Σαν Σήμερα|01.09.2023 00:00
Σφαγή στο Μπεσλάν: οι τρομοκράτες δεν σταμάτησαν μπροστά σε μικρά παιδάκια – 333 νεκροί ο απολογισμός
NewsroomΤην 1η Σεπτεμβρίου του 2004, το όνομα του Μπεσλάν, μιας μικρής πόλης στη Ρωσική Δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου της Νότιας Οσετίας, έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ομάδα τσετσένων αυτονομιστών κατέλαβε το κτίριο τοπικού σχολείου. Πάνω από 1.100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες παιδιά, κρατήθηκαν όμηροι. Η τραγική ιστορία κράτησε τρεις ημέρες και κορυφώθηκε με τον θάνατο 333 ανθρώπων: 186 από αυτούς ήταν παιδιά. Η Σφαγή στο Μπεσλάν είναι η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ενέργεια στην Ιστορία, που έχει να κάνει με σχολείο.
Ο Τσετσένος πολέμαρχος Σαμίλ Μπασάγιεφ είχε στείλει τους άνδρες του να συλλάβουν ομήρους για να πιέσουν την Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τσετσενίας. Την τρίτη ημέρα της αντιπαράθεσης, οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο κτίριο.Η πολιορκία ξεκίνησε μια μέρα σαν σήμερα, το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου 2004, όταν τουλάχιστον 32 ένοπλοι εισέβαλαν στο σχολείο και πήραν περισσότερους από 1.000 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των δασκάλων τους, καθώς και γονείς και συγγενείς που είχαν συγκεντρωθεί στο γιορτάζουν την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια κατάληψης, αλλά οι περισσότεροι οδηγήθηκαν σε ένα γυμναστήριο, το οποίο οι επιτιθέμενοι παγίδεψαν με εκρηκτικά.
Κάθε 3 Σεπτεμβρίου, στο Μπεσλάν, διαβάζονται 333 ονόματα με τη μονότονη συνοδεία ενός μετρονόμου. Και 333 λευκά μπαλόνια απελευθερώνονται στον αέρα, συμβολίζοντας τις παιδικές ψυχές που χάθηκαν.
Διαβάστε ακόμη
- Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
- Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
- Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
- Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του