Σαν Σήμερα | 21.12.2022 00:00

Η πιο μεγάλη νύχτα του Τσακαλιού: Όταν ο πλέον διαβόητος τρομοκράτης εισέβαλε στα Γραφεία του ΟΠΕΚ

Newsroom

Ο κόσμος ολόκληρος τον έμαθε ως Κάρλος το Τσακάλι. Ήταν ο διαβόητος τρομοκράτης που αναστάτωσε μια ολόκληρη 10ετια. Ο Νο1 καταζητούμενος στη Γη μια μέρα σαν σήμερα, 21 Δεκεμβρίου του 1975 και πέντε συνεργάτες του εισέβαλαν σε διάσκεψη υπουργών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη· άφησαν πίσω τους νεκρούς, έφυγαν με ομήρους και προκάλεσαν ρίγη τρόμου… Ποιος ήταν ο Κάλος το Τσακάλι;

Ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσες γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καράκας, στη Βενεζουέλα. Ο πατέρας του, δικηγόρος και φανατικός μαρξιστής, ονόμασε τον γιό του Ίλιτς, προς τιμήν του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν! Επίσης τα δυο μικρά του αδέρφια ονομάστηκαν Λένιν και Βλαντιμίρ!

Ο Κάρλος ταξίδεψε πολύ στο πλάι της κοινωνικής μητέρας του, και γεύτηκε τον πολυτελή τρόπο ζωής, ενώ του άρεσε να κυκλοφορεί σαν playboy κάτι που φαινόταν να έρχεται σε αντίθεση με τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις του. Μετά την αποφοίτησή του από βρετανικό σχολείο , ο Κάρλος γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Λαϊκής Φιλίας Patrice Lumumba στη Μόσχα (έπειτα από πίεση του πατέρα του), αλλά η χαμηλές του επιδόσεις στα μαθήματα και τα προβλήματα με τις πανεπιστημιακές αρχές οδήγησαν στην αποπομπή του το 1970.

Η ακαδημαϊκή του καριέρα τελείωσε και ο Κάρλος συνεχίσει την επαναστατική του μόρφωση στο Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Του δόθηκε το όνομα Carlos και ταξίδεψε στην Ιορδανία για μετεκπαίδευση στον χειρισμό των όπλων. Μετά την αποβολή του PFLP από την Ιορδανία, ο Κάρλος στάλθηκε στο Λονδίνο, όπου συνέταξε λίστα με ονόματα - πιθανούς στόχους για απαγωγή ή δολοφονία.

Καριέρα που θυμίζει σενάριο

Η πρώτη αποστολή του Κάρλος, ήταν η δολοφονία του Γιόζεφ Σίεφ, προέδρου της εταιρείας Marks & Spencer και ένας από τους σημαντικότερους Εβραίους επιχειρηματίες της Βρετανίας. Στις 30 Δεκεμβρίου 1973, ο Κάρολος εισέβαλε στο σπίτι του Σίεφ και τον τραυμάτισε σοβαρά με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ωστόσο, το όπλο του Κάρλος έπαθε εμπλοκή πριν προλάβει να πυροβολήσει δεύτερη φορά και τράπηκε σε φυγή.

Ο Κάρολος στη συνέχεια βοήθησε στο σχεδιασμό της κατάληψης της γαλλικής πρεσβείας στη Χάγη της Ολλανδίας, στις 13 Σεπτεμβρίου 1974, από μέλη του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού . Καθώς οι Γάλλοι διαπραγματεύονταν για την απελευθέρωση των 11 ομήρων που κρατούνταν στην πρεσβεία, ο Κάρλος έριξε μια χειροβομβίδα σε καφέ του Παρισιού, στην εμπορική στοά. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες. Μέσα σε λίγες μέρες οι Γάλλοι αποδέχτηκαν τα αιτήματα.
Τον Ιανουάριο του 1975 ο Κάρλος ηγήθηκε μιας αποτυχημένης επίθεσης με ρουκέτα σε αεροπλάνο της El Al στο αεροδρόμιο Orly του Παρισιού. Μια δεύτερη επίθεση με ρουκέτα - μια εβδομάδα αργότερα - οδήγησε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τη γαλλική αστυνομία, αλλά ο Κάρολος διέφυγε εκμεταλλευόμενος το χάος που προκλήθηκε.

Ο εκπαιδευτής του Κάρλος και συνεργάτης των επιθέσεων στην El Al, Μισέλ Μουκαρμπάλ, συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία τον Ιούνιο του 1975 και τους οδήγησε σε διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου διέμενε ο Κάρλος. Ο Κάρολος υποδέχτηκε την αστυνομία στο διαμέρισμα του, τους πρόσφερε καφέ και ποτά, πριν τραβήξει ένα πιστόλι και αρχίσει να πυροβολεί. Ο Μουκαρμπάλ και δύο ντετέκτιβ σκοτώθηκαν, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά. Ο Κάρολος, άγνωστος στο παρελθόν στους γάλλους αστυνομικούς, προκάλεσε ένα ξέφρενο ανθρωποκυνηγητό που θα διαρκούσε σχεδόν δύο δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της εφόδου σε ένα κρησφύγετο του Κάρλος στο Λονδίνο, ένας δημοσιογράφος βρήκε ένα βιβλίο του Frederick Forsyth «Η Ημέρα του Τσακαλιού», από τότε ο Κάρλος ονομάστηκε «Κάρλος το Τσακάλι» από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1975, ο Κάρλος και πέντε συνεργάτες του εισέβαλαν σε διάσκεψη υπουργών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, σκοτώνοντας δύο φρουρούς ασφαλείας και έναν λίβυο οικονομολόγο, ενώ φεύγοντας πήραν μαζί τους  ομήρους, περισσότερους από 60 ανθρώπους. Αφού εξασφάλισε ένα αεροσκάφος και απελευθέρωσε κάποιους από τους ομήρους, ο Κάρλος και η ομάδα του «πέταξαν» με τους υπόλοιπους 42 αιχμαλώτους στο Αλγέρι. Εκεί ο Κάρλος έγινε δεκτός από την ηγεσία της Αλγερίας, ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχε λάβει λύτρα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων. Αυτή η πράξη εξόργισε τους ανωτέρους του PFLP, οι οποίοι είχαν ζητήσει την εκτέλεση δύο από τους υπουργούς του ΟΠΕΚ και ο Κάρολος αποβλήθηκε από το PFLP το 1976.

Ο Κάρολος στη συνέχεια έλαβε υποστήριξη από ανθρώπους ισχυρούς και ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και της μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι , οι οποίοι εξόπλισαν τον Κάρλος και του παρείχαν ασφαλή έδρα στο Ανατολικό Βερολίνο και περισσότερους από 70 μαχητές πλάι του.
Τον εντόπισαν και τον παρακολούθησαν στο Σουδάν και το 1994 Γάλλοι πράκτορες τον συνέλαβαν στο Χαρτούμ και τον οδήγησαν στη Γαλλία όπου και δικάστηκε.

Τον Δεκέμβριο του 1997 ο Κάρλος κρίθηκε ένοχος για τις δολοφονίες του Μουχαρμπάλ το 1975 και των δύο αστυνομικών και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Τον Νοέμβριο του 2011 δικάστηκε για τη συμμετοχή του σε τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1980 που σκότωσαν περισσότερους από 10 ανθρώπους στη Γαλλία. Ο Κάρολος καταδικάστηκε τον επόμενο μήνα σε ακόμα μια ισόβια κάθειρξη. Οι γαλλικές αρχές άσκησαν πρόσθετες κατηγορίες εναντίον του Κάρλος τον Οκτώβριο του 2014 για την επίθεση με χειροβομβίδες το 1974 στο Παρίσι. Η δίκη ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017 και ο Κάρολος καταδικάστηκε για τρίτη φορά σε ισόβια κάθειρξη. Τον επόμενο χρόνο η απόφαση οριστικοποιήθηκε! Ο Κάρλος βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Γαλλίας Clairvaux Prison από το 2006. Στις ίδιες φυλακές είχε κρατηθεί ο διάσημος ρώσος αναρχικός Πέτερ Κροπότκιν.

Πέρυσι, ο Κάρλος παρουσιάστηκε σε γαλλικό δικαστήριο την Τετάρτη και δήλωσε με μια ισχυρή δόση ειρωνείας στους δικαστές: «Βρίσκομαι σε υποχρεωτικές διακοπές επί 27 χρόνια και έξι μήνες»… Και τα είπε αυτά στην εισαγωγή του για να πείσει τους δικαστές να μειώσουν την ποινή του, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. Ο Κάρλος είναι σήμερα 73 χρονών.

ειδήσεις τώρατρομοκράτηςσαν σημεραΚάρλος Τσακάλι