Σαν Σήμερα|23.07.2024 00:00

Γιατί οι Σέρβοι δεν δέχτηκαν έναν μόνο όρο από τους 10 της Αυστροουγγαρίας και ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Newsroom

Οι Σέρβοι δεν αποδέχτηκαν έναν μόνο όρο από τους 10 του τελεσιγράφου της Αυστροουγγαρίας και έτσι ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος!

Ένας από τους πιο ανθρωποβόρους πολέμους, ο Α’ Παγκόσμιος ξέσπασε, τυπικά, γιατί το Βασίλειο της Σερβίας δεν αποδέχτηκε ένα δευτερεύοντα όρο στο Τελεσίγραφο της Αυστροουγγαρίας!

Η αυστροουγγρική κυβέρνηση περίμενε τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου- διαδόχου του θρόνου- πριν αντιδράσει επίσημα. Αδράχνοντας την ευκαιρία που παρουσιάστηκε από τη δολοφονία του Φερδινάνδου, η αυστροουγγρική κυβέρνηση αποφάσισε να διευθετήσει μακροχρόνιες διαφορές με τη γειτονική Σερβία. Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Ιουλίου του 1914 η Αυστροουγγαρία απέστειλε τελεσίγραφό στο οποίο περιλάμβανε έναν κατάλογο 10 αιτημάτων προς τη σερβική κυβέρνηση. 

Οι Σέρβοι, ουσιαστικά, αποδέχτηκαν όλες τις απαιτήσεις των Αυστροούγγρων εκτός από μία, παρόλα αυτά, ο πόλεμος κηρύχθηκε. Σε γενικές γραμμές το αυστροουγγρικό τελεσίγραφο απαιτούσε από τους Σερβους την εκκαθάριση του σερβικού στρατού και των δημοσίων υπηρεσιών από τους αντιαυστριακούς αγκιτάτορες και την καταστολή της αντιαυστριακής προπαγάνδας στον σερβικό Τύπο· απαιτούσε να απολυθούν Σέρβοι αξιωματούχοι και να συμμετάσχουν Αυστροούγγροι, στην καταστολή οργανώσεων εχθρικών προς την Αυστροουγγαρία. Οποιαδήποτε απάντηση εκτός από την άνευ όρων αποδοχή θα έδινε στην Αυστροουγγαρία τη δικαιολογία της για πόλεμο.

Η απάντηση της Σερβίας έφτασε εντός της προθεσμίας των 48 ωρών, στις 25 Ιουλίου, αποδεχόμενη την πλειονότητα των αιτημάτων αλλά απορρίπτοντας το τελευταίο σημείο σχετικά με τη συμμετοχή Αυστριακών αξιωματούχων σε έρευνες σε σερβικό κυρίαρχο έδαφος.

Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα εάν οι Σέρβοι θα μπορούσαν να είχαν αποδεχθεί το αυστριακό τελεσίγραφο χωρίς ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας. Επίσης είναι δύσκολο να απαντήσουμε αν η Αυστροουγγαρία δεν θα κήρυττε πόλεμο παρόλο που η Σερβία θα είχε δεχτεί όλους τους όρους… Για όλα τα παραπάνω απάντησε η Ιστορία: 8,6 εκατομμύρια νεκροί ή αγνοούμενοι στρατιώτες και 56,5 εκατομμύρια νεκροί άμαχοι! Για έναν όρο που δεν έγινε αποδεκτός, για μια δολοφονία δύο ανθρώπων…

ειδήσεις τώρασαν σημεραΣερβίαΑ' Παγκόσμιος Πόλεμος