Σαν Σήμερα|28.09.2024 00:00

Όταν βυθίστηκε ο χριστιανικός στόλος – Ναυμαχία στο Άκτιο με πρωταγωνιστή τον Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα

Newsroom

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 28 Σεπτεμβρίου του 1538, που βυθίστηκε ο χριστιανικός στόλος. Ήταν η Ναυμαχία στο Άκτιο με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα. Ήταν μια από τοις τρεις μεγαλύτερες ναυμαχίες του 16ου αιώνα (Τζέρμπα, Λεπάντο): εκεί που το 31 π.Χ. ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα κατανικήθηκαν από τον Οκταβιανό Αύγουστο, ο οθωμανικός στόλος κατέβαλε τον στόλο της Ιεράς Συμμαχίας (Ενετοί, Γενοβέζοι, Ισπανοί, Μαλτέζοι κ.α).

Ο θρυλικός τούρκος ναύαρχος Χαϊρεδίν Πασάς ο επονομαζόμενος Μπαρμπαρόσα έκαψε τα καράβια του ναυάρχου από τη Γένοβα Αντρέα Ντόρια. Έναν χρόνο πριν, το 1537, ο Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα κατέλαβε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου που ανήκαν στη Δημοκρατία της Βενετίας: τη Σύρο, την Αίγινα, την Ίο , την Πάρο, την Τήνο, την Κάρπαθο, την Κάσο και τη Νάξο.

Ο Μπαρμπαρόσα στη συνέχεια πολιόρκησε ανεπιτυχώς την Κέρκυρα και ερήμωσε τις ακτές της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία. Απέναντι σε αυτήν την απειλή, ο Πάπας Παύλος Γ, τον Φεβρουάριο του 1538, δημιούργησε την «Ιερή Συμμαχία», αποτελούμενη από τα Παπικά κράτη, την Ισπανία των Αψβούργων, τη Δημοκρατία της Γένοβας, τη Δημοκρατία της Βενετίας και τους Ιππότες της Μάλτας, για να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς· επικεφαλής ήταν ο γενοβέζος ναύαρχος Αντρέα Ντόρια.

Στα νερά του Ακτίου συναντήθηκαν οι αντίπαλοι στόλοι και μέχρι το τέλος της ημέρας, οι Τούρκοι είχαν βυθίσει, καταστρέψει ή αιχμαλωτίσει 128 πλοία είχαν συλλάβει περίπου 3.000 αιχμαλώτους, ενώ οι ίδιοι δεν έχασαν κανένα πλοίο, αλλά μέτρησαν 400 νεκρούς και 800 τραυματίες.

Η άπνοια, ο όγκος των χριστιανικών καραβιών και- κατά κύριο λόγο- η στρατηγική ιδιοφυΐα του Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα έφεραν την καταστροφή για τον στόλο του Πάπα. Ο Μπαρμπαρόσα έφυγε νικητής για να επιστρέψει την επόμενη χρονιά καταλαμβάνοντας σχεδόν όλα τα εναπομείναντα χριστιανικά κάστρα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος.
Εικάζεται- και είναι σε μεγάλο ποσοστό αληθές- ότι ο Αντρέα Ντόρια δεν είχε δει με ενθουσιασμό αυτή την αναμέτρηση λόγω της μακρόχρονης εχθρότητας των Γενοβέζων με τους Ενετούς και γιατί δεν ήθελε να ριψοκινδυνέψουν τα δικά του πολεμικά καράβια. Αποτέλεσμα: Οι Οθωμανοί κυριαρχούν στις θάλασσες της Μεσογείου για τα επόμενα 33 χρόνια μέχρι τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Λεπάντο 1571).

σαν σημεραναυμαχίαειδήσεις τώραΠρέβεζα