Σαν Σήμερα | 15.06.2023 00:00

Πύλος: Ένα ανάκτορο έρχεται στο φως και ο σοφός Νέστωρ «αναγεννάται»

Newsroom

Η Πύλος, μέχρι χθες ήταν γνωστή για την ιστορική ναυμαχία της, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (Ναβαρίνο ή Ναυαρίνο, η ενετική ονομασία της περιοχής, και μετέπειτα Νεόκαστρο), η έκβαση της οποίας - ουσιαστικά – έγειρε την πλάστιγγα της Ελληνικής Επανάστασης προς τη μεριά των επαναστατημένων Ελλήνων.

Μέχρι χθες, γνωστή για τη Ναυμαχία της η Πύλος, γιατί από χθες συζητείται με αποτροπιασμό και θλίψη για το πολύνεκρο ναυάγιο των μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή της.
Όμως η Πύλος είναι γνωστή σε πολλούς και για το Ανάκτορο του Νέστορα, που μια μέρα σαν σήμερα, 15 Ιουνίου του 1956 επανέρχονται στο φως ό,τι δεν είχε καταστρέψει ο χρόνος.

Η Πύλος, αναφέρεται από τον Όμηρο ως το Βασίλειο του Νέστορα. Η ανακάλυψη του Ανακτόρου του Νέστορα το 1939, οδήγησε στην αποκάλυψη της καλύτερα διατηρημένης βασιλικής κατοικίας που γνωρίζουμε έως τώρα από τη Μυκηναϊκή Ελλάδα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο καθηγητής Σπύρος Μαρινάτος και η αρχαιολογική ομάδα του, φθάνουν στον κυψελοειδή τάφο του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, όπως και στην πτέρυγα του Ανακτόρου ηλικίας 3000 ετών! Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν μέχρι το 1964, οπότε ήρθε στο φως ολόκληρο σχεδόν το Ανάκτορο του βασιλιά της Πύλου Νέστορα. Το ερειπωμένο Μυκηναϊκό Ανάκτορο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του Εγκλιανού. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ακόμη, ότι τουλάχιστον ένα πρωιμότερο ανακτορικό κτίριο βρισκόταν ακριβώς κάτω από το κεντρικό κτίριο.

Τα πολυάριθμα ευρήματα που ήλθαν στο φως από την ανασκαφή των διαμερισμάτων του ανακτόρου, έδωσαν τη δυνατότητα αναγνώρισης των λειτουργιών των διαφόρων χώρων του ανακτορικού συγκροτήματος κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., εφόσον αποτελούσε οικονομικό, διοικητικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο, αλλά και χώρο κατοίκησης.
Το ανακτορικό συγκρότημα του Εγκλιανού αποτελεί ένα υπερσύνολο μέσα στο οποίο εντάσσονται διάφορα κτίρια, μεταξύ των οποίων 105 ισόγεια διαμερίσματα και άλλοι χώροι. Η περίοδος τηςακμής του υπολογίζεται περίπου από το 1300 ως το 1200 π.Χ.. Το ανάκτορο αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μυκηναϊκά ανάκτορα· πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 13ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε με την κάθοδο των Δωριέων το 1100 π.Χ..

Ο Νέστωρ ήταν γιος του Νηλέα· συνετός βασιλιάς, που κυβέρνησε την Πύλο επί 3 γενεές· είχε ηγετικό ρόλο στην πρώτη ενωμένη Ελληνική στρατιωτική επιχείρηση, την εκστρατεία κατά της Τροίας, με 90 πλοία.
Η ετυμολογία του ο ονόματος Νέστωρ είναι: «αυτός που επιστρέφει από μακριά, ο ταξιδεμένος». Ο Όμηρος τον παρουσιάζει ως σοφό και συνετό γέροντα, που οι συμβουλές του ακούγονται με σεβασμό από όλους τους Αχαιούς. Σήμερα το όνομα Νέστωρ είναι τιμητικός τίτλος για τον γηραιότερο και σοφότερο στους επιστημονικούς. αλλά και πολιτικούς κύκλους.

ανασκαφήειδήσεις τώραΠύλοςανάκτοροσαν σημερα