Σαν Σήμερα|10.11.2023 00:00

Εβραίος άναψε τη φωτιά του Ολοκαυτώματος – Πώς οι Ναζί εκμεταλλεύτηκαν την δολοφονία διπλωμάτη τους για να εξαπολύσουν τις ανελέητες διώξεις τους

Newsroom

Το Ολοκαύτωμα ουσιαστικά άρχισε ένα βράδυ σαν σήμερα. Εβραίος άναψε τη φωτιά που κατέκαψε εκατομμύρια ομοεθνείς του από τις απάνθρωπες διώξεις των Ναζί.

Στις 7 Νοεμβρίου του 1938, ο ναζιστής Γερμανός Διπλωμάτης Ερνστ φομ Ρατ έπεφτε νεκρός από τους πυροβολισμούς του Εβραίου  Έρσελ Γκρίνσπαν· ήταν η αφορμή που αναζητούσαν οι Ναζί και την εκμεταλλεύτηκαν άμεσα για να προκαλέσουν το πογκρόμ κατά των Εβραίων, που έμεινε στην Ιστορία ως η Νύχτα των Κρυστάλλων.

Ο Ερνστ φομ Ρατ ήταν αξιωματούχος της γερμανικής πρεσβείας στο Παρίσι και ο δολοφόνος του, ένας 17χρονος Πολωνοεβραίος, ο Έρσελ Γκρίνσπαν. Γιατί σκότωσε τον Γερμανό; Οι Αρχές του Βερολίνου, είχαν απελάσει χιλιάδες Εβραίους με πολωνική υπηκοότητα που κατοικούσαν στη Γερμανία. Ο Γκρίνσπαν είχε πληροφορηθεί ότι οι γονείς του- κάτοικοι Γερμανίας από το 1911- ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Οι απελαθέντες Εβραίοι περιορίστηκαν σε στρατόπεδο προσφύγων. Ο Γκρίνσπαν, που κατοικούσε (παράνομα) στο Παρίσι, πήγε στη γερμανική πρεσβεία και, εκνευρισμένος αφού δεν εισακούονταν οι διαμαρτυρίες του, πυροβόλησε τον διπλωματικό υπάλληλο που συνομιλούσε εκείνη τη στιγμή μαζί του.

Η σπίθα που άναψε το φυτίλι

Οι Ναζί είχαν την αφορμή που αναζητούσαν για να χτυπήσουν. Ο διαβόητος υπουργός Προπαγάνδας του Χίτλερ, Γιόζεφ Γκέμπελς, ο βασικός υποκινητής του πογκρόμ, μιλώντας προς αξιωματούχους του κόμματος, «έδειξε» τον στόχο κατηγορώντας τον «Παγκόσμιο Σιωνισμό» για τη δολοφονία του διπλωμάτη· ξεκαθάρισε υποκριτικά όμως, ότι: «ο Φίρερ αποφάσισε πως οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να εκπορεύονται ή να διοργανωθούν από το Κόμμα, αλλά- αν ξεσπάσουν αυθόρμητα- δεν θα πρέπει να παρεμποδιστούν». Η ομιλία του Γκέμπελς… (παρ)ερμηνεύθηκε ως εντολή για ξέσπασμα βιαιοπραγιών.

Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου του 1938, άρχισε ουσιαστικά το Ολοκαύτωμα! Η βραδιά εκείνη θα έμενε στην Ιστορία ως «Νύχτα των Κρυστάλλων», από τα σπασμένα γυαλιά των κατεστραμμένων παραθύρων και προσόψεων που γέμισαν τους δρόµους των εβραϊκών συνοικιών. Οι Ναζί προκάλεσαν ζημιές σε 267 συναγωγές σε όλη τη Γερμανία (άλλοι κάνουν λόγο για 1.574), την Αυστρία και τη Σουδητία και αρκετές από εκείνες παραδόθηκαν στις φλόγες υπό την παρακολούθηση των ανδρών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι είχαν εντολές να παρέμβουν μόνο για να αποτρέψουν την εξάπλωση πυρκαγιών σε γειτονικά κτήρια.

Μέλη των Ταγμάτων Εφόδου (SA) και της Χιτλερικής Νεολαίας έκαναν θρύψαλα τις βιτρίνες σε περίπου 7.500 επιχειρήσεις Εβραίων τις οποίες και λεηλάτησαν. Επίσης εβραϊκά κοιμητήρια βεβηλώθηκαν. Δεκάδες (ή και εκατοντάδες) Εβραίοι (ο αριθμός τους κυμαίνεται από 36 μέχρι 200) έχασαν τη ζωή τους εκείνη τη βραδιά, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης· κατά κύριο λόγο στο Νταχάου, στο Μπούχενβαλντ και στο Ζάξενχαουζεν.

Τις επόμενες ημέρες, Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Νύχτα των Κρυστάλλων ήταν αυθόρμητο ξέσπασμα του λαϊκού αισθήματος με αφορμή τη δολοφονία του Ερνστ βομ Ρατ.

Ο μυστηριώδης δολοφόνος...

Για την Ιστορία να καταγράψουμε και το τι απέγινε ο δολοφόνος του Ερνστ φομ Ρατ, που αθέλητα (;) προκάλεσε τη Νύχτα των Κρυστάλλων: μετά την παράδοση της Γαλλίας στους Ναζί, το καλοκαίρι του 1940, η Γκεστάπο, η οποία αναζητούσε τον Έρσελ Γκρίνσπαν, τον εντόπισε και τον συνέλαβε· υπάρχουν καταθέσεις που στοιχειοθετούν ότι οδηγήθηκε στη Γερμανία, όπου χάθηκαν τα ίχνη του. Λέγεται από πολλούς ότι ο Γκρίνσπαν δεν επέζησε του Ολοκαυτώματος, όμως κάποιοι υποστηρίζουν, παρουσιάζοντας τεκμήρια (φωτογραφία) ότι έζησε αρκετά χρόνια μετά την συνθηκολόγηση των Ναζί. Ουδείς μπορεί με απόλυτη βεβαιότητα να περιγράψει το τι απέγινε ο «ηθικός αυτουργός» της Νύχτας των Κρυστάλλων.

ειδήσεις τώραΝύχτα των ΚρυστάλλωνΕβραίοιΝαζίσαν σημεραΟλοκαύτωμαΓερμανία