Παντού υπάρχει ένας Έλληνας! Πώς ένας Κεφαλλονίτης βρέθηκε Πρωθυπουργός στο Σιάμ – Το οικτρό τέλος του
NewsroomΤελικά όποια πέτρα και να σηκώσεις, σε όποιον τόπο της Γης βρεθείς, θα υπάρχει από κάτω ένας Έλληνας! Τώρα πώς ένας Κεφαλλονίτης βρέθηκε Πρωθυπουργός στο Σιάμ, είναι μια ιστορία που ακούγεται σαν παραμύθι.
Το όνομά του στα ελληνικά ήταν Κωνσταντίνος Γεράκης, οι περισσότεροι τον γνώριζαν ως Κόνστανς Φάλκον. Ο Γεράκης γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά (κάποιοι υποστηρίζουν: στην Κύπρο, από όπου έφυγε στο νησί των Επτανήσων) το 1647. Το κάστρο στο χωριό Άσσος ήταν η γενέτειρα του Γεράκη. Στα 13 του χρόνια, ο Γεράκης μπάρκαρε σ’ ένα καράβι που άνοιγε πανιά για το Λονδίνο και ουδείς στην Κεφαλονιά- ούτε μάνα, ούτε πατέρας, ούτε συγγενείς- άκουσε ξανά γι’ αυτόν. Θα… ακούσει όμως η Ιστορία, που τον έχει καταγράψει, τον Γεράκη, στα ψιλά της γράμματα, ως έναν Οδυσσέα του 17ου αιώνα.
Ο Κεφαλονίτης έφηβος ταξίδεψε μέχρι τις Ινδίες και κάποια στιγμή, οι γνώσεις που στο μεταξύ είχε αποκτήσει και η εμπειρίες του, τον έφεραν να είναι υπάλληλος της αγγλικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών και να εργάζεται στις αποθήκες της, στο Μπάνταμ της Ινδονησίας· επισκέφθηκε την Κίνα και την Ιαπωνία αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες. Ο Γεράκης πλούτισε, παραιτήθηκε από την Εταιρεία και μπάρκαρε σε ένα πλοίο με τα υπάρχοντά του έχοντας ως προορισμό τη Βρετανία· το πλοίο ναυάγησε... Ολόκληρη η περιουσία του Γεράκη χάθηκε στα κύματα, όχι όμως και η τύχη του: διέσωσε τον πρεσβευτή του Σιάμ στην Περσία και εκείνος τον πήρε μαζί του και τον αντάμειψε για το καλό που του ‘κανε.Η αρχή του τέλους
Ο Γεράκης νυμφεύθηκε την Ντόνα Μαρία Κουιμάρ ντε Πίνια (είναι ακόμα διάσημη στην Ταϊλάνδη για τα γλυκά που δημιούργησε!) που είχε ρίζες από την Ιαπωνία και την Πορτογαλία (μητέρα της ήταν γιαπωνέζα ενώ ο πατέρας της ήταν πορτογάλος-γιαπωνέζος…), ασπάστηκε τον Καθολικισμό και βάλθηκε να εκχριστιανίσει τους Σιαμέζους. Το 1688 ο βασιλιάς Ναράι αρρώστησε βαριά δίνοντας την ευκαιρία στους αντιπάλους του να δράσουν. Η γαλλική επιρροή στη χώρα είχε ανησυχήσει Πορτογάλους και Ολλανδούς, που έστησαν μια- ας την πούμε- επανάσταση με αιχμή του δόρατος έναν μανδαρίνο που δεν έβλεπε με καλό μάτι τον Χριστιανισμό. Η πρώτη εξέγερση απέτυχε, όμως τη δεύτερη φορά, οι οπαδοί του μανδαρίνου αιχμαλώτισαν την βασιλική οικογένεια και τον Γεράκη μαζί.
Ο διάδοχος του θρόνου και ο Γεράκης βασανίστηκαν και μια μέρα σαν σήμερα, 5 Ιουνίου του 1688 αποκεφαλίστηκαν δημόσια· ο Βασιλιάς πέθανε λίγες μέρες μετά το μακελειό. Η σύζυγος του Γεράκη, λέγεται ότι δολοφονήθηκε μαζί με τα παιδιά τους, ενώ άλλοι λένε ότι φυγαδεύτηκε στη Μπανγκόκ, όπου εργάστηκε ως επικεφαλής της κουζίνας στα βασιλικά ανάκτορα. Για τον Έλληνα, κάθε σπιθαμή γης είναι πατρίδα και σπίτι του και μεγαλουργεί! Όπου και να ταξιδέψεις θα βρεις ένα κομμάτι Ελλάδας, τελικά!- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά