Σαν Σήμερα|29.07.2024 00:00

Ένας Βασιλιάς πέφτει νεκρός έπειτα από τρεις απόπειρες δολοφονίας του

Newsroom

Ο λαός της Ιταλίας τον αγαπούσε τον βασιλιά Ουμπέρτο· δεν τον αγαπούσαν- ο Καλός Βασιλιάς τον έλεγαν0 όμως οι αναρχικοί, που προσπάθησαν τρεις φορές να τον δολοφονήσουν δίχως αποτέλεσμα. Η τέταρτη απόπειρα, όμως, ήταν μοιραία για τον ιταλό μονάρχη. Μια μέρα σαν σήμερα, 29 Ιουλίου, ο Ιταλός Μονάρχης θα έπεφτε νεκρός.

Ο Ουμπέρτο Α΄ της Σαβοΐας ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της Ιταλίας γιος του Βιτόριο Εμανουέλε Β’ τον οποίο διαδέχτηκε στο θρόνο το 1878. Ο Ουμπέρτο είχε γεννηθεί το 1844. Ο Ουμπέρτο, κέρδισε συμπάθειες και εντυπώσεις ως διοικητής μεραρχίας στον πόλεμο εναντίον της Αυστρίας και στις μάχες του Σολφερίνο και της Κουστότσα. Η φήμη του ανάμεσα στο στράτευμα και η συμπάθεια του προς τον Γκαριμπάλντι και τους Ιταλούς πατριώτες, τον έκαναν δημοφιλή.

Μόλις ανέβηκε στο θρόνο, ο Ουμπέρτο Α’ οργάνωσε μια περιοδεία στις μεγάλες πόλεις του βασιλείου του, για να γνωρίσει τους υπηκόους του. Στον σταθμό της Φότζια, κάποιος Αλμπερίγκο Αλτιέρι προσπάθησε να δολοφονήσει τον βασιλιά, αλλά απέτυχε. Φτάνοντας στη Νάπολη, ο Ουμπέρτο έπεσε θύμα νέας απόπειρας δολοφονίας: βρισκόταν, μαζί με τη σύζυγό του, τον γιο του και τον πρωθυπουργό Μπενεντέτο Καϊρόλι, σε ανοιχτή άμαξα που διέσχιζε τον δρόμο ανάμεσα στο πλήθους, όταν ξαφνικά ο αναρχικός Λουκάν Τζιοβάνι Πασανάντε του επιτέθηκε με μαχαίρι· και πάλι ο Βασιλιάς σώθηκε. Στις 22 Απριλίου του 1897, σχεδόν 20 χρόνια μετά τις δυο απόπειρες δολοφονίας του, ο βασιλιάς δέχτηκε μια ακόμη επίθεση, αυτή τη φορά από τον επίσης αναρχικό Πιέτρο Ατσιαρίτο. Και πάλι ο Βασιλιάς δεν έπαθε τίποτα.

Όμως μια μέρα σαν σήμερα, 29 Ιουλίου του 1900, ο Ουμπέρτο ήταν προσκεκλημένος στη Μόντσα για να παραστεί στην τελετή λήξης των αγώνων γυμναστικής του αθλητικού συλλόγου Forti e Liberi. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και ο αναρχικός Γκαετάνο Μπρέσι, με ένα περίστροφο στην τσέπη. Ο Μπρέσι βρέθηκε μπροστά στον Βασιλιά με το πιστόλι στο χέρι, όταν εκείνος αποχωρούσε από την εκδήλωση και τον σημάδεψε· πυροβόλησε περισσότερες από τρεις φορές. Ο Ουμπέρτο δέχθηκε σφαίρα στον ώμο, τον πνεύμονα και την καρδιά. Μετά βίας πρόλαβε να ψιθυρίσει: «Έλα, νομίζω ότι είμαι πληγωμένος». Λίγα λεπτά μετά ο Ουμπέρτο είχε ξεψυχήσει. Τον Ουμπέρτο διαδέχτηκε ο γιος του Βιτόριο Εμανουέλε Γ’, που θα διαδραμάτιζε ρόλο καταλυτικό κατά τα ταραγμένα χρόνια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Ο δολοφόνος αυτοκτόνησε στις 22 Μαΐου του 1901 κάτω από περίεργες συνθήκες.

Ιταλίαβασιλιάςσαν σημεραδολοφονίαειδήσεις τώρα