Σαν Σήμερα|08.08.2024 00:00

Υποβρύχιο- φάντασμα: βυθίστηκε 3 φορές, σκότωσε 30 ανθρώπους, χάθηκε μυστηριωδώς και βρέθηκε 136 χρόνια μετά!

Newsroom

Απίθανη ιστορία: υποβρύχιο βυθίστηκε τρεις φορές, έστειλε στον θάνατο σχεδόν 30 ανθρώπους- ανάμεσά τους και τον εφευρέτη του- και βγήκε στην επιφάνεια μετά 136 χρόνια!

Το υποβρύχιο «Hunley» έχει πολλά ρεκόρ· κατ’ αρχάς ήταν το πρώτο υποβρύχιο παγκοσμίως που βύθισε πολεμικό πλοίο, βυθίστηκε τρεις φορές, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και εμφανίστηκε το ίδιο μυστηριωδώς 136 χρόνια μετά…

Το «Hunley» ήταν υποβρύχιο της Συνομοσπονδίας των Πολιτειών της Αμερικής (των Νοτίων δηλαδή) που έπαιξε κάποιο μικρό ρόλο στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Το «Hunley», μήκους σχεδόν 12 μέτρων, κατασκευάστηκε στην Αλαμπάμα και καθελκύστηκε τον Ιούλιο του 1863 και στη συνέχεια στάλθηκε σιδηροδρομικώς (!) στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας. Το «Hunley» (τότε το αποκαλούσαν ψαρόβαρκα ) βυθίστηκε κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πλεύσης, στέλνοντας στον θάνατο πέντε μέλη του πληρώματος του· ανελκύστηκε και βυθίστηκε ξανά δυο μήνες μετά, σκοτώνοντας και τα οκτώ μέλη του πληρώματός του συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κατασκευαστή του Horace Hunley, ο οποίος επέβαινε στο σκάφος! Το καταραμένο υποβρύχιο ανελκύστηκε ξανά.

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1864, το «Hunley» βύθισε το USS Housatonic, το οποίο εκτελούσε υπηρεσία αποκλεισμού της Ένωσης στο λιμάνι του Τσάρλεστον. Και λίγες μέρες μετά, το «Hunley» εξαφανίστηκε χωρίς κανένα ίχνος και μαζί του εξαφανίστηκαν και οι οκτώ επιβαίνοντες!
Υπάρχουν αντικρουόμενες ιστορίες για το τι πραγματικά συνέβη: κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι τα απόνερα διερχόμενου πλοίου πλημμύρισαν το υποβρύχιο εισβάλοντας από τις ανοιχτές καταπακτές. Άλλοι, πάλι, ισχυρίστηκαν ότι οι κάβοι πρόσδεσης άλλου πλοίου μπλέχτηκαν στο υποβρύχιο, που πήρε κλίση μέχρι που οι καταπακτές του βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι λάτρεις της Ιστορίας, αλλά και οι συνωμοσιολόγοι καθώς και οι κυνηγοί θησαυρών ιστορούσαν απίθανες θεωρίες για τη μοίρα του θρυλικού υποβρυχίου, ενώ παράλληλα δύτες το αναζητούσαν στα νερά του Τσάρλεστον.
Τελικώς το 1970 το υποβρύχιο-φάντασμα εντοπίστηκε. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες κράτησαν στον βυθό το «Hunley» για ακόμα 30 χρόνια.

Μια μέρα σαν σήμερα, 8 Αυγούστου του 2000, το υποβρύχιο βγήκε ξανά στην επιφάνεια και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διατήρησης Warren Lasch με όλα όσα περιείχε, συμπεριλαμβανομένων λειψάνων από τους οκτώ επιβαίνοντες και ενός χρυσού νομίσματος των 20 δολαρίων που είχε καρφωμένο πάνω του ένα δόντι (!). Το «Hunley» εκτίθεται πλέον- δίχως να κινδυνεύει να βυθιστεί και πάλι- στο Warren Lasch Conservation Center στο Τσάρλεστον. Στις 17 Απριλίου του 2004, τα λείψανα του πληρώματος ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο Magnolia, στο Τσάρλεστον.

υποβρύχιοσαν σημεραΑμερικανικός εμφύλιοςειδήσεις τώρα