Τελικά η μουσική δεν σκοτώθηκε μια μέρα σαν σήμερα· έζησε και συνέχισε την πορεία της χωρίς όμως τρία λαμπρά αστερία της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μια μέρα σαν σήμερα, 3 Φεβρουαρίου του 1959 «Σκοτώθηκε η μουσική»: Τρεις ροκ σταρ της εποχής χάνουν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.
Το αεροπλάνο απογειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Ο δυνατός άνεμος έστελνε το χιόνι οριζόντια πάνω από το διάδρομο απογείωσης. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ενοικίασης αεροπλάνων το παρακολουθούσε καθώς χανόταν στον ορίζοντα και έπειτα είδε το φως της ουράς να ανεβαίνει ελαφρά πριν εξαφανιστεί τελείως· διαισθανόμενος τα χειρότερα και τρομαγμένος, όταν δεν έλαβε απάντηση από τον πιλότο στον ασύρματο, μόλις ξημέρωσε μπήκε σε ένα δεύτερο αεροπλάνο και ακολούθησε την ίδια διαδρομή.
Μέσα σε λίγα λεπτά εντόπισε συντρίμμια 8 μόλις χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου. Δεν υπήρχαν επιζώντες. Τρεις από τους μεγαλύτερους Σταρ της αμερικανικής ροκ εντ ρολ και ο πιλότος τους είχαν σκοτωθεί. Σαν σήμερα το 1959 ο κόσμος θρήνησε την απώλεια των Μπάντι Χόλι, Ρίτσι Βάλενς και Μπιγκ Μπόπερ. Σύμφωνα με τον Ντον ΜακΛιν (αμερικανός τραγουδοποιός) η 3η Φεβρουαρίου ήταν «Η μέρα που πέθανε η μουσική».Σιχανόταν τα οδικά ταξίδια...
Ο Μπάντι Χόλι είχε σιχαθεί τα ταξίδια μεγάλης διάρκειας στις παγωμένες μεσοδυτικές πολιτείες στην καρδιά του χειμώνα. Έπειτα από μία συναυλία στο Κλίαρ Λέικ της Αϊόβα, είχε ναυλώσει ένα αεροπλάνο για να πάει στη Μινεσότα. Ο Μπιγκ Μπόπερ είχε κολλήσει γρίπη και έτσι του είχε δώσει τη θέση του ο μπασίστας του Χόλι, ενώ ο Ρίτσι Βάλενς είχε κερδίσει και δική του θέση ρίχνοντας κορώνα-γράμματα με τον άλλο κιθαρίστα.
Έρευνα έδειξε πως ο πιλότος Ρότζερ Πέτερσον ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένος για βραδινή πτήση και μάλιστα υπό συνθήκες κακής ορατότητας· δεν γνώριζε καν τη χρήση των οργάνων όπως το γυροσκόπιο, που θα τον πληροφορούσε ότι κατέβαινε αντί να ανεβαίνει. Όποια κι αν ήταν η μοιραίο αιτία, το αεροπλάνο κατέπεσε στο έδαφος με τη μύτη και με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων την ώρα. Οι τρεις μουσικοί τινάχτηκαν από την σπασμένη άτακτο στα γύρω χωράφια με αποτέλεσμα όλοι τους να υποστούν «συντριπτικά τραύματα στον εγκέφαλο». Ο Μπάντι Χόλι ήταν πρωτοπόρος της νέας εποχής στη μουσική. Ο θάνατός του, ήταν καταστροφικός για μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων που είχαν αγκαλιάσει την επαναστατική κουλτούρα της ροκ εντ ρολ.
Ήταν μόλις 17 χρονών!
Ο Ρίκι Βάλενς είχε αρκετές επιτυχίες, με πιο διάσημη το «La Bamba», το οποίο είχε διασκευάσει από ένα μεξικάνικο παραδοσιακό τραγούδι.
Ακόμα όμως και ο θάνατος τριών εκπροσώπων της ροκ μουσικής, δεν μπόρεσε να σταματήσει την επέλαση της. Εξακολούθησε να αποτελεί δυνατή επιρροή για καλλιτέχνες όπως οι Beatles ο Μπομπ Ντίλαν ο Έρικ Κλάπτον και οι Ρόλινγκ Στόουνς κάτι που διασφάλισε πως αντίθετα με την απαισιόδοξη εκτίμηση του ΜακΛιν - που χρόνια αργότερα εμπνευσμένος από την τραγωδία έγραψε την επιτυχία του «American Pie» - η μουσική επιβίωσε!
Πηγή: Dan Snow: On This Day in History
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr