Σαν Σήμερα|07.06.2023 00:00

Μια μάχη διαφορετική: Πώς στο Μεσσίν σκοτώθηκαν ακαριαία 10.000 γερμανοί στρατιώτες

Newsroom

Ήταν η Μάχη του Μεσσίν, που έμεινε στην Ιστορία γιατί; Διότι 10.000 γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σχεδόν ακαριαία!

Μια μέρα σαν σήμερα, 7 Ιουνίου του 1917 και ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μετράει τρία χρόνια θανάτου και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Η μάχη του Μεσσίν ήταν η πολεμική συμπλοκή που διεξήχθη στο Δυτικό Μέτωπο και θεωρείται η πιο επιτυχημένη των συμμαχικών δυνάμεων στον Μεγάλο Πόλεμο.

Η κορυφογραμμή του Messines, που βρίσκεται νότια του Υπρ, καταλήφθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις το 1914. Ο τόπος εκείνος έδωσε στον γερμανικό στρατό θέση με απεριόριστη θέα προς το Υπρ. Το 1917 οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν αντεπίθεση. Η πρώτη κίνηση θα ήταν η κατάληψη του Μεσσίν, που θα έδινε στους Συμμάχους πλεονεκτική θέση με προοπτική επίθεσης προς τα βορειοανατολικά, προς το Passchendaele.

Η μάχη του Μεσσίν κράτησε 17 ημέρες και όταν τέλειωσε 35.000 γερμανοί στρατιώτες ήταν νεκροί (οι 10.000 από τις εκρήξεις ναρκών μέσα σε λίγα λεπτά) και 25.000 Βρετανοί και σύμμαχοί τους.
Πριν από τη μάχη οι Βρετανοί, Καναδοί, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί κατασκεύασαν υπόγειες σήραγγες συνολικού μήκους οκτώ χιλιομέτρων, 15 με 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και μέχρι τα χαρακώματα των Γερμανών.

Σε 22 νευραλγικά σημεία τοποθέτησαν μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών, οι λεγόμενες νάρκες κατά προσωπικού. Οι εργασίες κράτησαν περίπου ένα χρόνο. Τα χαράματα της 21ης Μαΐου του 1917 οι Βρετανοί άνοιξαν πυρ με 2.250 κανόνια και πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά ακατάπαυστα μέχρι τις 7 Ιουνίου. Τα περισσότερα χαρακώματα των Γερμανών καταστράφηκαν. Μετά τον βομβαρδισμό ακολούθησε η επίθεση η οποία συνοδεύτηκε από την πυροδότηση των 19, από τις 22 νάρκες, ενώ έγινε χρήση δηλητηριωδών αερίων. 10.000 Γερμανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σχεδόν ακαριαία, ενώ η Γ' Βαυαρική μεραρχία διαλύθηκε και η άμυνα των Γερμανών κατέρρευσε.

Το μέτωπο έπεσε μέσα σε τρεις ώρες. 7.500 Γερμανοί συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Η μάχη του Μεσσίν ήταν η πιο επιτυχημένη πολεμική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο στρατηγός που ηγήθηκε της επιχείρησης σερ Χέρμπερτ Πλάμερ, είχε πάρει τα μαθήματά του από τις μάχες του Σομ και του Αράς· συνδύασε βολές πυροβολικού, νάρκες, αεροπορική δύναμη, πεζικό και (τα υποτυπώδη τότε) άρματα μάχης σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη και τελικά επιτυχημένη επίθεση!

ειδήσεις τώρασαν σημεραΑ' Παγκόσμιος Πόλεμος