Ήθελε ισότητα; Πάρτε της το κεφάλι: Ποια ήταν η Ολέμπ ντε Γκουζ που αμφισβήτησε τη Γαλλική Επανάσταση
NewsroomΉταν μια ηλιόλουστη μέρα σαν σήμερα, 3 Νοεμβρίου του 1793, όταν η όμορφη Ολέμπ ντε Γκουζ (Olympe de Gouges) ανέβηκε με σταθερό βήμα τα σκαλοπάτια του ικριώματος, γύρισε με ένα παγερό χαμόγελο και κοίταξε γύρω της και έγειρε το κεφάλι στην αγκαλιά της γκιλοτίνας.
Η Ολέμπ ντε Γκουζ πλήρωσε με το ωραίο κεφάλι της το ότι πίστευε πως οι γυναίκες αποτελούσαν μέρος της κοινωνίας… Ήταν ριζοσπάστρια, φεμινίστρια και ένας από τους πρώτους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα της γυναίκας.
Στα αρχεία της Ιστορίας έχει καταγραφεί η φράση της Ολέμπ ντε Γκουζ: «Μια γυναίκα που έχει το δικαίωμα να ανεβαίνει στο ικρίωμα, πρέπει να έχει εξίσου και το δικαίωμα να ανέβει στην εξέδρα»… Η ίδια ανέβηκε στο ικρίωμα γιατί ήθελε να ανέβει και στις εξέδρες…Η Ολέμπ ντε Γκουζ ήταν η μόνη γυναίκα που εκτελέστηκε για τις πολιτικές πεποιθήσεις της και για τα κείμενά της κατά τη Γαλλική Επανάσταση και η τρίτη γυναίκα που αποκεφαλίστηκε στη διάρκεια της περιόδου του τρόμου στη Γαλλία· αρνήθηκε να υποστηρίξει την επαναστατική γραμμή που ζητούσε τον θάνατο του Λουδοβίκου XVI, δεν αμφιταλαντεύτηκε στην πίστη της για το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και για το ρόλο του στην κοινωνική και πολιτική κριτική και κατέληξε στην γκιλοτίνα. Η Σιμόν ντε Μποβουάρ την αναγνωρίζει ως μία από τις λίγες γυναίκες στην Ιστορία που «διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή μοίρα τους».
Συγγραφέας της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Γυναικών και της Γυναίκας Πολίτη (1791), η Ολέμπ ντε Γκουζ άφησε πολλά κείμενα υπέρ των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών και της κατάργησης της σκλαβιάς των μαύρων. Σε άλλα γραπτά της, η ντε Γκουζ επέκρινε τη δουλεία και τη θανατική ποινή και πήρε θέση υπέρ του διαζυγίου. Από πολιτική άποψη, υποστήριξε τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ' κατά τη διάρκεια της δίκης του και στη συνέχεια υποστήριξε τους Γιρονδίνους (πολιτική ομάδα, που δημιουργήθηκε πριν από τη Γαλλική Επανάσταση) και δημοσίευσε φυλλάδια ενάντια στον Μαρά και τον Ροβεσπιέρο. Αψηφώντας τις κοινωνικές συμβάσεις προς κάθε κατεύθυνση, η ντε Γκουζ πέρασε τη ζωή της υπερασπίζοντας θύματα άδικων συστημάτων, βοηθώντας στη δημιουργία δημόσιας συζήτησης για τα δικαιώματα των γυναικών και των οικονομικά μειονεκτούντων και προσπαθώντας να αναδείξει κοινωνικά ζητήματα - ταμπού μέσα από τη θεατρική σκηνή και τον ευρύτερο κοινωνικό λόγο.
«Γυναίκες ξυπνήστε! Το μήνυμα της λογικής ακούγεται σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Πότε θα πάψετε να είστε τυφλές;»… διακήρυττε η ντε Γκουζ και κάτω από το ικρίωμα, στην πλατεία Κονκόρντ οι περισσότερες που παραληρούσαν εκείνο το μεσημέρι της 3ης Νοεμβρίου του 1793 ήταν γυναίκες!
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό