Σαν Σήμερα|18.10.2024 00:00

Τυφώνες στην Ελλάδα δεν έχουμε, ξεσπούν όμως υδροστρόβιλοι - Τρεις νεκροί στον Αστακό το 1934

Newsroom

Στην Ελλάδα- δόξα τω Θεώ- τυφώνες δεν έχουμε· μόνο που κάποιες νύχτες λυσσομανάει απ’ έξω από τα σπίτια ο βοριάς που λες: τώρα θα ξεριζώσει τα δέντρα… Αλλά τα δέντρα μένουν όρθια μέχρι την αυγή που όλα γαληνεύουν.

Κι αν πέρα από τον Ατλαντικό, τους τυφώνες τους μετράνε με τους νεκρούς τους, εδώ στον τόπο μας τους νεκρούς τους μετράμε έπειτα από δυστυχήματα με τρένα, στις φωτιές απάνω ή στις πλημμύρες…

Κι όμως έχει καταγραφεί κι ένας σίφουνας για τους πιο παλιούς, υδροστρόβιλος για τους επαΐοντες, που ενέσκηψε στην Ελλάδα κι άφησε πίσω του τρεις νεκρούς και κοντά 40 τραυματίες (για την Ιστορία: ένας υδροστρόβιλος σκότωσε 20 ανθρώπους στη λίμνη Πλαστήρα το 1959).

Μια μέρα σαν σήμερα, 18 Οκτωβρίου- ανήμερα του Αγίου Λουκά- του 1934 ανοιχτά της Ιθάκης γεννήθηκε ο σίφουνας, ο υδροστρόβιλος, που έβαλε πλώρη για τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας· έπεσε με μανία στην Αιτωλοακαρνανία, στον Αστακό, και ξέσπασε στο μικρό ψαροχώρι- τότε.

Βάρκες βγήκαν στους χωματόδρομους και σπίτια βούτηξαν στη θάλασσα… Κι αν ο υδροστρόβιλος πέρασε, σάρωσε κι έφυγε γρήγορα, πρόλαβε να βυθίσει στο πένθος και να «ντύσει» στα μαύρα τρεις οικογένειες.

Γίγαντας με 1500 μέτρα μπόι!

Στην προσωπική του ιστοσελίδα www.kolydas.gr ο Διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς γράφει: «Ξέρουμε πλέον όλοι μας ότι αυτοί οι θαλάσσιοι “γίγαντες” μπορεί να έχουν “παράστημα” που μπορεί να φτάσει τα 1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ταχύτητα περιδίνησης αέριων μαζών μεγαλύτερη από 200 χιλιομέτρων την ώρα». Κι αν δεν το ξέραμε το μάθαμε…

Στην Ελλάδα- σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών- από το 1843 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 30 υδροστρόβιλοι και οι οποίοι εμφανίζονται κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.
Να σημειώσουμε ότι ο Αστακός Αιτωλοακαρνανίας είχε χτυπηθεί και το 2020 από ανεμοστρόβιλο ο οποίος συνοδεύονταν από τεράστιους όγκους νερού, που προκάλεσε ζημιές σε στέγες σπιτιών, ενώ δέντρα ξεριζώθηκαν. Εκείνη τη χρονιά, το 2020 δηλαδή καταγράφηκαν 96 σίφωνες ξηράς και θαλάσσης, εκ των οποίων επτά ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές και τραυματισμούς.

υδροσίφωνεςσαν σημεραυδροστρόβιλοςειδήσεις τώραΑστακόςΣίφουνας