Κρίση του Σουέζ: ηχηρό χαστούκι στη Μεγάλη Βρετανία, αποθέωση για τον Νάσερ!
NewsroomΗ Κρίση του Σουέζ ταπείνωσε τη Μεγάλη Βρετανία και αναβάθμισε τον Αιγύπτιο πρόεδρος Νάσερ.
Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 26 Ιουλίου του 1956- πιο σωστά βράδυ-, όταν ένα πλήθος κόσμου που υπολογίστηκε στους 50.000 ανθρώπους, άκουσε τον ηγέτη τους να τους ανακοινώνει ότι η Διώρυγα του Σουέζ θα εθνικοποιηθεί!
Το πλήθος παραληρούσε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας και ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ μόλις είχε πατήσει το κουμπί για να αρχίσει η Κρίση του Σουέζ…
Ε, εκείνη τη χρονιά, στις 26 Ιουλίου, μπροστά σε ένα αλλόφρον πλήθος στην Αλεξάνδρεια, ο Νάσερ εξάγγειλε την εθνικοποίηση της Διώρυγας. Μάλιστα, όταν ακούστηκε από το στόμα του Νάσερ το όνομα του Φερντινάντ ντε Λεσέπ (κατασκευαστή του καναλιού) οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου πήραν το «μήνυμα» για να καταλάβουν το Κανάλι.
Η απάντηση των ενδιαφερομένων...
Η βρετανική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε στρατιωτική παρέμβαση, φοβούμενη την αντίδραση των ΗΠΑ, σύναψε, όμως, μυστικό στρατιωτικό σύμφωνο με τη Γαλλία και το Ισραήλ με σκοπό να ανακτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας. Ακολούθησε μακρά περίοδος διεργασιών, διαβουλεύσεων και μυστικών συμφωνιών και τελικώς στις 29 Οκτωβρίου του 1956 Ισραηλινοί εισέβαλλαν στη Χερσόνησο του Σινά και δυο μέρες μετά Βρετανία και Γαλλία έστειλαν τα πολεμικά τους αεροσκάφη να βομβαρδίσουν αεροδρόμια στην Αίγυπτο. Στις 5 Νοεμβρίου βρετανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στο Πορτ Σάιντ στο αεροδρόμιο Αλ Γκαμίλ, και δημιούργησαν μια αεροπορική βάση υποστήριξης. Τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου, βρετανοί καταδρομείς αποβιβάστηκαν στις παραλίες της Αιγύπτου.
Στις απώλειες και ο πρωθυπουργός Ίντεν!
Οι βρετανικές απώλειες ήταν 16 νεκροί και 96 τραυματίες, ενώ οι γαλλικές ήταν 10 νεκροί και 33 τραυματίες. Οι ισραηλινές απώλειες ήταν 172 νεκροί και 817 τραυματίες. Οι απώλειες των Αιγυπτίων από την ισραηλινή εισβολή υπολογίστηκαν σε 1.000–3.000 νεκρούς.
Ο κίνδυνος γενίκευσης της κρίσης αποτράπηκε από τις ΗΠΑ που έβλεπε ανοιχτό το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου αφού η Σοβιετική Ένωση απειλούσε ανοιχτά· με παρέμβαση του ΟΗΕ διατάχθηκε η κατάπαυση του πυρός. Η κρίση παρατάθηκε μονομερώς από το Ισραήλ μέχρι την άνοιξη του 1957.
Από την Κρίση του Σουέζ η Μεγάλη Βρετανία, που μίκραινε συνεχώς, υπέστη τη μεγαλύτερη πολιτική ταπείνωση της στον 20ο αιώνα. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Άντονι Ίντεν παραιτήθηκε και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπνέλ Νάσερ αποθεώθηκε από ολόκληρο τον Αραβικό Κόσμο!
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά