Σαν Σήμερα|05.09.2022 00:00

Ηρώ Κωνσταντοπούλου: Μια 17χρονη έφηβη εκτελείται από τους Ναζί ένα μήνα πριν φύγουν από την Αθήνα

Newsroom

Ήταν μια 17χρονή έφηβη, η Ηρώ Κωνσταντοπούλου, που εκτελέστηκε από τους Ναζί κατακτητές στην Καισαριανή, μια μέρα σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου του 1944.

Αλίμονο στη χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες»… κι αλίμονο, ναι, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ήρωες ακόμα και τώρα στις εποχές της ειρήνης και της πλαδαρότητας…

Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου ήταν μια από εκείνες που δεν αποτυχαίνουν ποτέ όταν πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό…
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου ήταν μόλις 17 χρονών όταν στάθηκε ωραία κι αγέρωχη απέναντι από τους εκτελεστές της.
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου έδωσε τη ζωή της χωρίς φειδώ για κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ίδια: την ελευθερία της πατρίδας της!
Και ήταν μόλις 17 χρονών… Αυτό το τελευταίο ειπώθηκε στον γερμανό αξιωματικό που οδήγησε την Κωνσταντοπούλου στο απόσπασμα κι εκείνος απάντησε: «Ακριβώς τέτοιοι άνθρωποι είναι οι επικίνδυνοι».
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου είχε συλληφθεί και στο παρελθόν, αλλά με (την υλική) παρέμβαση των γονέων της είχε αφεθεί ελεύθερη. Μετά ένα σαμποτάζ σε αμαξοστοιχία που μετέφερε πυρομαχικά για τους Ναζί, που μετρούσαν μέρες πια στην Αθήνα (θα αποχωρούσαν στις 12 Οκτωβρίου), η Κωνσταντοπούλου συνελήφθη και πάλι. Ήταν 31 Ιουλίου του 1944. Η 17χρονη αντιστασιακή οδηγήθηκε στο κολαστήριο του Χαϊδαρίου, όπου βασανίστηκε ανηλεώς παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμμβρίου η Ηρώ Κωνσταντοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου καταγόταν από τη Λακωνία και είχε γεννηθεί στις 16 Ιουλίου του 1927 και μεγαλώσει στην Αθήνα. Ήταν ακόμη μαθήτρια Γυμνασίου όταν μαρτύρησε στα χέρια των δημίων της και οργανωμένη στην ΕΠΟΝ. Λέγεται ότι μιλούσε τέσσερις γλώσσες κι ανάμεσά τους την γερμανική.

Ακόμα λέγεται ότι ενώ βρισκόταν κρατούμενη στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, προκάλεσε σαμποτάζ κόβοντας ηλεκτρικά σύρματα και προκαλώντας συσκότιση επί πολύ στο διαβόητο στρατόπεδο.
Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου με ακόμα 49 κρατούμενους εκτελέστηκε λίγες μέρες πριν απελευθερωθεί η Ελλάδα. Του αντρειωμένου ο θάνατος δίνει ζωή στη νιότη.

Τον Δεκέμβριο του 1977 η Ακαδημία Αθηνών, κατόπιν εισήγησης του καθηγητή της Φιλοσοφίας, Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου, τίμησε την ηρωίδα για την υπέρτατη θυσία της - αναγνωρίζοντας συγχρόνως και τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον απελευθερωτικό αγώνα. Μνημείο για την Ηρώ Κωνσταντοπούλου έχει ανεγερθεί στην πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Ηλιούπολη.