Σαν Σήμερα|12.10.2024 00:00

Μυστήριο: ποιοι ανατίναξαν το αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών με 66 ανθρώπους – Θα μάθουμε σε 43 χρόνια!

Newsroom

Ένα άλυτο μυστήριο που κρατάει ερμητικά κλειστά ό,τι συνέβησαν πριν από το τραγικό γεγονός εδώ και 57 χρόνια: ποιοι ανατίναξαν το αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών με 66 ανθρώπους; Θα μάθουμε σε 43 χρόνια από τώρα!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 12 Οκτωβρίου του 1967, όταν το αεροπλάνο της πτήσης CY 284 των Κυπριακών Αερογραμμών διαλύεται πάνω από το Καστελόριζο!

Το αεροσκάφος τύπου de Havilland Comet αναμενόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Λευκωσίας στις 05:45, όμως δεν έφτασε ποτέ! Εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στον θάλαμο των επιβατών εξερράγη προκαλώντας τον θάνατο και των 66 επιβαινόντων (59 επιβατών και 7 μελών του πληρώματος). Τα συντρίμμια του αεροσκάφους κατέπεσαν στη Μεσόγειο. 61 σοροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα από τουρκικά πλοία και ένα ελληνικό αντιτορπιλικό· οι περισσότεροι από τους νεκρούς επιβαίνοντες φορούσαν τα ατομικά τους σωσίβια. Οι υπόλοιποι πέντε θεωρούνται αγνοούμενοι...

Το αεροσκάφος ταξίδευε για την British European Airways μέτοχο των Κυπριακών Αερογραμμών. Το βράδυ πριν από τη συντριβή, το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου με προορισμό το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, όπου προσγειώθηκε λίγο μετά τις 03:00. Καθώς το αεροπλάνο πετούσε προς την Κύπρο σε περίπου 29.000 πόδια (8.839 μ.), εξερράγη περίπου 161 χλμ. νοτιοανατολικά της της Ρόδου και περίπου 35 χλμ. νότια της τουρκικής παράκτιας πόλης Ντεμρέ· η πτήση θα είχε προορισμό το Κάιρο μετά τη Λευκωσία.

Ήθελαν να σκοτώσουν τον Γρίβα;

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει μέχρι και σήμερα την υπόθεση, αφού ποτέ δεν αποκαλύφθηκε το ποιος ή ποιοι τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό. Κάποιοι υποπτεύονταν ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα μαξιλάρι από τα καθίσματα επιβατών να επιπλέει, στο οποίο βρέθηκαν ίχνη πλαστικού εκρηκτικού στρατιωτικής προέλευσης και η θεωρία της κατάρριψης απορρίφθηκε.

Στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» είχε γραφτεί τότε: «Η πιθανότης δολιοφθοράς έδωσεν αφορμήν να κυκλοφορήσουν εις Αθήνας φήμαι ότι μεταξύ των επιβατών ευρίσκετο ινκόγκνιτο ο στρατηγός Γρίβας, ο οποίος, ως γράφει η εφημερίς (Daly Miror) είναι γνωστόν ότι έχει πολλούς πολιτικούς εχθρούς τόσον εις την Ελλάδα όσον και εις την Κύπρον. Η εις Αθήνας όμως κυπριακή Πρεσβεία διέψευσεν αμέσως την πληροφορίαν ότι ο στρατηγός Γρίβας ήτο μεταξύ των επιβατών».
Από την πρώτη στιγμή, ο βρετανικός Τύπος, υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Γεώργιος Γρίβας. Είναι γεγονός ότι με το μοιραίο αεροπλάνο επρόκειτο να ταξιδέψει ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας (Διγενής), ωστόσο ματαίωσε το ταξίδι του την τελευταία στιγμή.

Στο βιβλίο «Η Βιογραφία του Στρατηγού Γρίβα», τόμος Γ’, ο συγγραφέας Λεωνίδας Λεωνίδου, εμπλέκει την έκρηξη στο αεροπλάνο και τη δολοφονική απόπειρα κατά του Γρίβα με τα γεγονότα στην Κύπρο και την άρνηση του Στρατηγού να αναμείξει την Εθνική Φρουρά σε ενέργειες εναντίον των Τουρκοκυπρίων, και γράφει: «Αυτές οι συνταρακτικές λεπτομέρειες εμπλέκουν ξανά τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, γιατί η έκρηξη έγινε κάτω από το κάθισμα του Αβραάμ Σολωμού, τότε οδηγού του Υπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κυπριανού, και ο οποίος δρούσε με εντολές του Γιωρκάτζη».
Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών θα αποχαρακτηρίσει τα ευρήματα της έρευνας του το 2067. Μέχρι τότε… ποιος ζει ποιος πεθαίνει.

σαν σημερααεροπορικό δυστύχημαΚυπριακόΚύπροςειδήσεις τώρα