Σαν Σήμερα|06.06.2024 00:00

Ένας περίεργος θάνατος βασιλιά: έφαγε, ήπιε και κατέρρευσε σε έναν αγώνα… πόλο

Newsroom

Ένας από τους περίεργους θανάτους βασιλιά: αφού έφαγε και ήπιε, κατέρρευσε παίζοντας σε έναν αγώνα σαν το δικό μας πόλο με άλογα! Αγώνας μέχρις εσχάτων δηλαδή!

Αρκετά συχνά έχουν καταγραφεί στα παράξενα της Ιστορίας απίθανοι θάνατοι μοναρχών και γενικά ηγετών.
Για παράδειγμα ο θάνατος του βασιλιά Πύρρου από κεραμίδι ή το τέλος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου του Α’ που κατέληξε έπειτα από ένα γεύμα με χέλια… Ένας, επίσης περίεργος, θάνατος μονάρχη καταγράφηκε μια μέρα σαν σήμερα 6 Ιουνίου του 913.

Ο Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Αλέξανδρος ο Γ’, γιος του Βασιλείου Α’ του Μακεδόνα, αφού έφαγε σαν να μην υπήρχε αύριο, ήπιε σαν να μην ξανάγγιζαν ποτέ πια τα χείλη του πιοτό, σηκώθηκε από το τραπέζι και κάλεσε τους αυλικούς του να παίξουν Τζυκάνιο, ένα άθλημα που έμοιαζε με το σημερινό πόλο, το άθλημα που παίζεται με έφιππους αθλητές οι οποίοι χτυπούν μια μπάλα με μπαστούνια.
Ο Αλέξανδρος κυριολεκτικά υπερέβαλε εαυτόν· κουράστηκε τόσο πολύ που κάποια στιγμή άρχισε να αιμορραγεί από την μύτη μέχρι που στο τέλος σωριάστηκε σχεδόν άψυχος στο χώμα. Την επομένη ημέρα απλώς διαπιστώθηκε ότι ο Αυτοκράτωρ ήταν νεκρός!

Ο Αλέξανδρος- όπως γράφουν οι ιστορικοί- ήταν γοητευτικός, επιπόλαιος, αθλητικός τύπος και αρεσκόταν στον τρυφηλό βιο και στις αθλητικές προκλήσεις. Ήταν όμως και σεξουαλικά ανίκανος. Πολλοί τον θεωρούν σκληρό και μνησίκακος, ενώ κατηγορήθηκε για ειδωλολατρία, αφού, όπως λέγεται, θυσίαζε ζώα στον Ιππόδρομο προκειμένου να θεραπευτεί η ανικανότητά του.

Στη βόρεια στοά του υπερώου του ναού της Αγίας Σοφίας, υπάρχει σε μια γωνία υπάρχει ένα ψηφιδωτό που εικονίζει τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Γ’· αναπαρίσταται όρθιος με πλήρη βασιλική περιβολή, ωραίος και επιβλητικός... Ο Αλέξανδρος είχε κληρονομήσει πολλές από τις συνήθειες του πατέρα του, όπως την αγάπη του για το κρασί, για τα πλούσια γεύματα και τα επικίνδυνα αθλήματα. Ο πατέρας του Αλέξανδρου, Βασίλειος Α’ ο Μακεδών είχε πεθάνει κυνηγώντας σε ηλικία 75 χρονών. Ο Αλέξανδρος όταν κατέρρευσε μετά τον αγώνα ήταν μόλις 41 χρονών και πρόλαβε να κυβερνήσει έναν χρόνο και 27 ημέρες. Από τα λίγα που έχουν καταγραφεί για τον Αλέξανδρο είναι η σύγκρουσή του με τον ηγεμόνα των Βουλγάρων Συμεών, επειδή παρακράτησε το ετήσιο χρηματικό ποσό που ο τέως Αυτοκράτωρ ο Λέων Στ΄ο Σοφός- αδελφός του Αλέξανδρου-είχε συμφωνήσει να του καταβάλει.

ειδήσεις τώραΒυζάντιοβυζαντινή αυτοκρατορίασαν σημεραθάνατοςαυτοκράτορας