Πύλος: Ένα ανάκτορο έρχεται στο φως και ο σοφός Νέστωρ «αναγεννάται»
NewsroomΗ Πύλος, μέχρι χθες ήταν γνωστή για την ιστορική ναυμαχία της, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (Ναβαρίνο ή Ναυαρίνο, η ενετική ονομασία της περιοχής, και μετέπειτα Νεόκαστρο), η έκβαση της οποίας - ουσιαστικά – έγειρε την πλάστιγγα της Ελληνικής Επανάστασης προς τη μεριά των επαναστατημένων Ελλήνων.
Μέχρι χθες, γνωστή για τη Ναυμαχία της η Πύλος, γιατί από χθες συζητείται με αποτροπιασμό και θλίψη για το πολύνεκρο ναυάγιο των μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή της.
Όμως η Πύλος είναι γνωστή σε πολλούς και για το Ανάκτορο του Νέστορα, που μια μέρα σαν σήμερα, 15 Ιουνίου του 1956 επανέρχονται στο φως ό,τι δεν είχε καταστρέψει ο χρόνος.
Το ανακτορικό συγκρότημα του Εγκλιανού αποτελεί ένα υπερσύνολο μέσα στο οποίο εντάσσονται διάφορα κτίρια, μεταξύ των οποίων 105 ισόγεια διαμερίσματα και άλλοι χώροι. Η περίοδος τηςακμής του υπολογίζεται περίπου από το 1300 ως το 1200 π.Χ.. Το ανάκτορο αυτό είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μυκηναϊκά ανάκτορα· πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 13ο αιώνα π.Χ. και καταστράφηκε με την κάθοδο των Δωριέων το 1100 π.Χ..
Ο Νέστωρ ήταν γιος του Νηλέα· συνετός βασιλιάς, που κυβέρνησε την Πύλο επί 3 γενεές· είχε ηγετικό ρόλο στην πρώτη ενωμένη Ελληνική στρατιωτική επιχείρηση, την εκστρατεία κατά της Τροίας, με 90 πλοία.
Η ετυμολογία του ο ονόματος Νέστωρ είναι: «αυτός που επιστρέφει από μακριά, ο ταξιδεμένος». Ο Όμηρος τον παρουσιάζει ως σοφό και συνετό γέροντα, που οι συμβουλές του ακούγονται με σεβασμό από όλους τους Αχαιούς. Σήμερα το όνομα Νέστωρ είναι τιμητικός τίτλος για τον γηραιότερο και σοφότερο στους επιστημονικούς. αλλά και πολιτικούς κύκλους.
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του