Σαν Σήμερα|25.07.2024 00:00

Έτσι εκδιώχτηκαν οι Λατίνοι από την Κωνσταντινούπολη μέσα σε ένα βράδυ

Newsroom

Ήταν μια βραδιά καλοκαιρινή, ήσυχη και θερμή, σαν σήμερα, 25 Ιουλίου του πολύ μακρινού 1261… Η Κωνσταντινούπολη υπό λατινικό ζυγό αφουγκραζόταν τα μελλούμενα…

Κάποιος Αλέξιος Στρατηγόπουλος- που η Ιστορία αγκάλιασε αργότερα- επικεφαλής λίγων ενόπλων μπαίνει στην κοιμωμένη Κωνσταντινούπολη, εκμεταλλευόμενος την ασθενή έως ανύπαρκτη άμυνα των Λατίνων, και τους εκδιώκει! Έπειτα από 57 χρόνια από την άλωση της Πόλης από τους ελεεινούς Σταυροφόρους, η Βασιλεύουσα ήταν ξανά ελεύθερη.

Ο Αλέξιος Κομνηνός Στρατηγόπουλος ήταν στρατηγός της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας και είχε λάβει το αξίωμα του Μεγάλου Δομέστικου επί της βασιλείας του Μιχαήλ Η/ του Παλαιολόγου και ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του Αυτοκράτορα. Η επανάκτηση της Κωνσταντινούπολης ήταν η τελευταία νίκη του· ακολούθησαν μόνο ήττες!
Το απόβραδο της 25ης Ιουλίου του 1261, ο Στρατηγόπουλος μπήκε με τους στρατιώτες του από την Πύλη της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να γίνει αντιληπτός από την φρουρά και επιτέθηκε αιφνιδιάζοντας τους Λατίνους με αποτέλεσμα να πάρει τον έλεγχο των τειχών, σχεδόν δίχως απώλειες.

Κι αν ο Στρατηγόπουλος εισέβαλλε σιωπηρά στην Πόλη, η είδηση της ανακατάληψής της ακούστηκε σαν έκρηξη στους Λατίνους, που μόλις πληροφορήθηκαν την εισβολή και την ήττα της φρουράς, ο Βαλδουίνος Β΄ Αυτοκράτορας των Λατίνων και ο Καρδινάλιος της Πόλης με άλλους αξιωματούχους, έτρεξαν αλλόφρονες προς το λιμάνι, προσμένοντας τον ενετικό στόλο να τους σώσει από το μένος των Βυζαντινών. Ο στόλος κατέπλευσε άμεσα και διέσωσε τους κατακτητές.

Τον Δεκαπενταύγουστο, ο Μιχαήλ Η΄ ο Παλαιολόγος στέφθηκε Αυτοκράτωρ των Ρωμαίων στην Αγία Σοφία. Και ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, 10 χρόνια μετά θα πέθαινε ξεχασμένος και ταπεινωμένος μετά τις ήττες και την αιχμαλωσία του κατά την εκστρατεία των Βυζαντινών κατά του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο Στρατηγόπουλος είχε αιχμαλωτιστεί από τον Δεσπότη Νικηφόρο Α΄ και απελευθερώθηκε το 1265, κατά την διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, δικάιως κέρδισε τη θέση του στην Ιστορία, εκδιώκοντας του Λατίνους από την Κωνσταντινούπολη. Πάντως δυτικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι, αν είχε διαμορφωθεί ένα ισχυρό λατινικό κράτος στην Κωνσταντινούπολη, θα είχε μπορέσει να εμποδίσει την τουρκική προέλαση στην Ευρώπη. Αν…

Κωνσταντινούπολησαν σημεραειδήσεις τώρα