Σαν Σήμερα|02.04.2024 00:00

Το θαύμα του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’: προκάλεσε σεισμό στο σύστημα της κομμουνιστικής Ευρώπης

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 2 Απριλίου του 2005 πεθαίνει ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’. Ο Ιωάννης Παύλος Β‘ μνημονεύεται από πολλούς για τον πνευματικό και πολιτικό ρόλο που έπαιξε στην κατάρρευση του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη· ήταν ο πρώτος μη Ιταλός, Πάπας τα τελευταία 455 χρόνια.

Ο κατά κόσμον Κάρολος Βοϊτίλα αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του: έχασε τη μητέρα, τον αδερφό και τον πατέρα του πριν καν ενηλικιωθεί. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ μεγάλωσε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της κατοχής του ναζιστικού και σοβιετικού καθεστώτος και γνώριζε από πρώτο χέρι τι σήμαινε να ζεις υπό καταπίεση. Η παπική θητεία του Ιωάννη Παύλου Β’ διήρκεσε 26 χρόνια και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία.

Ο Πάπας είχε επισκεφτεί 129 χώρες και μιλούσε άπταιστα 8 γλώσσες· είχε σχηματίσει μια- ας την ονομάσουμε- Ιερά Συμμαχία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Και ο Πάπας και ο Ρέιγκαν έβλεπαν τον σοβιετικό κομμουνισμό ως την κύρια πηγή κακού στον κόσμο, που κατέστρεφε την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μάλιστα οι σύμβουλοι ασφαλείας του Ρέιγκαν συνεργάζονταν στενά με το Βατικανό και αντάλλασσαν πληροφορίες, μάλιστα χρησιμοποιούσαν το κωδικό όνομα «Καπουτσίνο» όταν ήθελαν να ειδοποιήσει η μια πλευρά την άλλη…

Όταν ο Πάπας ανέβηκε στην κορυφή της έδρας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το 1978, αποφάσισε ότι όφειλε να επισκεφτεί άμεσα την πατρίδα του την Πολωνία. Το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την πρόθεση και προσπάθησαν να την ματαιώσουν με κάθε τρόπο. Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, μάλιστα, ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ πρότεινε στον Ιωάννη Παύλο Β' να πει ψέματα στον κόσμο, δηλώνοντας ότι δεν θα πήγαινε στην Πολωνία λόγω ξαφνικής ασθένειας. Οι προσπάθειες των κομμουνιστών απέτυχαν και ένα πλήθος περίπου 300.000 Πολωνών υποδέχτηκε τον Πάπα στην Πλατεία Νίκης της Βαρσοβίας, τον Ιούνιο του 1979. Αυτό ήταν ίσως το πιο σημαντικό από όλα τα ταξίδια του Ιωάννη Παύλου Β’ καθώς, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδήγησαν στην ίδρυση του συνδικάτου Solidarity (Αλληλεγγύη), το οποίο πρωτοστάτησε στην πτώση του κομμουνισμού στην ανατολική Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο Πάπας επισκέφθηκε τη Βαρσοβία, την Κρακοβία, το Άουσβιτς. Η 9ήμερη περιοδεία προσέλκυσε εκατομμύρια πιστούς· εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια Πολωνοί πήγαν να δουν τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' να μιλάει κατά την περιοδεία του σε όλη τη χώρα. Το κομμουνιστικό καθεστώς ήλπιζε ότι αν μεταδιδόταν στην τηλεόραση η περιοδεία του Πάπα, λιγότεροι πολίτες θα έδιναν το παρών στις ομιλίες του και έτσι- αν και ήταν αντίθετοι στη χρήση των μέσων ενημέρωσης για την Εκκλησία- μετέδιδαν ζωντανά την περιοδεία του. Κατά γενική ομολογία η προσπάθεια απέτυχε: οι μεταδόσεις ήταν κάκιστες, σπάνια επικεντρώνονταν στα λόγια του Πάπα και ο κόσμος δεν έμεινε κλεισμένος σπίτια του. Η Πολωνία είχε ξεσηκωθεί και ο κομμουνισμός ψυχομαχούσε…

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ πέθανε στις 2 Απριλίου του 2005 στο Βατικανό σε ηλικία 84 χρονών· πρόλαβε να δει την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

κομμουνισμόςειδήσεις τώραΠάπαςσαν σημεραθάνατος