Σαν Σήμερα|10.09.2024 00:00

Την αποκαλούν σήμερα «Νταϊάνα» του 19ου αιώνα – Η Πριγκίπισσα που όλοι αγαπούσαν και που είχε οικτρό και άδοξο τέλος

Newsroom

Την αποκαλούν σήμερα «Νταϊάνα» του 19ου αιώνα – Η Πριγκίπισσα που όλοι αγαπούσαν και που είχε οικτρό και άδοξο τέλος.

Μια μέρα σαν σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου του 1898 πέφτει νεκρή από το μαχαίρι αναρχικού δολοφόνου η δημοφιλής Αυτοκράτειρα της Αυστρίας Ελισάβετ γνωστή στους θαυμαστές της ως πριγκίπισσα Σίσι. Τη Σίσι αποκαλούν σήμερα «Νταϊάνα του 19ου αιώνα»!

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας (θεωρείται ότι) ήταν 100 χρόνια πιο μπροστά από την εποχή της. Αν ζούσε στις μέρες μας θα ήταν influencer στο Instagram και θα κυριαρχούσε σε όλες της στήλες lifestyle του Τύπου. Η Σίσι ήταν μια τις σπάνιες καλλονές της Ευρώπης του 19ου αιώνα, φορούσε μεταξωτά μοντέρνα- για την εποχή της- φορέματα και τα περίτεχνα χτενίσματά της αντιγράφονταν από τις πλούσιες γυναίκες της γηραιάς ηπείρου.

Γεννημένη ως Elisabeth Amalie Eugenie, η Σίσι παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ της Αυστροουγγαρίας το 1854 σε ηλικία 16 χρονών· ήταν η μακροβιότερη αυτοκράτειρα της Αυστρίας: 44 χρόνια στον θρόνο.
Το χαρακτηριστικό που έκανε την Αυτοκράτειρα Ελισάβετ να ξεχωρίζει ήταν τα πυκνά καστανά μαλλιά της, που κυλούσαν μέχρι το πάτωμα. Για να διατηρήσει τη λεπτή της σιλουέτα, η Σίσι έτρωγε πολύ λίγο· κάποιες μέρες τρεφόταν μόνο με αυγά, πορτοκάλια και φρέσκο γάλα.
Έχοντας επισκεφτεί την Κέρκυρα ήδη από το 1861, η Αυτοκράτειρα έχτισε εκεί το 1890 το «Αχίλλειον», όπως το ονόμασε προς τιμήν του ομηρικού ήρωα που θαύμαζε· το Αχίλλειον το χρησιμοποιούσε ως ησυχαστήριο. Κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα, η Σίσι συνοδευόταν πάντα από Έλληνες λόγιους και δασκάλους όπως ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, ο ποιητής Κωνσταντίνος Μάνος. Η Σίσι αγαπούσε την Ιστορία, τη Φιλοσοφία και τη Λογοτεχνία, ενώ λάτρευε την Ποίηση.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 1898, η 60χρονη Αυτοκράτειρα περπατώντας προς ένα ατμόπλοιο στη Γενεύη, χτυπήθηκε στο στήθος από έναν ιταλό αναρχικό με ένα αμβλύ όργανο σαν τροχισμένη λίμα. Η Σίσι λύγισε προς στιγμή, αλλά κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και να φτάσει στην αποβάθρα του πλοίου πριν χάσει τις αισθήσεις της. Η Αυτοκράτειρα διακομίστηκε σε ένα κοντινό ξενοδοχείο, όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά γρήγορα εξέπνευσε. Η λεπτή μεταλλική λίμα με την οποία είχε δεχθεί επίθεση, διαπέρασε την καρδιά και τους πνεύμονές. Το ότι κατάφερε να συγκεντρώσει τη δύναμη για να περπατήσει μέχρι το πλοίο ήταν εκπληκτικό.
Ο Ιταλός δολοφόνος Λουίτζι Λουκένι διέφυγε στις Άλπεις, αλλά συνελήφθη και φυλακίστηκε ισόβια στη Γενεύη, όπου αυτοκτόνησε δέκα χρόνια μετρά το έγκλημά του.

θάνατοςδολοφονίαπριγκίπισσαειδήσεις τώρασαν σημερα