Σαν Σήμερα|28.08.2024 00:00

Μάχη του Πολυαράβου: πώς ο Ιμπραήμ κατάλαβε Μανιάτες τι σημαίνουν

Newsroom

Κι ο Ιμπραήμ κατάλαβε τι σημαίνει Μάνη και Μανιάτες… Πότε; Όταν μέτρησε τις απώλειες του στρατού του! Ο Πολυάραβος είναι το ψηλότερο χωριό της Μάνης, ερειπωμένο πια· χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων, στους πρόποδες της Ζίζιαλης, στην οροσειρά του Ταϋγέτου, αγναντεύει την Πελοπόννησο κι ανασαίνει μόνο οξυγόνο ελευθερίας.

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Αυγούστου του 1826 όταν στον Πολυάραβο έμειναν να σαπίζουν-βορά στα όρνεα κάπου 1500 στρατιώτες του Ιμπραήμ Πασά και άλλοι τόσοι να φεύγουν τραυματισμένοι! Μετά τρεις μέρες σκληρής μάχης, οι Μανιάτες είχαν κόψει τη φόρα του Αιγύπτιου Πασά! Απώλειες της ελληνικής πλευράς; 28 νεκροί και 75 τραυματίες.

Ήταν η εποχή που η Ελληνική Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια. Ήταν τότε που οι ορδές του Μπραΐμη είχαν αποβιβαστεί στη Μεθώνη και ταχύτατα έσβηναν κάθε εστία αντίσταση στον Μοριά. Το Μεσολόγγι είχε πέσει, η Ρούμελη ακόμα πάλευε κι η Πελοπόννησος ψυχομαχούσε. Η Μάνη βαστούσε ακόμα! Στις 22 Ιουνίου του 1826 ο Ιμπραήμ επιτέθηκε εναντίον της Βέργας στη Μεσσηνιακή - Έξω Μάνη· δεν τα κατάφερε!. Τρεις μέρες μετά ο Αιγύπτιος επιχειρεί δεύτερη επίθεση, αυτή τη φορά στο Διρό στη Μέσα Μάνη· και πάλι αποτυχία.
Η τελευταία ευκαιρία του Ιμπραήμ να καταλάβει τη Μάνη ήταν χτυπήσει τις ορεινές διαβάσεις του Ταΰγετου· αφού κατέλαβε τα χωριά Αρχοντικό, Μέλισσα, Κόκκινα Λουριά και Άγιο Νικόλαο, έφθασε στον Πολυάραβο.
Επί τρεις ημέρες προσπαθούσαν οι στρατιώτες του Ιμπραήμ να κάμψουν την αντίσταση των Ελλήνων στον Πολυάραβο. Αν τα κατάφερναν η Μάνη θα κοβόταν στη μέση κι έπειτα η κατάκτησή της θα ήταν εύκολη.

Ο Ιμπραήμ, όταν κατάλαβε ότι δύσκολα θα πετύχει τον στόχο του, πήρε στα χέρια του τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Μετά τρεις μέρες ο τόπος είχε γεμίσει πτώματα Αιγυπτίων! Κι ο Ιμπραήμ, μετρώντας νεκρούς και μια ήττα οδυνηρή, κατάλαβε πως η ορεινή Μάνη δεν κατακτιέται εύκολα· κι αποχώρησε ταπεινωμένος και οργισμένος.

Ένας θρύλος- που μπορεί να είναι και γεγονός- λέει ότι εκεί στη Μάχη του Πολυαράβου έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ιμπραήμ από πέντε νεαρούς Μανιάτες, που όμως σκότωσαν έναν από τους αξιωματικούς του Αιγύπτιου Πασά, που τους ξεγέλασε η αστραφτερή στολή του και τον νόμιζαν για τον Ιμπραήμ…

Επανάσταση 1821ελληνική επανάστασηΜάνηειδήσεις τώρασαν σημερα