Σαν Σήμερα|10.09.2023 00:00

Γκιλοτίνα, ένα φρικτό μηχάνημα: το λεπίδι της λαιμητόμου πέφτει για τελευταία φορά στη Γαλλία – Πότε σκότωνε ανθρώπους και στην Ελλάδα

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου του 1977, όταν ακούγεται στη Γαλλία για τελευταία φορά ο ανατριχιαστικός ήχος της λεπίδας που κατεβαίνει με ταχύτητα κι έπειτα το βαρύ χτύπημα από ένα κεφάλι που πέφτει στο καλάθι… Η σατανική γκιλοτίνα μπαίνει πια στις αποθήκες της Ιστορίας!

Ο Hamida Djandoubi, ένας Τυνήσιος που ζούσε στη Μασσαλία και είχε σκοτώσει με φρικτά βασανιστήρια τη σύντροφό του, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που έχανε τη ζωή του με αποκεφαλισμό στην πατρίδα του Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν, του γάλλου γιατρού και πολιτικού που ΔΕΝ εφεύρε τη γκιλοτίνα, αλλά απλώς πρότεινε ότι ο μηχανικός αποκεφαλισμός θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει παλαιότερες, πιο σκληρές μορφές εκτέλεσης και το ανελέητο εργαλείο εκτελέσεων κράτησε το όνομα του Γκιγιοτέν ζωντανό στους αιώνες της ανθρώπινης απανθρωπιάς: γκιλοτίνα είπαν εκείνο το τρομακτικό όργανο εκτελέσεων και από αυτό είχαν χάσει τα κεφάλια τους η Μαρία Αντουανέτα, ο Ροβεσπιέρος και άλλοι πάρα πολλοί.

Η εκτέλεση στη γκιλοτίνα υιοθετήθηκε από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’ ως μια ανθρώπινη μορφή εκτέλεσης· ο ίδιος ο Βασιλιάς δεν άργησε να ανακαλύψει πόσο ανθρώπινο ήταν πραγματικά το να σου κόβουν το κεφάλι. Η γκιλοτίνα - έχουν αποφανθεί οι ειδικοί - προκαλεί φρικτό θάνατο λόγω του προφανούς έντονου σωματικού πόνου που ασκεί στον μελλοθάνατο.

Στην περίοδο της Τρομοκρατίας, κατά τη Γαλλική Επανάσταση, περισσότερα από 40.000 κεφάλια είχαν πέσει στα καλάθια της γκιλοτίνας (στα επίσημα αρχεία έχουν καταγραφεί 16.594 θάνατοι στη γκιλοτίνα).

Ο Hamida Djandoubi, είχε βασανίσει και σκοτώσει τη σύντροφό του, όταν εκείνη είχε αρνηθεί να εκπορνευτεί. Ο Djandoubi συνελήφθη, ομολόγησε, δικάστηκε και καταδικάστηκε στον απεχθή θάνατο στη λαιμητόμο.
Ο Djandoubi ανέβηκε στο ικρίωμα στις 04:40 τα ξημερώματα στις 10 του Σεπτεμβρίου του 1977. Ο δήμιος Μαρσέλ Σεβαλιέ, ο αρχιεκτελεστής της Γαλλίας, έριξε τη λεπίδα. Λέγεται ότι ο δυστυχής θανατοποινίτης παρέμεινε ζωντανός περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα μετά τον αποκεφαλισμό του· δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο: το 1905 ο Henri Languille, φέρεται να κοίταξε κατάματα έναν μάρτυρα που φώναξε το όνομά του, μετά τον αποκεφαλισμό του!

Ο Hamida Djandoubi ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελέστηκε στη Δυτική Ευρώπη και επίσης ο τελευταίος θανατοποινίτης που εκτελέστηκε νόμιμα με αποκεφαλισμό στον δυτικό κόσμο.

Και για την Ιστορία: Σύμφωνα με τα Χρονικά του Χόλινσεντ που δημοσιεύθηκαν το 1577, μια μηχανή που έμοιαζε με γκιλοτίνα χρησιμοποιήθηκε στην εκτέλεση του Μέρκοντ Μπάλα, κοντά στο Μέρτον στην Ιρλανδία, την 1/4/1307.
Η γκιλοτίνα ως εργαλείο εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων και των αποικιών της, στην Ελβετία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στη Σουηδία.

Να πούμε ότι και στην Ελλάδα μια τέτοια λαιμητόμος, από τους Βαυαρούς του βασιλιά Όθωνα και έκοβε κεφάλια μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, από τύχη δεν πέρασε κάτω από το μαχαίρι της γκιλοτίνας, που περίμενε να τον εκτελέσει στο Παλαμήδι!
Σήμερα, όλες αυτές οι χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή και η γκιλοτίνα δεν χρησιμοποιείται πλέον. Και τέλος να κλείσουμε επισημαίνοντας πως, μόνο ένας θανατοποινίτης έχει ξεφύγει από το λεπίδι της γκιλοτίνας, όταν λύθηκε κατά την μεταφορά του στο ικρίωμα και χάθηκε στο πλήθος, που περίμενε να δει το κεφάλι του να πέφτει.

Γαλλίαεκτέλεσηαποκεφαλισμόςποινή θανάτουειδήσεις τώρασαν σημερα