Δώσε μου το δακτυλικό σου αποτύπωμα να σου πω ποιος είσαι – Έτσι άλλαξε η εγκληματολογία
NewsroomΜια μέρα σαν σήμερα, 28 Ιουλίου του 1858, ο Ουίλιαμ Χέρσελ αναγνωρίζει την σημαντική αξία των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Ο Χέρσελ, βρετανός αξιωματούχος της Ινδικής Δημόσιας Υπηρεσίας (της ανώτερης δημόσιας υπηρεσία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Ινδία κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας την περίοδο μεταξύ 1858 και 1947), αναγνώρισε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ήταν μοναδικά και μόνιμα και από το 1858 άρχισε να «σηματοδοτεί» συμβόλαια με τα δακτυλικά αποτυπώματα των ενδιαφερομένων.
Η ανάλυση των δακτυλικών αποτυπωμάτων βασίζεται στο γεγονός ότι τα δάκτυλα του κάθε ανθρώπου παρουσιάζουν ένα μοναδικό σχήμα που αποτελείται από σπείρες, αυλακώσεις και «θηλιές», σχήμα που παραμένει αναλλοίωτο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Επίσης, οι άκρες των δακτύλων μας, μεταφέρουν κατάλοιπα ιδρώτα πάνω στα οποία κολλά σκόνη και μικροσκοπικά σωματίδια ύλης, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρονται σε οτιδήποτε αγγίζουμε.Τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να ληφθούν από κάθε επιφάνεια· η ηλικία του αποτυπώματος και το είδος της επιφάνειας είναι οι παράγοντες που καθορίζουν αν ένα αποτύπωμα μπορεί να ληφθεί με τη μορφή αντιγράφου ή αν το αντικείμενο πάνω στο οποίο βρέθηκε θα πρέπει να μεταφερθεί σε εργαστήριο. Σήμερα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρειάζονται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να αξιολογήσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός υπόπτου, συγκρίνοντάς τα με μισό εκατομμύριο αποτυπώματα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε βάση δεδομένων, αφού σκαναριστεί το σχήμα των αυλακώσεων και συγκριθεί ως προς 10 καίρια σημεία.
Η μέθοδος εξακρίβωσης της ταυτότητας με βάση τα δακτυλικά αποτυπώματα οφείλει την καθιέρωσή της και την αποδοχή της ως αξιόπιστη μέθοδος από τα-αμερικανικά τουλάχιστον-δικαστήρια σε ένα τυχαίο περιστατικό: το 1903, δύο μαύροι κατάδικοι με το ίδιο όνομα και πανομοιότυπο σωματότυπο βρέθηκαν να έχουν διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα. Μόνο με τις θηλώδεις γραμμές στις άκρες των δακτύλων τους μπορούσαν να διακριθούν οι δύο άνδρες, οι οποίοι έμοιαζαν σαν δίδυμοι. Αν η τύχη δεν τους είχε φέρει στην ίδια φυλακή, την ίδια χρονική στιγμή, ίσως τα δακτυλικά αποτυπώματα τους να μην είχαν ποτέ επικρατήσει ως η υπ’ αριθμόν ένα μέθοδος ταυτοποίησης.
- Τι καθιστά τη Γροιλανδία μοναδική και γιατί την έβαλε στο μάτι ο Τραμπ: Οργή μετά τις απειλές για βίαιη προσάρτηση
- Και δεύτερο κρούσμα HMPV στη χώρα μας: Θετική η σύζυγος του 71χρονου - Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη
- Ποινική δίωξη στον καθηγητή που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της 14χρονης
- Λίμπερτυ Πολύζου: Η οικογενειακή τραγωδία, τα αναπάντητα ερωτήματα και τα σοβαρά προβλήματα υγείας