Σαν Σήμερα | 18.05.2024 00:00

«Έρχεται το τέλος του Κόσμου»! Αντ’ αυτού ήρθε ο Κομήτης του Χάλεϊ…

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 18 Μαΐου του 1910, πολλοί στη Γη περιμένουν το τέλος του Κόσμου, που όμως δεν ήρθε· ήρθε όμως ο Κομήτης του Χάλεϊ, πέρασε τον είδαν οι άνθρωποι κι έφυγε για να ξαναπεράσει…

Στις 25 Μαΐου του 240 π.Χ. καταγράφτηκε στην Κίνα, για πρώτη φορά, η εμφάνιση ενός περίεργου ουράνιου σώματος με φωτεινή ουρά: Είναι ο θρυλικός Κομήτης του Χάλεϊ! Το πέρασμά του από τη Γη το 1910 προκάλεσε τρόμο από ανόητες θεωρίες 

Καθώς ο Κομήτης πλησίαζε τη Γη στην πρώτη 10ετία του 20ου αιώνα (πέρασε σε απόσταση 22,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνειά του πλανήτη μας), οι «New York Times» έγραψαν ότι ένας γάλλος αστρονόμος ονόματι Καμιγ Φλαμαριόν είχε προειδοποίησε ότι το δηλητηριώδες υδροκυανιούχο αέριο της ουρά του μπορεί να «εμποτίσει την ατμόσφαιρα και να εξαφανίσει όλη τη ζωή στον πλανήτη»!

Πολλοί επιστήμονες απέρριψαν τον ισχυρισμό ως ανοησία, αλλά η πρόβλεψη αυτή πυροδότησε πανικό. Προτού καν εμφανιστεί ο Κομήτης εκείνη την άνοιξη, πολλοί άνθρωποι σφράγισαν τα σπίτια τους για να αποφύγουν τις αναθυμιάσεις, έφτιαξαν μάσκες αερίου και πήγαν στις εκκλησίες για να προσευχηθούν για τη σωτηρία τους. Οι πιο εύπιστοι αγόραζαν- στη μαύρη αγορά- ακόμη και «χάπια κατά του κομήτη» από καιροσκόπους τσαρλατάνους.

Επί μια μακρά περίοδο της Ιστορίας, οι κομήτες θεωρούνταν θεϊκά μηνύματα, ατμοσφαιρικές ανωμαλίες ή ακόμα και περιπλανώμενοι εξωγήινοι, που έμπαιναν στο ηλιακό μας σύστημα, έκαναν μια βόλτα πριν εξαφανιστούν στο χάος του ουρανού.

Ο Κομήτης του Χάλεϊ προκάλεσε γοητεία, αλλά και τρόμο στους πρώτους παρατηρητές του. Ο ουράνιος επισκέπτης θεωρούνταν συχνά ως κακός οιωνός και συνδέθηκε με πολλά δεινά, από τον θάνατο βασιλιάδων έως μεγάλες φυσικές καταστροφές. Οι αστρολόγοι είχαν αρχίσει να παρακολουθούν τον Κομήτη, περισσότερο επιστημονικά και λιγότερο με δεισιδαιμονία, από τον 16ο και τον 17ο αιώνα, αλλά η εμφάνισή του εξακολουθούσε να προκαλεί φόβο και ανησυχία ακόμη και το 1910.

σαν σημεραΤέλος του Κόσμουκομήτηςειδήσεις τώρα