Σαν Σήμερα|01.10.2024 00:00

NASA: πώς ένας Γερμανός Ναζί έστειλε τους Αμερικανούς στο Διάστημα

Newsroom

Ιδρύεται η NASA και ένας Γερμανός Ναζί στέλνει τους Αμερικανούς στο Διάστημα! Ήταν 29 Ιουλίου του 1958, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπέγραψε την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος, ιδρύοντας τη NASA.

Μια μέρα σαν σήμερα, 1η Οκτωβρίου του 1958 άρχισε τη λειτουργία της η National Aeronautics and Space Administration σε τέσσερα εργαστήρια και με ανθρώπινο δυναμικό 80 υπαλλήλους. Η NASA είναι ο κρατικός αμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του Διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης· η έδρα της βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη διαστημοπλοίων έχουν παραγματοποιηθεί στο διαστημικό κέντρο του Ακρωτηρίου Κένεντι.

Η εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου Σπούτνικ1 το 1957 οδήγησε τους Αμερικανούς στο να εκπονήσουν το δικό τους διαστημικό πρόγραμμα. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε αρχίσει να θερμαίνεται και το Κογκρέσο άναψε το «πράσινο φως» για την κατάκτηση (και) του διαστήματος. Την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 1958 οι ΗΠΑ εκτόξευσαν τον Explorer 1, τον πρώτο αμερικανικό δορυφόρο που απαντούσε στην «πρόκληση» του Σπούτνικ. Κι έπειτα ακολούθησε η εποποιία.
Ως αμερικανός πολίτης πλέον ο συνεργάτης των Ναζί, Γερμανός Βέρνερ φον Μπράουν παρέδωσε την τεχνολογία από το γερμανικό πυραυλικό πρόγραμμα και η NASA… εκτοξεύτηκε.

Ο φον Μπράουν ήταν μέλος μιας ίλης ιππικού των SS το 1934, εντάχθηκε στο Ναζιστικό Κόμμα το 1937 και έγινε κατώτερος αξιωματικός των SS το 1940. Ο δρ. φον Μπράουν ήταν μεταξύ μιας διάσημης ομάδας που πειραματιζόταν στους πυραύλους στη Γερμανία τη δεκαετία του 1930. Τα πρώτα προγράμματα της NASA περιελάμβαναν έρευνα πάνω στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις.

Οι πρώτοι των πρώτων...

Ο Σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν βγήκε βόλτα στα σύννεφα στις 12 Απριλίου του 1961 και έμεινε στην Ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 5 Μαΐου του 1961 ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ έγινε ο πρώτος αμερικανός που ταξίδεψε στο Διάστημα. Και η κόντρα ΗΠΑ-ΕΣΣΔ συνεχίστηκε με τη NASA να πετυχαίνει σπουδαία νίκη, όταν το διαστημόπλοιο Αετός του Απόλλωνα11 προσεληνώθηκε και ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στον δορυφόρο της Γης: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα»!

Στις τραγωδίες του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ υπό την αιγίδα πάντα της NASA δεν μπορέι να μην συμπεριληφθεί η έκρηξη στον πύραυλο Απολλων1 που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και πολύ αργότερα η καταστροφή του Τσάλεντζερ- σε ζωντανή μετάδοση- με 7 ανθρώπους να εξαϋλώνονται. Επίσης η τραγωδία του «Κολούμπια» το 2003 με επτά νεκρούς. Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν 24 ανθρώπινες απώλειες ζωής που σχετίζονται με τις διαστημικές πτήσεις.

Σήμερα, η NASA μελετάει τον Άρη και τον Κρόνο, ενώ διαστημοσυσκευές της βρίσκονται καθ' οδόν προς τον Ερμή και τον Πλούτωνα, ενώ στο άμεσο μέλλον υπόσχεται να προσεδαφίσει τον επόμενο άνδρα αλλά και την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη μέσω του προγράμματος «Άρτεμις»… Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση των διαστημικών σκαφών Orion, που θα αντικαταστήσουν τα διαστημικά λεωφορεία.

ΗΠΑσαν σημεραNASAειδήσεις τώραδιάστημα