Σαν Σήμερα|28.06.2022 00:00

Βασίλισσα Βικτώρια: Πώς γλύτωσε από τύφο και από έξι απόπειρες δολοφονίας – Η μακροβιότερη στο θρόνο μετά την Ελισσάβετ Β’

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 28 Ιουνίου του 1837 ανεβαίνει στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας η Αλεξανδρινή Βικτώρια που ο κόσμος ολόκληρος την γνωρίζει ως Βασίλισσα Βικτώρια. Η βασιλεία της Βικτώριας διήρκεσε 63 χρόνια και ήταν η πιο μακρόβια μονάρχης στην Ιστορία μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2015 όταν την ξεπέρασε η Ελισάβετ Β'. Η Βικτώρια γλύτωσε από τύφο και από έξι απόπειρες δολοφονίας!

Η Βικτώρια ανακηρύχτηκε Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας στις 20 Ιουνίου του 1837: «Πήγα στο καθιστικό μου μόνη και τους είδα. Ο Λόρδος Κάνινγκχαμ με ενημέρωσε ότι ο θείος μου, ο Βασιλιάς, είχε πεθάνει άρα, εγώ ήμουν πλέον η Βασίλισσα», έτσι θυμόταν η Βικτώρια τη στιγμή που άλλαξε η ζωή της. Στις 20 Ιουνίου του 1837, στις 6:00 το πρωί ενημερώθηκε ότι ο θείος της, Γουλιέλμος Δ΄, είχε πεθάνει τη νύχτα. Αυτό σήμαινε ότι η 18χρονη Βικτώρια ήταν η νέα βασίλισσα της Αγγλίας. Η βασίλισσα στέφθηκε επίσημα στις 28 Ιουνίου του 1838.

Στην πρώτη της συνάντηση με το δημοτικό συμβούλιο, η βασίλισσα Βικτώρια, είδε ότι ήταν όλοι ψηλότεροι από εκείνη, ( η ίδια ήταν μόνο 1,52) έτσι αναγκάστηκε να ανέβει σε μια υπερυψωμένη εξέδρα για να την βλέπουν. Ως το μόνο παιδί του τέταρτου γιου του Γεώργιου Γ΄, Εδουάρδου, δούκα του Κεντ, ήταν πέμπτη στη διαδοχή, όμως, μετά τον θάνατο του πατέρα της, των αδερφών του και άλλων νόμιμων κληρονόμων, έγινε η πλησιέστερη κληρονόμος του Γουλιέλμου Δ’.

Αρνήθηκαν να καλέσουν γιατρό!

Γεννημένη τον Μάιο του 1819 ως Αλεξανδρίνα Βικτώρια, η πριγκίπισσα μεγάλωσε στο παλάτι του Κέσινγκτον. Ωστόσο, το παλάτι αποδείχθηκε φυλακή για εκείνη και η παιδική της ηλικία δεν ήταν στρωμένη με ρόδα. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, όταν ήταν μόλις οκτώ μηνών, στην ζωή της κυριάρχησε η μητέρα της, η δούκισσα του Κεντ και ο φιλόδοξος σύμβουλός της, Τζον Κονρόι, ο οποίος επιδίωξε να κρατήσει τον αυστηρό έλεγχο της πριγκίπισσας. Να σημειώσουμε πως όταν η Βικτώρια αρρώστησε από τυφοειδή πυρετό, η μητέρα της και ο Κονρόι αρνήθηκαν να καλέσουν γιατρό αν δεν υπογράψει ότι ο Κονρόι θα είναι σύμβουλός της όταν γίνει βασίλισσα. Ευτυχώς για τη Βικτώρια, η γκουβερνάντα της κάλεσε κρυφά γιατρό, σώζοντάς της την ζωή.

Με την άνοδό της στον θρόνο, η Βικτώρια ήταν σε θέση να ελευθερωθεί από τον Κονρόι και τη μητέρα της. Η σχέση με τη μητέρα της παρέμεινε ψυχρή και, μόλις δύο χρόνια μετά την ενθρόνιση της Βικτώριας, ο Κονρόι παραιτήθηκε από τη θέση του κι έφυγε για την Ιταλία. Κατά τη διάρκεια των έξι δεκαετιών της βασιλείας της, η Βικτώρια είδε πολλούς πρωθυπουργούς να έρχονται και να φεύγουν. Ενώ ανέπτυξε βαθιά φιλία με μερικούς, άλλοι απέτυχαν θεαματικά να κερδίσουν την εύνοιά της.

Η Βικτώρια παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο τον Φεβρουάριο του 1840 και απέκτησαν 9 παιδιά. Πολλά από τα παιδιά τους έκαναν βασιλικούς γάμους, προκειμένου να επεκταθεί η επιρροή της Βρετανίας και μέσα σε λίγες μόνο γενιές, τα 42 εγγόνια της Βικτώριας βρέθηκαν στις βασιλικές οικογένειες της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ισπανίας.

Είχε φύλακα άγγελο…

Κατά τη διάρκεια της 63χρονης βασιλείας της, η Βικτώρια επέζησε από τουλάχιστον έξι σοβαρές απόπειρες εναντίον της ζωής της. Η πρώτη αξιοσημείωτη προσπάθεια να δολοφονηθεί η βασίλισσα έγινε το 1840, όταν ο 18χρονος Έντουαρντ Όξφορντ πυροβόλησε προς την άμαξα της Βασίλισσας στο Λονδίνο. Ο Όξφορντ κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, αλλά τελικά κρίθηκε αθώος για λόγους παραφροσύνης. Δύο άνδρες προσπάθησαν να  πυροβολήσουν την βασίλισσα, επίσης μέσα στην άμαξά της το 1842 και το 1849. Ένα χρόνο αργότερα, ο Ρόμπερτ Πέιτ, ένας απόστρατος αξιωματικός, προσπάθησε ανεπιτυχώς να χτυπήσει τη βασίλισσα στο κεφάλι με ένα σιδερένιο μπαστούνι.

Η τελευταία αξιοσημείωτη απόπειρα δολοφονίας της Βασίλισσας έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 1882, όταν ένας σκωτσέζος ποιητής ονόματι Ρόντερικ ΜακΛίν πυροβόλησε προς την άμαξα της Βικτώριας ενώ έφευγε από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ουΐνδσορ. Ο ΜακΛίν δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και κρίθηκε «παράφρων. Οι πολλές απόπειρες δολοφονίας έκαναν τη βασίλισσα Βικτώρια όλο και πιο δημοφιλή στο κοινό.

Ο τύφος την κυνηγούσε από μικρή...

Στις 14 Δεκεμβρίου του 1861, η ζωή της Βικτώριας συγκλονίστηκε από τον θάνατο του Αλβέρτου. Δεδομένου ότι ο πρίγκιπας ήταν μόλις 42 ετών, ο θάνατός του από τυφοειδή πυρετό ήταν εξαιρετικά απροσδόκητος.

Μετά τον θάνατο του Αλβέρτου, η Βικτώρια αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, αρχίζοντας πολύπλοκα τελετουργικά πένθους που γρήγορα έγιναν εμμονή. Συνέχισε να φοράει μαύρα και να κοιμάται δίπλα από μια εικόνα του Αλβέρτου μέχρι τον θάνατό της 40 χρόνια αργότερα το 1901.
Ως βασίλισσα της Αγγλίας, η Βικτώρια, κατά τη διάρκεια της ακμής της Βρετανίας, το όνομά της δόθηκε από λίμνες και βουνά μέχρι πόλεις σε όλη την τότε αυτοκρατορία. Ακόμα και στην Ελλάδα η πλατεία Βικτωρίας είναι απομεινάρι της κραταιάς βασίλισσας...

βασίλισσα ΒικτωρίαΑγγλίαΜεγάλη Βρετανίαειδήσεις τώρα