Σαν Σήμερα | 13.11.2022 00:00

Παρίσι: Η πιο φονική μέρα για την γαλλική πρωτεύουσα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Ποια ήταν η ποινή για τον μοναδικό επιζώντα τρομοκράτη

Newsroom

Επτά χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους και οι πληγές ακόμα χαίνουν.

Ήταν η πιο φονική ημέρα για την γαλλική πρωτεύουσα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη τη νύχτα στο Παρίσι πολυσύχναστα καφέ, εστιατόρια ακόμα και το εμβληματικό στάδιο Σταντ ντε Φρανς είχαν στοχοποιηθεί από τρομοκράτες. Και το αιματοκύλισμα είχε συνέχεια: ο Ζιλιόμ Βαλέ έγινε το 131 θύμα· αυτοκτόνησε δύο χρόνια μετά τις αιματηρές επιθέσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς του, έπασχε από σοβαρή μετατραυματική διαταραχή.

21.20 (22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε πύλη του σταδίου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.
Στις 21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.
Στις 21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.
Στις 21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.
Στις 21: 36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννιά άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.

Την ίδια ώρα εξελίσσεται η επίθεση με τα περισσότερα θύματα, που έγινε στο Θέατρο Bataclan, όπου οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τους θεατές μιας συναυλίας και έδωσαν μάχη με την αστυνομία μέχρι τις 01:00 τα ξημερώματα.

Στο θέατρο Bataclan, στην Boulevard Voltaire, το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal έπαιζε για ένα κοινό περίπου 1.500 ανθρώπων. Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας, τέσσερις μαυροντυμένοι άνδρες με καλάσνικοφ μπήκαν στην αίθουσα.

Περίπου στις 00:15, η αστυνομία εισέβαλε στο θέατρο, έπειτα από αναφορές ότι οι επιτιθέμενοι είχαν αρχίσει να δολοφονούν ομήρους. Η κατάσταση ομηρίας έληξε στις 00:58 με τον θάνατο των ενόπλων και την απελευθέρωση των ομήρων. Οι αρχικές αναφορές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ο εκτιμώμενος αριθμός των θυμάτων ήταν περίπου 100, ωστόσο, η καταμέτρηση αναθεωρήθηκε αργότερα σε 87. Ο τραγικός απολογισμός των συντονισμένων χτυπημάτων ήταν 130 νεκροί και περισσότεροι από 400 τραυματίες.
Το Παρίσι ζούσε ώρες αγωνίας και θανάτου μετά 7 δεκαετίες. Οι Ναζί μπορεί να νικήθηκαν, ο φανατισμός δεν νικιέται ποτέ!

Για την Ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Σαλάχ Αμπντεσαλάμ, ο μοναδικός επιζών της ομάδας των φανατικών του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλισε το Παρίσι, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε αμετάβλητη ισόβια κάθειρξη τον Ιούνιο του 2022. Ο 32χρονος τρομοκράτης δεν έχει τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης, ποινή που είχε εκδοθεί μόνο τέσσερις φορές στο παρελθόν στη Γαλλία.

Παρίσιειδήσεις τώρασαν σημερανεκροίΜπατακλάντρομοκρατική επίθεση