Τελειώνει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ποιες ήταν οι αιτίες της εκατόμβης των νεκρών; Τρομάζουν οι ιστορικοί από τους αριθμούς – 3000 σκοτώθηκαν μετά την Ανακωχή!
NewsroomΑ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τέλος. Γιατί τόσοι νεκροί; Τρομάζουν οι ιστορικοί από τους αριθμούς. Μόνο μετά την Ανακωχή έχασαν τη ζωή τους 3000 άνθρωποι!
Την 11η ώρα της 11ης ημέρας του 11ου μήνα του 1918 τελειώνει ο A' Παγκόσμιος Πόλεμος· ο Μεγάλος Πόλεμος, που έκανε την Ιστορία να ξεχάσει ό,τι θυμόταν από πολέμους. Στις 05:00 εκείνο το πρωί, μια μέρα σαν σήμερα, η Γερμανία υπέγραψε συμφωνία ανακωχής με τους Συμμάχους σε ένα σιδηροδρομικό βαγόνι έξω από την Κομπιέν της Γαλλίας.
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε εννέα εκατομμύρια στρατιώτες νεκρούς και 21 εκατομμύρια τραυματίες, με τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Αυστροουγγαρία, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία να μετρούν σχεδόν ένα εκατομμύριο ή περισσότερες απώλειες ανθρώπων η καθεμία. Επιπλέον, τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άμαχοι πέθαναν από ασθένειες, πείνα ή έκθεση. Η Ελλάδα «έχασε» 496 αξιωματικούς και 23.834 οπλίτες νεκρούς και αγνοούμενους.
Μεγάλες δυνάμεις όπως η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία διατήρησαν λεπτομερή αρχεία για το κόστος του πολέμου σε ανθρώπινες ζωές. Όμως η σφαγή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ήταν τόσο ακραία και διάχυτη και περιλάμβανε στρατιώτες και πολίτες από τόσα πολλά διαφορετικά έθνη, που οι ιστορικοί - ερευνητές δυσκολεύτηκαν να συμφωνήσουν για το πόσοι ακριβώς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Μια έκθεση του 2011 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Robert Schuman που άντλησε τις πληροφορίες της από κυβερνητικά αρχεία και έρευνα του Carnegie Endowment for International Peace υπολόγιζε ότι περισσότεροι από 9,7 εκατομμύρια αξιωματικοί και στρατιώτες, από περισσότερες από 22 χώρες, έχασαν τη ζωή τους, συν περισσότερους από 6,8 εκατομμύρια πολίτες που πέθαναν από άλλες αιτίες όπως η πείνα και η γενοκτονία, που όμως ήταν άρρηκτα δεμένες με τον Μεγάλο Πόλεμο. Συνολικά, περίπου 16,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν την εποχή των πολεμικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι νικητές του πολέμου μέρτησαν περισσότερους θανάτους στρατευσίμων από τους ηττημένους. Η συμμαχική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας (885.138 θάνατοι), της Γαλλίας (1.397.800), της Ρωσίας (1.811.000), της Ιταλίας (651.000), της Σερβίας (275.000) και των ΗΠΑ (116.708), εκτός από μια σειρά άλλων εθνών, έχασε 5,4 εκατομμύρια στρατιωτικό προσωπικό.
Γιατί όμως τέτοια σφαγή;
Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών, όμως, μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Όπως σημειώνει ο Γάλλος ανθρωπολόγος Φρανσουά Εράν, ο «ακριβής» αριθμός των θανάτων που αφορούν τη Γαλλία και είναι 1.357.800 άνθρωποι, πιθανότατα να το 1,5 εκατομμύριο να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα.
Γιατί έχασαν τη ζωή τους τόσοι πολλοί στρατιώτες και αξιωματικοί; Ένας λόγος είναι ότι, σε σύγκριση με προηγούμενες συγκρούσεις, ο πόλεμος είχε γίνει πιο προηγμένος τεχνολογικά. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά χαρακώματα, υποβρύχια και αεροπλάνα, δηλητηριώδη αέρια, φλογοβόλα και πολυβόλα.
Και κάτι σημαντικό: στην αρχή του πολέμου, οι επικεφαλής και οι στρατηγικές τακτικές τους δεν έλαβαν υπόψη τις προόδους της τεχνολογίας και συμπεριφέρθηκαν σαν να βρίσκονταν στον 16ο αιώνα: έστελναν τα στρατεύματα ακάλυπτα για έφοδο και τα θέριζαν τα μυδράλια και τα κανόνια! Όπως σημειώνει ο Γάλλος ιστορικός Αντουάν Προστ στη Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου του 1914-1918 , το πεζικό που είχε εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί απαρχαιωμένες τακτικές εφορμούσε σε ανοιχτά πεδία απέναντι σε οργανωμένο πυροβολικό, με αποτέλεσμα το μακέλεμά του.
Στους πρώτους τέσσερις μήνες του πολέμου, ο Γαλλικός Στρατός έχασε 310.000 στρατιώτες, οδηγώντας έναν νεαρό τότε άσημο Υπολοχαγό που ονομαζόταν Σαρλ ντε Γκωλ να γράψει: «Σε μια στιγμή, φάνηκε ότι οποιαδήποτε γενναιότητα στον κόσμο δεν μπορούσε επικρατήσει έναντι της δύναμης του πυρός».
Σε αυτό το νέο, τρομακτικό είδος πολέμου, η μεγαλύτερη απειλή ήταν ο θάνατος εξ αποστάσεως: οβίδες πυροβολικού, δηλητηριώδη αέρια, πολυβόλα. Το 60% των τραυματισμένων Γάλλων στρατιωτών επλήγησαν από βλήματα πυροβολικού, σε σύγκριση με το 34% που χτυπήθηκαν από σφαίρες και το 6% από ξιφολόγχες ή άλλες αιτίες.
Και γρίπη και γενοκτονίες
Ο πόλεμος έκανε επίσης την πανδημία της γρίπης του 1918 ακόμη πιο θανατηφόρα. Η γρίπη εξαπλώθηκε γρήγορα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών καθώς συγκεντρώθηκαν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και ταξίδευαν πέρα από τον Ατλαντικό σε λιμάνια όπως η Βρέστη της Γαλλίας. Τον Οκτώβριο του 1918, όταν οι Αμερικανοί πολεμούσαν τους Γερμανούς στην Meuse-Argonne, 1.451 στρατιώτες από τη γη του Ουάσιγκντον, πέθαναν από τη γρίπη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η πανδημία σκότωσε συνολικά 45.000 Αμερικανούς στρατιώτες, 14.000 Γερμανούς, και περίπου 100.000 στρατιώτες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Η ανηλεής σφαγή συνεχίστηκε μέχρι τις τελευταίες μέρες του πολέμου. Ακόμη και όταν Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν, μια μέρα σαν σήμερα, σε ένα σιδηροδρομικό βαγόνι βόρεια του Παρισιού τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Νοεμβρίου 1918 και υπέγραψαν ανακωχή, απαιτώντας εξάωρη καθυστέρηση στην κατάπαυση του πυρός, με σκοπό να παράσχουν χρόνο στις ειδήσεις ώστε να φθάσουν στην πρώτη γραμμή, κάτι που στοίχισε τη ζωή σχεδόν σε 3.000 στρατιώτες, ενώ 8.000 τραυματίστηκαν! Και οι πόλεμοι συνεχίζουν να οργώνουν τη Γη και να σπέρνουν νεκρούς...
- Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
- Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
- Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»