήτης της αλλαγής του κόσμου, πέρασε τη ζωή του κυνηγημένος από την αστυνομία και τους δανειστές. Για το γνωστό του έργο είχε σχολιάσει: «Κανείς δεν έγραψε τόσα πολλά για το χρήμα έχοντας ο ίδιος τόσο λίγο. Το Κεφάλαιο δεν έβγαλε ούτε καν τα τσιγάρα που κάπνισα όσο το έγραφα».

Κι από τον σπουδαίο Ουρουγουανό Εντουάρντο Γκαλεάνο και τα παρακάτω: Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς είχαν γράψει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο στα μέσα του 19ου αιώνα. Δεν το έγραψαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο, αλλά για να τον βοηθήσουν να αλλάξει. Έναν αιώνα αργότερα το ένα τρίτο της ανθρωπότητας ζούσε σε κοινωνίες εμπνευσμένες από εκείνο το φυλλάδιο των 23 μόνο σελίδων. Το Μανιφέστο ήταν μία προφητεία που δεν διαψεύστηκε: Ο καπιταλισμός είναι ένας κακός μάγος ανίκανος να ελέγξει τις δυνάμεις του, είπαν συγγραφείς και στις μέρες μας ο οποιοσδήποτε έχει μάτια και βλέπει μπορεί να το διαπιστώσει…».

Ο Μαρξ ήθελε να αλλάξει τον κόσμο· και για κάποια πολλά χρόνια - δυνητικά - το κατάφερε. Τα γραπτά του αν και μετρούν κοντά 180 χρόνια παραμένουν επίκαιρα και στις μέρες μας: Καρλ Μαρξ, ο άνθρωπος που είχε πει: «Οι επαναστάσεις είναι η ατμομηχανή της Ιστορίας», ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλόσοφους που πάτησαν σ' αυτή τη γη!

Υπήρξε λένε καρδιοκατακτητής

Αντιγράφουμε τα βιογραφικά στοιχεία του Καρλ Μαρξ από το θέμα του Θοδωρή Αντωνόπουλο στη lifo.gr «Ποιος ήταν ο Καρλ Μαρξ;»: Γεννημένος στις 5/5/1818 στο Τριρ της Ρηνανίας, είχε γερμανοεβραϊκές ρίζες και τόσο ο δικηγόρος πατέρας όσο και η μητέρα του κατάγονταν από οικογένειες ραβίνων. Είχε οκτώ αδέλφια από τα οποία τα πέντε πέθαναν νέα, κυρίως από φυματίωση. Οι γονείς του, άνθρωποι προοδευτικοί και ελάχιστα θρήσκοι, είχαν βαφτιστεί λουθηρανοί – εν μέρει και για λόγους επιβίωσης εφόσον η Πρωσία ήδη εφάρμοζε διακρίσεις στην εβραϊκή κοινότητα –, ενώ ο ίδιος ο Κάρολος ήταν άθεος.

Έλαβε ευρεία μόρφωση ενώ απαλλάχθηκε από τη στρατιωτική θητεία λόγω πνευμονικής δυσλειτουργίας. Μετά το Ιησουίτικο κολέγιο του Τριρ ξεκίνησε νομικές σπουδές στη Βόννη (1835) αλλά περισσότερο σύχναζε στις μπιραρίες της πόλης όπου τραγουδούσε κιόλας παρά στο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε λένε καρδιοκατακτητής, τραυματίστηκε μάλιστα στο φρύδι σε μονομαχία για τα μάτια μιας κυρίας, όταν όμως συνάντησε την όμορφη αριστοκράτισσα Τζένη φον Βεστφάλεν δημιουργήθηκε έρωτας σφοδρός και αμοιβαίος – στο εξής η Τζένη θα απαρνιούνταν την τάξη, τις προοπτικές της και μια πιθανότατα πολύ καλύτερη μοίρα, ακολουθώντας τον αγόγγυστα ακόμα και στα δυσκολότερα· αρραβωνιάστηκαν μυστικά το 1836 καθώς ούτε οι δικοί του, ούτε οι δικοί της ενέκριναν τη σχέση τους (...).
Το 1843 ο Μαρξ νυμφεύεται την Τζένη προσφέροντάς της ως γαμήλιο δώρο μια κασετίνα με ασημικά και κοσμήματα που αργότερα θα περιέφερε στους ενεχυροδανειστές.

Με τη μυστική αστυνομία στο κατόπι του καταφεύγει στο Παρίσι όπου αρχικά εκδίδει τα Γαλλογερμανικά Χρονικά και ακολούθως αρθρογραφεί στη σοσιαλιστικού προσανατολισμού εφημερίδα Προς τα Εμπρός - εκεί θα δημοσιεύσει το «Εβραϊκό ζήτημα». Στη γαλλική πρωτεύουσα θα γνωριστεί με τον «μαικήνα» και στενό συνεργάτη του Φρίντριχ Ένγκελς αλλά και τον μετέπειτα μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο Μιχαήλ Μπακούνιν. Όμως η αντιπρωσική του ρητορική ενοχλεί - η πρωσική πρεσβεία απαιτεί κι επιτυγχάνει την απέλασή του το 1845 (…).

Το 1848, χρονιά που στο Παρίσι ξεσπά εργατική εξέγερση κι ενώ ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε επαναστατικό αναβρασμό, Μαρξ και Ένγκελς εκδίδουν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο. Ένα φάντασμα είχε μόλις αρχίσει να πλανιέται απειλητικά πάνω από την Ευρώπη(...)
Τα επόμενα χρόνια ο Μαρξ αφοσιώνεται στο συγγραφικό του έργο, «κορωνίδα» του οποίου αποτελεί το περίφημο «Κεφάλαιο» που ξεκίνησε να δουλεύει το 1867 και που κατά ομολογία ακόμα και ορκισμένων πολέμιών του εξακολουθεί να αποτελεί - παρά κάποιες αστοχίες του - την πληρέστερη κριτική μελέτη του καπιταλιστικού συστήματος».

Ο Μαρξ προς το τέλος της ζωής του υπέφερε από πλευρίτιδα. Το Φεβρουάριο του 1882 ταξίδεψε στο Αλγέρι όπου νόσησε σοβαρά. Του συστήθηκε να πάει στο Μόντε Κάρλο για να βελτιώσει την υγεία του αλλά χειροτέρεψε. Στις 11 Ιανουαρίου του 1883 πέθανε η κόρη του. Ο Μαρξ, δυο μήνες μετά,άφησε την τελευταία του πνοή στο Λονδίνο, στις 14 Μαρτίου του 1883 από πνευμονικό οίδημα· τάφηκε στο νεκροταφείο Highgate στο Βόρειο Λονδίνο.

Καρλ Μαρξθάνατοςειδήσεις τώρα