Σαν Σήμερα|20.08.2024 00:00

Ο άνθρωπος που πήγε παντού μόνος: από το Έβερστ στην Ανταρκτική και στην έρημο Γκόμπι – Άφησε τη Σελήνη για αργότερα…

Newsroom

Ανέβηκε στο Έβερεστ, αλλά και στις 14 κορφές πάνω από 8000 μέτρα, διέσχισε την Ανταρκτική και την έρημο Γκόμπι. Στη Σελήνη; Το σκέπτεται…

Το όνομά του, Ράινχολντ Μέσνερ, δεν λέει σχεδόν τίποτα σε πολλούς, ο τίτλος του όμως: «ο μεγαλύτερος ορειβάτης-εξερευνητής όλων των εποχών» σε κάνει να διαβάσεις τη βιογραφία του και να ζαλιστείς από τα ύψη που πάτησε και να τρομάξεις με τα εμπόδια που ξεπέρασε.

Ο Ράινχολντ Μέσνερ, μια μέρα σαν σήμερα, 20 Αυγούστου του 1980, πάτησε μόνος κι αβοήθητος, δίχως φιάλη οξυγόνου στα 8.849 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή στο Έβερεστ! Και να ‘ταν μόνο αυτό; Ο Μέσνερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έστησε την παντιέρα του και στις 14 κορφές του Κόσμου πάνω από τα 8.000 μέτρα! Ο Μέσνερ ήταν ο πρώτος που διέσχισε την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία χωρίς οχήματα χιονιού και δίχως έλκηθρα σκύλων! Κι αν οι πάγοι δεν τον τρόμαξαν ποτέ, τι να πει και η καυτή άμμος; Ο Μέσνερ διέσχισε μόνος την έρημο Γκόμπι! Τι άλλο πια;

Ο Ράινχολντ Μέσνερ, γεννήθηκε στο Τιρόλο το 1944 (ανήκε τότε στην Ιταλία) κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των Συμμάχων· στα παιδικά του χρόνια, έτσι για παιχνίδι σκαρφάλωνε στις Άλπεις κι όταν έφτασε στην εφηβεία, στα 13 του γνώριζε κάθε σπιθαμή γης των Δολομιτικών Άλπεων! Και στα 20 του; Ο καλύτερος ορειβάτης της Ευρώπης!
Στα Ιμαλάια, ο Μέσνερ είδε τον αδελφό του να πεθαίνει και ο ίδιος να χάνει επτά δάχτυλα των ποδιών του από κρυοπαγήματα.
Το 1978, ο Μέσνερ έχοντας πλάι του τον αυστριακό ορειβάτη Πέτερ Χάμπελερ πέτυχαν αυτό που οι γιατροί θεωρούσαν μέχρι τότε αδύνατο: ανέβηκαν στο Έβερεστ δίχως συμπληρωματικό οξυγόνο· θα επαναλάβει το κατόρθωμά του δυο χρόνια μετά και μάλιστα χωρίς συνοδό!

Ο Μέσνερ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ανέβηκε και τις 14 κορυφές του Κόσμου με υψόμετρο πάνω από 8000 μέτρα χωρίς συμπληρωματικό οξυγόνο σε διάστημα 16 χρονών!
Και ο ουρανός ήταν χαμηλή κορφή για τον Μέσνερ: ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο, στο ΜακΚίνλεϊ, στα βουνά Αλτάι, στο Ντοΐνιο Λενγκάι το ιερό βουνό των Μασάι, στις Άνδεις, διέσχισε με τα πόδια την Ανταρκτική (απόσταση 2.800 χιλιομέτρων!), διέσχισε την έρημο Γκόμπι στη Μογγολία περπατώντας 2000 χιλιόμετρα κι έπειτα ασχολήθηκε με την πολιτική… Ο Μέσνερ εξελέγη το 1999 μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το 2004 αποσύρθηκε.
Σήμερα ο Μέσνερ, στα 80 του πια μετράει τρεις γάμους, τέσσερα παιδιά, 63 τίτλους δικών του βιβλίων και τις κορφές που πάτησε κι αυτές δεν του φθάνει μια μέρα για να τις απαριθμήσει.

εξερεύνησηΈβερεστΆλπειςορειβασίαειδήσεις τώρασαν σημερα