Σαν Σήμερα|06.10.2024 00:00

Ανακαλύπτεται δολοφονημένος ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός σε δασώδη περιοχή

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 6 Οκτωβρίου του 1911, ανακαλύπτεται το άψυχο κορμί του Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού σε δάσος της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός (κατά κόσμον Αιμιλιανός Λαζαρίδης) ενώ πήγαινε να λειτουργήσει στην εκκλησία του χωριού Γκριντάδες, δολοφονήθηκε άγρια από βούλγαρους κομιτατζήδες (άλλοι υποστηρίζουν από συμμορία Νεότουρκων) και ρουμανίζοντες βλαχόφωνους, επίσης την ίδια οικτρή τύχη είχαν και οι συνοδοιπόροι του διάκονος Δημήτριος Αναγνώστου και ο αγωγιάτης Αθανάσιος Φασούλας.

Η δολοφονία των τριών έγινε σε δασώδη χαράδρα μεταξύ των χωριών Σνίχοβο (Σίχοβα) και Γκριντάδες (Γριδάδες) και ο Αιμιλιανός με τη συνοδεία του θεωρούνταν ως «εξαφανισμένοι» από τις 3 Οκτωβρίου. Οι χωρικοί της περιοχής είχαν συμβουλεύσει τον Μητροπολίτη να αναβάλει την αναχώρηση του καθώς τις περιοχές εκείνες λυμαίνονταν δολοφόνοι Νεότουρκοι, Bούλγαροι κομιτατζηδες και Ρουμανίζοντες. Από ό,τι φάνηκε στον δρόμο τους, οι τρεις έπεσαν σε ενέδρα και αφού βασανίστηκαν κατεσφάγησαν. 

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός ήταν Μακεδονομάχος και στήριζε μαχητικά τον Μακεδονικό Ελληνισμό, προασπίζοντας την ταυτότητα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών. Η ζωή και η δράση του Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού είναι αξιομνημόνευτη.

Στις 15 Αυγούστου του 1908, ενώ κινδύνευε µε κατάληψη από Βούλγαρους ο ναός του χωριού Κλαμπουτίστης, ο Αιμιλιανός κλείστηκε στον ναό µε τους λίγους Χριστιανούς όπου παρέμεινε τη νύχτα περικυκλωμένος από Βούλγαρους· ο τούρκος αστυνομικός της περιοχής τον παρακάλεσε να εγκαταλείψει τον ναό και του υποσχέθηκε πως θα του τον παρέδιδε ξανά όταν έφθαναν ενισχύσεις. Η απάντηση του Αιμιλιανού ήταν: «Μόνο νεκρός βγαίνω από δω μέσα!». Επίσης, ο Αιμιλιανός κράτησε σθεναρή στάση έναντι των οθωμανικών αρχών και κατήγγειλε την βία και τους ξυλοδαρμούς που υφίσταντο οι Χριστιανοί.

Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός είχε γεννηθεί το 1877 στο χωριό Πέρματα της Επαρχίας Ικονίου της Μικράς Ασίας και ήταν καθηγητής θεολόγος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Προς τιμήν του Αιμιλιανού το χωριό Γκριντάδες μετονομάστηκε σε Αιμιλιανός το 1927 και το Σνίχοβο σε Δεσπότη.
Ο ποιητής Γεώργιος Σουρής είχε γράψει: «Τον έσφαξαν των Γρεβενών τον άφοβο Δεσπότη, τον έσφαξαν τον άξιο του γένους στρατιώτη· θρήνησε σκλάβα, θρήνησε κι άλλη μεγάλη μίτρα, που την αιματοκύλισαν της ‘λευτεριάς τα φύτρα.»…

μητροπολίτηςθάνατοςΜακεδονίαΓρεβενάσαν σημεραειδήσεις τώρα